Amsterdami Ajaxi pallurid on tänavu kõrges hinnas.Foto: DYLAN MARTINEZ
Jalgpall
1. mai 2019, 11:29

5 VUTITALENTI | EDU VARJUPOOL: Ajax jääb mitmest põhitegijast ilmselt ilma, kuid kasseerib miljoneid! (3)

Amsterdami Ajax on Meistrite liigas võitnud jalgpalliromantikute südamed. Üllatuslikult nelja parema hulka jõudnud Hollandi hiidu ootab hooaja lõpus ilmselt suur mängijate virvarr, kuna rikkad kosilased tiirutavad näljaste haide kombel Ajaxi talentide ümber.

Selles pole muidugi midagi imekspandavat. Kui AS Monaco hooajal 2016/17 poolfinaali jõudis, lahkusid suvel meeskonnast põhitegijate hulka kuulunud Kylian Mbappe, Bernardo Silva, Benjamin Mendy ja Tiemoue Bakayoko.

Kes on aga need viis pallurit, kes Ajaxist kõige suurema tõenäosusega lahkuvad? Üks mineja on juba selge, sest tänavu jaanuaris teatas FC Barcelona, et hankis endale poolkaitsja Frenkie de Jongi, kelle eest maksti väidetavalt 75 miljonit eurot.

1. Matthijs de Ligt

Füüsiliselt võimas keskkaitsja on küll alles 19aastane, kuid sellest hoolimata kannab de Ligt Ajaxi kaptenipaela. Eilses poolfinaali avakohtumises Tottenham Hotspuri vastu sai hollandlasest Meistrite liiga ajaloo noorim kapten nelja parema hulgas.

Matthijs de Ligt. Foto: John Walton

Spursi vastu suurepäraselt tegutsenud de Ligti kosilaste nimekiri on vägevamast vägevam. Kuulduste kohaselt on temast kõige rohkem huvitatud Barcelona.

On ilmselge, et de Ligti hankimine läheks tema uuele koduklubile kalliks maksma. Õhus on ka võimalus, et hollandlasest saaks jalgpalliajaloo kõige kulukam keskkaitsja, praegu hoiab tippmarki enda käes Virgil van Dijk. Liverpool maksis tema eest Southamptonile 84,5 miljonit eurot ning ehkki summa on suur, on van Dijk väärt olnud igat senti.

2. David Neres

22aastane brasiillasest edurivimees näeb väljakul välja justkui ei suudaks mitte miski ega keegi teda rivist välja lüüa. Stoilise rahu ja näoga toimetav Neres tegi juba mullu Ajaxis hea hooaja ning on tänavu taas tubli olnud.

Ka Brasiilia koondises debüteerinud Neresil oli tänavu talvel võimalik Hiina siirduda. Guangzhou Evergrande oli nõus tema eest letti lööma 45 miljonit eurot ning väidetavalt kaalus pallur pakkumist väga tõsiselt.

Ajax ei öelnud rahamäele samuti kohe "ei". Kuulduste kohaselt oldi nõus Neres maha müüma, kui Hollandi tiimil oleks õnnestunud palgata mehhiklane Diego Lainez. Kuna viimane liitus Hispaania meistriliigas palliva Real Betisiga, ütles Ajaxi spordidirektor Marc Overmars Evergrande pakkumisele ära.

David Neres. Foto: Mark Kerton

Neres on tunnistanud, et ehkki tema Ajaxi karjääri algus oli raske – tal oli raskusi uue kultuuriga kohanemisega –, on ta õnnelik, et Hiina ei läinud. Muidu poleks ta ju Meistrite liigas nii kaugele jõudnud!

Tagasihoidliku iseloomuga Neresi vastu tuntakse väidetavalt huvi Evertonist, Londoni Arsenalist, AC Milanist ja Pariisi Saint-Germainist. Kuuldavasti on Neres ja Ajax lahkumisläbirääkimisi pidanud alates veebruarist.

3. Nicolas Tagliafico

Vasakkaitsja liitus Ajaxiga mullu jaanuaris ning on oma hinnalipikut pidevalt tõstnud. Et ta ei nõustunud tiimiga lepingut pikendama, on ta ülimalt suure tõenäosusega klubist lahkumas.

26aastase argentiinlase suurimaks kosilaseks on vutimeedia väitel Londoni Arsenal. Üleminek Kahurimeeste ridadesse tundub tõenäoline, kuna Arsenalil pole head vasakkaitsjat.

"Arvan, et tulev suvi võib olla õige aeg astuda kõrgemale tasemele. Ent ma ei taha selle peale praegu eriti mõelda, kuna meil on ees mitmed tähtsad mängud," kostis Tagliafico, kes oleks võinud enda sõnul Ajaxi asemel liituda Betisiga, aprilli alguses The Mirrorile.

Nicolas Tagliafico. Foto: Peter Dejong

4. Donny van de Beek

Poolkaitsja näitas Spursi vastu eile õhtul kohtumise ainsat väravat lüües imelist külma närvi. Suluseisu piiril mänginud van de Beek pettis Hugo Lloris' pikale ning lõi seejärel palli võrku.

22aastane hollandlane on rääkinud, kuidas Ajaxis mängimine on täitnud tema elu ühe unistuse. Nimelt oli van de Beek lapsena klubi suur fänn ning jälgis nende tegemisi pingsalt.

Suvel võib olla aga aeg klubist lahkuda. Tõsi, sel hooajal keskväljal stabiilselt suurepäraselt tegutsenud van de Beek pole meelitanud enda ümber nii tugevat kosilaste hordi kui seda on teinud de Ligt või Neres.

Tulpidemaa poja vastu ihuvad hammast Everton ja erinevad Itaalia kõrgliigas pallivad meeskonnad. Head esitused Meistrite liiga lõpufaasis võivad van de Beekile tuua aga veelgi tugevamad huvilised.

Donny van de Beek. Foto: DYLAN MARTINEZ

5. Hakim Ziyech

Hollandis sündinud osav ja suurepärase vasaku jalaga Ziyech esindab rahvusvahelisel areenil Marokot. 23 koondisemängus on ta löönud suisa 12 väravat, mullu juunis sahistas ta võrku ka maavõistluskohtumises Eesti vastu.

Ziyech on kolmel hooajal andnud Hollandi kõrgliigas kõige rohkem resultatiivseid sööte. Tänavu võib lisanduda neljas auhind, 12 tulemuslikku passi andnud marokolane jagab vastavas tabelis esikohta meeskonnakaaslase Dušan Tadici ja Eindhoveni PSV palluri Steven Bergwijniga. Lisaks on Ziyech löönud tervelt 16 väravat.

26aastane Ziyech teeb praegu karjääri parimat hooaega, tänu millele pole ime, et ta on nõutud mees. Müncheni Bayern küll Ziyechit enam ei jahi, küll teevad seda Liverpool, Dortmundi Borussia ja AS Roma.

Hakim Ziyech. Foto: ANDREW COULDRIDGE