Nõmme Kalju president Kuno Tehva.Foto: Tairo Lutter/Scanpix
Jalgpall
25. aprill 2019, 19:28

Nõmme Kalju president Kuno Tehva: jalgpalli ei nauditud enam, see meenutas rohkem sunnitööd (1)

Täna poolte kokkuleppel Sergei Frantsevi teenetest loobunud Nõmme Kalju presidendi Kuno Tehva sõnul ei tulnud kehv hooaja algus kellelegi üllatusena. 

Veel viis päeva tagasi, pärast 2:2 viiki Tallinna Kaleviga ütles Tehva, et peatreeneri koht ohus pole, kuid täna tehti klubi kodulehel avaldus, kus kinnitati, et Frantseviga ei jätkata. "Ma ei tahaks rääkida viiest päevast, ma räägiks kahest kuust, kui me oleme tegelikult kollektiivina üritanud seda katki purunenud asja kokku liimida. Oleme viimase hetkeni olnud treeneri selja taga, et asi leiaks positiivse lahenduse selles koosseisus, mis praegu on olnud," kommenteeris Kalju president.

"Me oleme ikkagi oma ala profid ja me hakkasime klubi sees nendel teemadel rääkima kohe pärast meistritiitli võitu. Üks teema oli kindlasti see, et kolm aastat ühtemoodi toiminud töö, mis on identne päevast-päeva ja see on raske ja rutiinne, et seda on vaja muuta. Teatud asju sai ka muudetud, aga võib-olla isegi karmimaks, kui oleks vaja olnud ja seda, mida oleks ehk vaja olnud muuta, peeti paremaks mitte muuta. Usuti oma filosoofiasse. Kui sinna panna juurde see, et tuli väga palju vigastusi: Tjapkin, Londak, Volkov, Klein, siis oli väga raske luua meeskonna sees suuremat konkurentsi, mis üldiselt alati aitab sellistest olukordadest paremini välja tulla. Siis oligi n.ö sinine esmaspäev iga päev. Energiaringidega seda ei ravi. Lõpetati jalgpalli mängimine ja jalgpalli ei nauditud enam."

Selline seis on klubi jaoks Tehva sõnul siiski tuttav. "Oleme sellises olukorras olnud, 2013. aastal. Me teame, mis meid ootab ees, me teame, milline on vaimne seisund meeskonnal pärast suure eesmärgi saavutamist ja mis peaks panema neid motiveeritult edasi töötama. Siin ei saa näpuga näidata, et viga on Rimo Hundis, kes lasti ära või viga on treeneris või klubis. Asjad vahest lihtsalt kujunevad selliseks, tahad või mitte. Keegi ei ole otseselt süüdi. See on klassikaline jalgpalliolukord, kus treener, kes on neli aastat oma väga suurte nõudmistega, ja see on kõik õige, mis ta on teinud, töötanud, siis mul on lihtsalt tunne, ja ma võin seda ka praegu välja öelda, et tekkis lihtsalt väsimus lihtsalt nendest rutiinidest. Oli ju näha ka, et kui meeskonda vaatasid, siis see meenutas sunnitööd rohkem," nendib Tehva.

Uut treenerit veel ei otsita. Välismaalt saaks treeneri kasvõi homme

"Meie klubi filosoofiline lähenemine on, et tahame alati anda võimaluse inimestele, kes on meie klubi sees. See on aus nende inimeste suhtes, kes iga päev meil tööd teevad. Täna sai U21 peatreenerina võimaluse Kristen Viikmäe ja Nõmme Kalju peatreeneri kohusetäitjana Roman. Usun, et tal on olemas kõik eeldused selleks, et saada oma tööga hakkama," on Tehva optimistlik. "Praegu me anname talle võimaluse ja loodame, et ta saab hakkama. Meil ei ole ühtegi tähtaega, ega piiri pandud. Me oleks väga rõõmsad, kui tal läheb hästi ja siis vaatame edasi. Alati on treenereid võimalik välismaalt tuua, kasvõi homme. Treenerid pole Euroopast otsa saanud, aga Roman oli loogiline valik, sest ta on tegelikult peatreeneri poolt klubisse toodud ja eelmise aasta lõpust meeskonna juures olnud. Ta teab meeskonna hingeelu, ta tunneb mängijaid ja teab, mis olukorras nad on"

"Nõmme Kalju jaoks on ju alati oluline võita. Me mängime alati kõrgemate kohtade peale," kinnitab Tehva, kes jääb siiski realistiks. "Muidugi, me anname endale aru, et 10 punkti on praegu vahet liidritega, aga samas, see annab ehk lisamotivatsiooni teatud mängijatele, kes on juba kõike võitnud ja võib-olla teeb see asja põnevamaks. Tänases olukorras ei ole üldse küsimus, mida me võidame ja mida ei võida. Meie esimene ülesanne, mille järgi me treeneri oskust hindame, on kuidas ta saab jälle meeskonna panna jalgpalli nautima, et silm säraks ja suu oleks kõrvuni. Kui see juhtub, siis paraneb kindlasti liigatabel ja siis on meil ka võimalus ehk hooaja lõpuks tiitlikonkurentsi tagasi tulla. See on esimene eesmärk, mis me talle paneme ja sellele järgnevad asjad on juba loogiline tulem. Peame saama mängurõõmu tagasi, see on kõige olulisem."