Martin Müürsepa paika pandud sõjaplaan on siiamaani TalTechi vastu töötanud. Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
27. aprill 2019, 18:50

Võidult võidule sammuv Tallinna Kalev on ühe jalaga juba finaalis

Tallinna Kalev/TLÜ ja TalTechi vahelises Eesti korvpalli poolfinaalseerias on pärast kaht mängu jäme ots Kalevi käes, kes kolme võiduni peetavat seeriat 2:0 juhtib. Teises mängus olid nende võidunumbrid 94:86.

Tallinna Kalev alustas kohtumist kahe järjestikuse pallikaotusega ning TalTechi pallurid oskasid sellest kasu lõigata. Kui pärast kaht ja poolt minutit vaatas tabloolt vastu ülikoolimeeste 8:2 eduseis, oli Martin Müürsepp sunnitud aja maha võtma, et oma hoolealustele sõnu peale lugeda. See omas ka efekti, sest TLÜ tegi pärast seda kohe 11:3 spurdi ning avaveerand kuulus lõpuks kalevlastele 22:18. 

Teisel veerandajal näitas TalTech paiguti tunduvamalt agresiivsemat mängu, mille pealt 36:34 juhtima saadi. Kalev jätkas aga individuaalsusele rõhumist ning vähemalt avapoolajal rasked visked neid ka toitsid, kuna poolajapausile mindi ikkagi nende 44:41 eduseisus. 

Kohe teise poolaja alguses sai Kalev Janar Taltsi korvidest kaheksapunktilise (49:41) edu, kuid TalTechi vanameistri Gregor Arbeti kaugvisked lõpetasid selle spurdi enne kui see õieti alatagi jõudis ning tabloolt vaatas vastu 49:49 viik. Punkt-punkti duell jätkus kogu veerandaja ning viimasele perioodile pääses väikeses 65:63 eduseisus TalTech. 

Sarnaselt jätkati ka neljandal veerandajal kuniks Kalevi ameeriklased Ronald Eric Mc Ghee ja Damarcus Harrison viis minutit enne lõppu neljal rünnakul järjest ulmelisi viskeid tabasid ning kodumeeskonna 82:76 ette viisid. 

Korraks kärises vahe ka kümne punkti peale (87:77) ning kuigi TalTech üritas lõpus, mis ta üritas, siis lõpusireeniks olid Kalevi võidunumbrid 94:86. 

Kalevi resultatiivseimad olid leegionärid Mc Ghee, Harrison ja Michael Buchanan, kes tõid vastavalt 27, 19 ja 16 punkti. TalTechi rünnakuvankrit vedasid Oliver Metsalu 19 ja Arbet 16 punktiga. STATISTIKA

Kui arvestada ka veerandfinaalseeriat Tartu Ülikooli vastu, siis on Kalevil käsil juba viiemänguline võiduseeria. Peatreener Martin Müürsepp sellele aga ei keskendu. "Võtame üks mäng korraga ega hakka praegu lugema. Kui see kõik ükskord läbi saab, siis loeme kokku need tibukesed," sõnas juhendaja Tallinna TV otse-eetris. 

"Meil on natukene probleeme palli ületoomisega ja rünnaku organiseerimisega. Täna RJ (Mc Ghee - toim) läks ju kenasti, suutis läbi murda ja lõpetada. Mõnel momendil hoiad küll kahe käega peast kinni, aga täna jäi ta plussi."

Kas juhendajal on veel ka trumpe tagataskust võtta, et seeria teisipäeval ära lõpetada? "Iga mäng on tähtis. Kunagi ei tea palju meilgi seda püssirohtu veel jagub. Võtame mäng korraga ja mis trumbid... tähtis on oma mängu mängida - lauas domineerida, et saaks palle alla toimetada. See on see, mida TalTech meil hästi teha ei lase. Meil on tükk tegemist, aga lõpuks saame massiga kõik ära lükata."

TalTechi peatreener Rait Käbin ei jäänud oma hoolealuste mänguga aga üldse rahule. "Eksisime täna olulistel hetkedel uute asjade vastu, mille vastu esimeses mängus olime paremad. Parandasime ühes asjad ära, aga hakkas teiselt poolt logisema. Just kaitses lasime endale kogu aeg lapsikult ära teha," sõnas juhendaja. 

Eriti jäi kaitsefaasis hätta Levi Martin Giese, kellega peatreener ka mängu ajal korralikult kurjustas. "Kui niimoodi kaitses oleme, et neli mängivad ja üks ... ega igakord ka tema polnud, aga kui mängime 20 sekundit normaalset kaitse ja siis pannakse korv ära, siis see tapab vaimu," jätkas Käbin. 

"Rünnaku pärast ma nii väga ei muretse. Kui vaid kaitses pidama saaks. Meil seda jõudu korvi all väga üle pole, on vaja joosta saada ning lihtsaid viskeid. Kui kogu aeg viis viie vastu vaja murda, siis on raske." 

2:0 eduseis ei pruugi Kalevi puhul aga midagi kindlat tähendada. Eelmisel aastal olid nad Rapla vastu veerandfinaalseerias samamoodi mängudega 2:0 peal, kuid lõpuks olid raplakad need, kes poolfinaali edenesid. 

Kolme võiduni mängitava seeria kolmas kohtumine toimub teisipäeval kell 19 TalTechi spordihoones.