20aastane gambialane Alassana Jatta (keskel palliga) on üks kolmest aafriklasest, kes praegu Paide linnameeskonda kuulub.Foto: Tiit Tamme
Jalgpall
25. aprill 2019, 20:10

Paide linnameeskond kiikab teadlikult Aafrika poole: see on teemantide koht

Paide linnameeskond on uute mängijate värbamisel pööranud pilgu teadlikult Aafrika poole, et tuua sealt arendamiseks ja edasi müümiseks noori talente. Jalgpalliklubi tegevjuht Jaanus Pruuli selgitab miks ja kuidas.

"Üks põhjus, miks [2015. aasta novembris] Florast tagasi Paidesse tulin, oli see, et mind väga huvitas välismängijatega tegelemine. Nägin selles väga suurt potentsiaali," jutustab Pruuli. 

"Miks Aafrika? Põhjus loogiline: Euroopas on väga keeruline avastada mingit talenti, keda pole juba sajad või tuhanded silmapaarid näinud. Iga vähegi mõistlik liiga on läbi skauditud. Kõik jõuab ka telepilti. Ükspäev vaatasin, et isegi Eesti esiliiga B on InStatis regulaarselt olemas. Rääkimata suurematest riikidest.

Loomulikult ei suuda me võistelda Euroopa klubidega Euroopa mängijate pärast. Eriti selliste, keda tahaks ideaalis edasi aidata ja ise kasumisse jääda. Meie klubi üks mõte ongi hakata regulaarselt mängijate müügist raha teenima.

Aafrika on teemantide koht, sealt võib neid avastada. Lisaks tuleb suuta ka agentidele ära põhjendada, miks meie klubi on koht, kus teha esimesed sammud Euroopas. Need pole Aafrika mängijatele üldse kerged.

Meile oli märgilise tähendusega Samson Iyede jõudmine Taani. Ta oli ainult aasta siin ja juba tunti tugevamast liigast tema vastu huvi. Edaspidi on oluliselt kergem selliseid liigutusi teha."

Kas too möödunudsuvine üleminek andis kindlust, et valitud on hea ja õige suund?
"Absoluutselt. Uskusime, et Iyede aeg ja võimalus tuleb, aga et nii ruttu... See kinnitas, et oleme õigel teel.

Minu jaoks on hästi oluline väga-väga põhjalik taustatöö. Võtame näiteks Elevandiluurannikult pärit Yann Michael Yao (21). Meil oli info, et mängija räägib enam-vähem inglise keelt. Aga ta on prantsuskeelne ega saanud siia jõudes ööd ega mütsi inglise keelest aru. See on kohe probleem treeningprotsessis.

Võib ju mõelda, et ründav mängija, mis talle siis nii väga öelda. Anna aga pall ja löögu võrku. Aga saate ju ise aru, et praktikas on igasugu nüansid. Kuidas kaitses tagasi töötada ja nii edasi. Loomulikult ka suhtlemine teistega. Kui üldse inglise keelest aru ei saa, on väga raske.

Õnneks tema agent sai aru, et see on oluline ja investeeris kohe keeltekooli. Praegu mõistab Yann inglise keelt väga okeilt."

Aafrika jalgpallurite puhul kerkib vahel teemaks vanusepettus. Kas kardate seda ja kuidas ennetate?
"Loomulikult oleme väga ettevaatlikud. Kui käisin ise Aafrikas Beninis ühel Paide linnameeskonnale ja ühele väga tugevale agendile korraldatud talendiotsimislaagris, siis puudutasime seal ka seda teemat.

Saan aru küll, kuidas seal asjad vahel võivad käia. Ka antud nädalal polnud mitmel huvitaval poisil passigi. Tekkiski küsimus, et mis sinna siis pannakse?

Gambia poistest Sanneh oli väga edukalt esindanud U17 koondist Aafrika  rahvuste karikaturniiril. Mis seal ikka, peab usaldama.

Jatta puhul sai vaadatud pilte. Oli näha, kuidas poisist on viimastel aastatel mees saamas. Nende puhul pole kahtlust olnud." 

Aga lõppkokkuvõttes jääb aafriklastega see vanuseteema natuke usalduse peale?
"Absoluutselt. Üks näide veel Beninist. Läksingi sinna pigem vaatama, kuidas tippagent koha peal töötab. Tal olid seal kindlad rutiinid, mida läbis, et aru saada, mis vanuses mängija, kes ütleb, et on 16aastane, tegelikult on. 

Antud nädalal oli valdav osa mängijatest küladest, mitte linnadest. See pidigi Aafrikas trend olema. Võib vaid arvata, kas kõigil on dokumendid olemas. 

Ka Aafrikas pidi juba olema see suund, et linnalastel on FIFA19 ja nutitelefonid. Pole üldse nii, et kõik linnalapsed mängivad hommikust õhtuni hoovis jalkat."

Kas too Aafrika suund kätkeb endas ka näiteks Euroopaga võrreldes suuremat riski?
"Sõltub, kuidas mängijaid tood. Kui on usaldusväärne agent, siis pole rahvusel vahet. Märk jääb maha, ta ei saa endale lubada mingit jama. Üleminekute taga on päris põhjalik töö. Kui on midagi kahtlast, siis see tuleb suhteliselt kiiresti ja lihtsalt välja."