Houston Rocketsi peatreener Mike D'Antoni kohtuniku peale häält tõstmas. Foto: JOHN G. MABANGLO/EPA
Korvpall
30. aprill 2019, 13:00

Põhjalik protokoll: NBA tippklubi on kindel, et neilt rööviti meistritiitel, kohtunikud olevat ühes mängus eksinud rohkem kui 80 korda! (1)

Korvpalliliigas NBA oli pärast Golden State Warriorsi ja Houston Rocketsi esimest läänekonverentsi poolfinaalmatši oluline teema kohtunike töö. 

Küsimärke jäi õhku terve kohtumise vältel, kuid raportis on luubi all viimased kaks minutit. Selgus, et kohtunikud eksisid väga tähtsatel otsustel, liiga tehti Rocketsile. 

Warriors võitis matši 104:100, ülitähtsa kaugviske tabas Stephen Curry 24 sekundit enne lõpuvilet. Kohtunike tööd hindavast raportist aga selgub, et Curry pidanuks juba 56 sekundit varem kuuenda vea saama ja mängus lahkuma. Selle asemel, et talle viga määrata, lõppes Rocketsi rünnak pallikaotusega.

Lisaks pidanuks Chris Paul Rocketsi viimasel rünnakul, seisul 100:103 saama kaks vabaviset. Selle asemel vilistati aga aut ning otsusele reageerinud Paulile tehniline viga (mängu teine), mis tõi kaasa eemaldamise. Hiljem sai mängujuht oma reaktsiooni pärast ka 35 000 dollarit trahvi.

Pisemaid kohtunike eksimusi oli otsustavatel hetkedel veel, kuid need otseselt mängukäiku ei mõjutanud.

Kusjuures see pole sugugi esimene kord, mil Rocketsi ja Warriorsi lahingus on kohtunikud pildis rohkem kui peaks. Pühapäevase mängu valguses otsiti välja põnev raport eelmise aasta play-off´idest.

Mullu läksid eelnimetatud meeskonnad vastamisi läänekonverentsi finaalis, võitja selgitamiseks oli vaja seitset mängu. Otsustava matši võitis Warriors 101:92. Rocketsi esindajad olid kindlad, et neile tehti liiga.

Juba toona pandi kokku põhjalik memo sellest, kuidas ja millal kohtunikud eksisid. "Tõenäoliselt otsustasid kohtunikud NBA meistritiitli omaniku," seisis ESPNi andmetel Rocketsi koostatud raportis.

Memo oli väga põhjalik. Väidetavalt leiti 81 olukorda, kus Rocketsile liiga tehti, kogu mängu lõikes rööviti neilt 18,6 punkti. 

Kuigi raport koostati kiiresti pärast seitsmendat kohtumist, siis NBA otsustajate lauale see ei jõudnudki. "Nagu ka Rocketsile ütlesime, siis meie nende metoodikat ei toeta," sõnas liiga kõneisik Mike Bass.