HOMNE TEGIJA: Henri Drellis on ainest tõusta Eesti meestekoondise liidriks. Foto: Martin Ahven
Korvpall
29. aprill 2019, 21:57

NBA mängustiil sobib küpsevale Henri Drellile kui rusikas silmaauku

„Ma ei haibi oma mängijaid üles, minu eesmärk on, et pallurid peavad end ise tõestama,“ meenutab korvpallitreener Marko Parkonen kõnet NBA klubi New Orleans Pelicansi skaudiga. Juhendaja ja talendiotsija jututeemaks oli end maailma tugevaima liiga draft'i ehk noormängijate valikusse üles andnud Henri Drell.

Parkonen on Drelli kõige pikaajalisem treener, küll mitte esimene. „Ta alustas Jaanus Levkoi juures Audentese spordiklubis. Kui ta minu käe alla tuli, olid Henril mingid oskused olemas, kuna terve perekond ju mängis korvpalli, ta oli päevad läbi saalis,“ viitab Parkonen 19aastase palluri isale ja emale. Harri Drell ja Marelle Grünthal-Drell kuulusid Eesti tippu ning on edukad olnud ka veteranide võistlustel.

Saksamaa tippklubi Bambergi hingekirja kuuluv Henri paistis lapsena teiste seas silma oma pikkusega. Parkonen tunnistab, et õnneks ei topitud teda vägisi korvi alla, 204 cm pikkusele Drellile meeldis palliga mängida. „Korvi alla surumine oleks võib-olla mõjunud halvasti tema tehnilistele oskustele, samas peab ta oma praeguse pikkuse juures suutma mängida ka, selg ees. Mida rohkem oskad, seda parem,“ räägib treener.

Parkoneni sõnul polnud Drelli harjutuskordadele meelitada vaja. „Teades, et ma pole just kõige kergem persoon, mis puudutab trenne ja võistlusi, oli ta siiski pidevalt kohal. Näiteks ühel hooajal puudus ta trennist neli korda, see oli kõva tulemus,“ räägib ta. „Eriti meeldis talle teha harjutusi, kus pall oli tema käes. See istus talle, kaitse polnud eriti tema teema.“

Drelli võistkonnakaaslaste hulgas oli mitu andekat pallurit, säravamad neist tulevaks hooajaks USA üliõpilasliiga tugevaimas divisjonis mängivasse Libertysse siirduv Marten Maide ja Tšehhis palliv Mark-Andreas Jaakson, kes sihib sügiseks samuti kohta lombi taga.

„See punt oli selline, et kui olnuks võimalik, võinuksime nelja palliga rünnakule minna. Kui tekkisid mängijate vahel väikesed konfliktid, oli süü selles, et palli saadi liiga vähe puudutada,“ krutib Parkonen ajaratast tagasi.

Imeline reklaam Euroliiga noorteturniirilt

Ehkki Drell siirdus kolm aastat tagasi Saksamaale, pole side endise treeneriga mutiauku vajunud. Nad suhtlevad ikka ning mõnikord käiakse koos harjutuskordadel.

Draft'is osalemisest rääkisid Drell ja Parkonen esimest korda eelmisel sügisel. Samas tunnistab edukas noortejuhendaja, et ei soovinud sel teemal üleliia sõna võtta, kuna ta ei pea ennast noormängijate valiku eksperdiks. Parkonen toetab Drelli otsuseid, sest lõppude lõpuks näitab elu, kas tehtud valikud olid õiged või valed.

Aga siiski. Kui tänavu ennustatakse, et Drell võib kaubaks minna draft'i teise ringi lõpus, aga järgmisel oleks ta suisa avaringi valik, siis mida arvab Parkonen: kas andekas ääremängija peaks oma nime sel aastal kirja jätma või panustama järgmisele suvele?

„Ootad aasta-kaks, ei tea ju midagi, kuidas läheb koduklubis. Oletame, et järgmine hooaeg ebaõnnestub, mille pealt ta siis draft'i läheb? Okei, keha saab tugevamaks, aga tuleval aastal läheb valikusse hunnik prantslasi, kes on kindlasti NBA klubide lemmikud. Kui Drelli vastu väga konkreetset huvi ei tunta, võtab ta oma nime maha. Ehku peale Henri seal lootma ei jää,“ arvab treener.

Kuigi Drell on NBA tiimide huviorbiidil tiirelnud paar aastat, tegi ta endale suurepärast reklaami mullu Münchenis mängitud Euroliiga noorteturniiril. Neljas kohtumises tõi ta suurepärase visketabavuse juures keskmiselt 27 punkti, võttis 5,8 lauapalli ja tema vastu tehti 5,8 viga. Tõsi, miinuspoolele tuleb kanda 5,3 pallikaotust mängu kohta. „Tänu turniirile suurenes huvi tema vastu kohe,“ teab Parkonen.

Küsimuste laviin NBAst

Treeneril ja Pelicansi skaudil jätkus juttu 40 minutiks. Parkonen võttis vestluses selge hoiaku – ta räägib asjadest nii, nagu nad on, kuna vassimine maksaks mängijale valusalt kätte. 

