Pita Taufatofua Rio olümpia avatseremoonialFoto: OLIVIER MORIN/AFP
Olümpia
29. aprill 2019, 21:01

Palja õlise torsoga kuulsaks saanud Tongo sportlane üllatab Tokyo olümpial uue alaga

2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpiamängudel püüdis pilke Tonga sportlane Pita Taufatofua, kes ilmus avatseremooniale palja õlise ülakehaga. Kaks aastat hiljem osales ta talimängudel ning unistab nüüd Tokyo olümpiast. 

Kolm aastat tagasi debüteeris Taufatofua taekwondos, Pyeongchangi talimängudel proovis ta õnne murdmaasuusatamises, tuleval aastal tahab ta Tokyos osaleda süstasprindis. Kuigi resultaadi poolest kuulub Tonga sportlane viimaste hulka, on ta endast rääkima pannud kogu maailma.

Pita Taufatofua Rio olümpia avatseremoonial Foto: OLIVIER MORIN/AFP
Pita Taufatofua Pyeonchangi olümpia avatseremoonial Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters

"Tahan Tokyos süstasprindis osaleda," ütles Taufatofua BBC-le. "See on mulle südamelähedane spordiala, minu esivanemad tegelesid sellega juba tuhaneid aastaid tagasi, kui nad koloniseerisid Polüneesia saari." 

Kui ambitsioonika sportlase plaan õnnestub, teeks ta ajalugu. Nimelt pole sel sajandil ükski atleet osalenud kolmel erineval olümpiaalal. 

Lisaks isiklikele saavutustele on 35aastane Taufatofua kogu Tongale kõva tõuke andnud. Tema eeskujul tehakse kogu riigis üha enam sporti ja sellesse suhtutakse tõsiselt. Ta loodab, et varsti õnnestub võita ajaloo esimene olümpiakuld. 

Päris tühjade kätega pole Tonga siiski jäänud, ainus medal pärineb 1996. aasta Atlanta mängudelt, kus Paea Wolfgramm võitis poksimise hõbeda.