Ernesto Valverde saab aru, et midagi pole veel otsustatud. Foto: AFP/Scanpix
Meistrite liiga
2. mai 2019, 12:40

Barcelona peatreener veel ei hõiska: meil oli ka mullu kasutada kolmeväravaline eduseis

Paljude jalgpallifännide arvates on FC Barcelona tänu avamängu 3:0 võidule Liverpooli üle juba ühe jalaga Meistrite liiga finaalis. Klubi peatreener Ernesto Valverde tuletas kõikidele aga meelde eelmisel aastal toimunut. 

Ka mullu oli Barcelonal Meistrite liiga veerandfinaali avamängust all kolmeväravaline edu. Kodusel Nou Campil alistati AS Roma 4:1. Kaks nädalat hiljem ei tähendanud too tulemus aga midagi, kuna võõral väljakul saadi šokeeriv 0:3 ketukas, mille tagajärjel just itaallased poolfinaali marssisid

"Mõnikord võid sina mängu rütmi domineerida, kuid teinekord võid olla jällegi dikteeritav," vahendab Marca juhendaja sõnu. "Liverpool näitas hetketi tegelikult täpselt, kuidas nad soovivad mängida. Lõpptulemus on meie jaoks mõistagi sobiv, kuid meil oli ka mullu kasutada kolmeväravaline edu."

Meenutame siinkohal mõningaid mälestusväärsemaid tagasitulekuid Meistrite liiga ajaloost. 

  • FC Barcelona – AS Roma, 2017-18 veerandfinaal | 1. mäng 4 : 1, 2. mäng 0 : 3

Mäng, millele Valverde ka viitas. Barcelona võitis tänu Gerard Pique, Luis Suareze ja kahe Roma mehe omaväravale koduväljakul toimunud avamängu 4:1. Tol hetkel nad ei teadnud, et Edin Džeko 80. minuti "auvärav" nende jaoks saatuslikuks saab. 

Kordusmängus oli Džeko see, kes juba 6. minutil Romale elujõudu andis. Mängu 58. minutil vähendas kapten Daniele De Rossi penaltipunktist kaotusseisu juba minimaalseks ning 82. minutil virutas saatusliku naela Barcelona kirstu Kostas Manolas. 

  • Madridi Real – Monaco, 2003-04 veerandfinaal | 1. mäng 2 : 4, 2. mäng 3 : 1. 

Hispaania kuninglik klubi oli kõigest kaks aastat tagasi võitnud oma üheksanda Meistrite liiga trofee. Avamäng Madridis kulges toona muretult, sest Ivan Helguera, Zinedine Zidane’i, Luis Figo ja Ronaldo väravatest purustati Monaco 4:2.

Kümnenda tiitli unistus suurenes veelgi, kui Raul nad kordusmängus 1:0 ette viis, kuid siis hakkas Monaco sõu. Realist endast laenul viibinud Fernando Morientese üks ning hiljem Barcelona värvides pikalt Madridi kimbutanud Ludovic Giuly kaks tabamust tähendas, et võõrsil väravatega edenes järgmisesse ringi just Prantsusmaa klubi. Madridi La Decima unistus jäi ootele veel kümneks aastaks. 

  • Deportivo La Coruna – AC Milan, 2003-04 veerandfinaal | 1. mäng 1 : 4, 2. mäng 4 : 0

2000. aasta Hispaania meister alustas seitsmekordse Euroopa parima vutitiimi vastu hästi, minnes San Sirol 1:0 juhtima. Seejärel hävitas Milan sisuliselt kaheksa minutiga nende eurohooaja – Kaka, Andrei Ševtšenko ning Andrea Pirlo sepistasid kärmelt avavaatuse lõppskooriks 4:1, kuid see oli vaid etenduse esimene pool. 

Kaks nädalat hiljem tegid Javier Irureta hoolealused midagi uskumatut, pannes Estadio Riazorile mahtunud 29000 inimest neljal korral õhku ahmima. Walter Pandiani, Juan Carlos Valeroni, Albert Luque ning Frani tabamused aitasid toona nelja parema sekka just Galicia piirkonna suuruselt teise linna vutisatsi.

  • Barcelona – Pariisi Saint-Germain, 2016-17 kaheksandikfinaal | 1. mäng 0 : 4, 2. mäng 6 : 1

Meeskond, kes on tosina aasta jooksul Meistrite liiga karika neljal korral pea kohale tõstnud, peab olema favoriit iga kohtumise eel. Nii oli ka tunamullu, kui Kataloonia suurklubi Katari rahašeikide vastu asus. Ometi pidi Barcelona pärast avamängu tänama puurilukku Marc-Andre ter Stegenit, et too oma selja tagant vaid neli palli välja pidi noppima. Uskumatu! Kuid veel müstilisem seisis alles ees.

Lionel Messi ja co jõudsid 50 minutiga vahe minimaalseks mängida, enne kui Edinson Cavani tabamus neilt taas kolme väravat nõudis. Jätkuvalt tagasitulekut noolinud Barcelona sai dramaatilisel moel siiski oma tahtmise. Maagilise seitsme minutiga - Neymari 88. ja 90+1. ning Sergi Roberto 90+5. väravad - kirjutati ennast vutifolkloori ajalukku ning hullunud fännid panid tantsima ka Nou Campi läheduses olnud seismogrammid. 

  • Liverpool – AC Milan, 2004-05 finaal | poolaeg 0 : 3, normaalaeg 3 : 3 (penaltitega 3 : 2)

Biitlite sünnilinnaklubi auhinnakapis on küll neli Euroopa Karika trofeed, kuid vaid üks Meistrite liiga tiitel. Ometi võib see üks üle kaaluda kogu varasema kvarteti. Liverpool jäi Türgi pealinnas toimunud finaalis tagaajaja rolli juba 1. minutil ning poolajaks vaatas neile tabloolt vastu 0:3 kaotusseis.

Liverpooli tagasitulek, mida tuntakse „Istanbuli Ime” nime all, sai alguse 54. minutil. Vundamendi sellele ladus klubi kauane kapten Steven Gerrard, kelle peatabamusele järgnes kaks minutit hiljem Vladimir Smiceri raketikuul, mis õõnestas teel väravavõrku ka kaasmaalase Milan Baroši kõhu. Sarikameistriks osutus Xabi Alonso, kes heastas varbasirutusega oma esiti tõrjutud penalti. Viimase katusekruvi kinnitas mängujärgses penaltiseerias aga kollkipper Jerzy Dudek, kes tõrjus väravajoonel keksides kaks vastaste penaltit.