Talendiotsija esitas juhendajale küsimusi nii korvpalli kui ka spordiväliste asjade kohta. Millised on tema vanemad? Kas nad sekkuvad treeneri töösse? Kuidas suhtleb Drell võistkonnakaaslastega?

Parkonen toob konkreetse näite: „Skaut küsis, mida ma arvan, milline võiks Drell NBAs olla. Ütlesin, et põhimõtteliselt nagu Kevin Durant (kahekordne NBA meister - toim.). Henrit pole vaja väga lihaseliseks ajada, muidu võib ta oma mängustiili kaotada.“ Kehakujusid vaadates on ääremängijad Drell ja Durant tõepoolest sarnased – nad on pikad ja kleenukesed, ehkki viimane ei tähenda ilmtingimata nõrka keha.

Skaut uuris, kas Parkoneni arvates võiks Drelli mängustiil NBAga sobida. „Seal ei pea üle ühe söödu tegema. Henri saab palliga üle minna ja peale visata, see on ideaalne. 20sekundilised kombinatsioonid, kus palli söödetakse ühelt äärelt teisele, pole eriti tema mäng,“ vastas treener.

Nooruk küpseb

Drelli puhul on räägitud, et mõnikord on tal raske tundeid vaos hoida. Parkonen tunnistab, et mängijal on emotsioonide talitsemisega tõesti tegemist olnud, kuid iga aastaga on olukord paremaks läinud.

„Enam pea nii tihti ei lange, kui midagi ebaõnnestub või keegi palli ei anna. Henri on rääkinud, et kui ta Saksamaale läks, pidi ta iga kord joonejooksu tegema, kui pea norgu lasi. See talle eriti ei meeldinud,“ märgib Parkonen.

Treeneri sõnul vajab Drell vahepeal pai saamist. „Ta tuleb ja räägib, kui närvis ta on. Siis ta ootab, kuidas keegi ütleks, et „pole midagi, läheb hästi“, ning põrutab seepeale 20 punkti,“ ütleb juhendaja, kes arvab, et mingil määral mõjutavad Drelli teabemürast läbi tungivad negatiivsed kommentaarid. 

„Tahaks näha sellist noormängijat, kes ütleks, et tal on savi. Ta võib öelda, et on kama kaks, aga kodus mõtleb ikka, kuidas keegi kirjutas nii või keegi naa. See mõjutab ikka, eriti kui asjad välja ei tule.

Mingi hetk oskad end välja lülitada. Ei käi teatud lehtedel, kus sinust kirjutatakse. Praegu on Facebookis suur korvpalligrupp, vahepeal loen seda ja hoian mütsi kinni, mis juttu seal räägitakse. Kõik on sellised spetsialistid. 

Tambitakse noormängijaid pärast pallikaotust, pannakse 50 kommentaari, et see pallur pole NBA materjal ega midagi. Vahet pole, kas on või mitte, peamine, et ta jõuaks kuhugi. Noored on Eesti koondise järgmine põlvkond,“ pajatab Parkonen.

Maikuu peaks selgeks tegema, kas Drell jätab oma nime draft'i kirja või mitte. Nimelt läheb ta mitmeks nädalaks USAsse meeskondadele oma oskuseid näitama. Peaks ta noormängijate valikus osalema, saab tema saatus selgeks Eesti aja järgi 21. juuni esimestel tundidel.

Õhtulehe korvpallisaade „Viies veerandaeg“ on eetris igal nädalal ning seda saab kuulata endale sobival ajal SoundCloudist, Spotifyst, iTunesist või Õhtulehe spordiveebist sport.ohtuleht.ee.

***

Bamberg tegi Baskoniale üks-null

Henri Drell lõi Saksamaa tippklubiga Bamberg käed 2016. aastal. Eestlasest olid huvitatud ka Hispaania suurtiim Vitoria Baskonia ja Itaalia sats Reggio Emilia. Mõlemal klubil on seosed ka maarjamaalastega: Baskonia hingekirja kuulub Sander Raieste, Emiliat on esindanud Siim-Sander Vene ja Arnold Mitt.

Drelli pikaaegne treener Marko Parkonen meenutab, et ehkki Baskonia oli pallurist huvitatud, jäi soov eestlast hankida näiliselt veidi leigeks. „Kunagi ei teadnud, millal nad sinuga kontakti võtavad. Kui neile midagi kirjutada, võib vastus tulla kahe nädala pärast. Samas oli suvi, äkki nad ongi harjunud, et siis räägivad korra kuus.“

Saksa tiimi kasuks rääkisid ka elamis- ja treeningutingimused. Lisaks on Bambergist lihtsam Eestisse ja tagasi sõita. „Meil suusatajad käisid ju ka nii, et hommikul läksid Saksamaale ja õhtul tulid,“ viitab Parkonen dopingupatustele.

Treener leiab, et ühtegi suurt põhjust Bambergiga liitumist kahetseda Drellil pole. „Arvan, et nad on temaga päris head tööd teinud,“ ütleb ta.