Caster Semenya ümber on aastaid trall käinud.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
1. mai 2019, 17:18

Spordikohus: IAAFi reegel diskrimineerib Semenyat, kuid see on vajalik ja mõistlik (3)

Kahekordne naiste 800 meetri jooksu olümpiavõitja Caster Semenya (28)  kaotas kohtus rahvusvahelisele kergejõustikuliidule (IAAF), kuid ei kavatse alla anda.

Rahvusvaheline spordikohus (CAS) otsustas, et IAAF-il on õigus karmistada naisjooksjate testosteroonitaseme reeglit. 

IAAF teatas möödunud aprillis, et vähendab naiskeskmaajooksjate (400, 800 ja 1500 m) lubatud testosterooni hulka kaks korda. Uueks piirmääraks sai viis nanomooli ühe liitri vere kohta.

Tavaliselt on tippsportlastest naistel see näit vahemikus 0,12–1,79, kuid Semenya ja teised niinimetatud eristuva sugulise arenguga (inglise k "differences of sexual development") sportlased peaksid piiridesse mahtumiseks hakkama ravimeid sööma. 

"IAAF on juba terve kümnendi püüdnud minu hoogu pidurdada, kuid see on mind ainult tugevamaks teinud," vahendab Semenya sõnu BBC.

"CASi otsus ei hoia mind tagasi. Tõusen taas ja jätkan noorte naiste ja kergejõustiklaste inspireerimist."

CAS leidis, et kõnealune reegel on diskrimineeriv, kuid säärane diskrimineerimine on "vajalik, mõistlik ja proportsionaalne naissportlaste õiglustunde kaitsmiseks".

Lisaks tundis CAS huvi, millist kasu annab kõrgem testosteroonitase 1500 meetri ja pikematel distantsidel. Kohus palus IAAF-il kaaluda reegli 1500 meetri distantsil kehtestamise edasi lükkamist kuniks on paremini tõestatud kõrge testosterooninäidu eelis. 

Kohtuotsusest hoolimata võib Semenya reedel Dohas Teemantliiga etapil võistelda, sest uus reegel hakkab kehtima 8. mail. IAAF võtab sel päeval asjasse puutuvatelt sportlastelt vereproovi, et kontrollida nende reeglitele vastavust.

Soovi korral saab ta CASi otsuse 30 päeva jooksul kaevata Šveitsi föderaalkohtusse.

***

Maratonijooksu maailmarekordinaise Paula Radcliffe'i arvamus: "Mõistan, kui keeruline otsus see CASi jaoks oli. Austan neid, sest nad otsustasid, et naiste sport vajab enda kaitseks reegleid."