Leinaküünlad. Pilt on illustratiivne.Foto: Tiina Kõrtsini
WRC
2. mai 2019, 18:01

ÜLEVAADE | Rongi ette jäämine ja konkurendi otsasõit ehk Autoralli MM-sarjas hukkunud sportlased (2)

Täna 33 aastat tagasi hukkusid Korsika MM-rallil piloot Henri Toivonen ja tema kaardilugeja Sergio Cresto. Soomlase ja ameeriklase kõrval on MM-sarjas võisteldes hukkunud veel 15 rallimeest.

Kurvale nimekirjale pani aluse Seppo Jämsä. 1974. aasta Soome rallil sõitis pilot Vesa Niemineni juhitud Morris Mini 850 legendaarsel Ouninpohja katsel vastu puupiiret, mistõttu vigastas kaardilugeja Jämsä rinda. Haiglas suri ta saadud vigastustesse.

Aastate jooksul on 17 MM-sarja võisteldes hukkunust 11 olnud navigaatorid. Viimased neli ralli ajal teise ilma läinud rallimehed on olnud kaardilugejad, nende hulgas ka Markko Märtiniga sõitnud Michael Park.

Kui Jämsä oli esimene hukkunu, siis viimati tuli rallimaailmal võistluse ajal toimunud õnnetuse tõttu kolleegi leinata 2006. aastal Kataloonia rallil. Jörg Bastuck ja tema piloot Aaron Burkart peatusid, et katkist rehvi vahetada. Britt Barry Clark sõitis Bastuckile otsa, mistõttu mees suri.

Kõige saatuslikumaks on rallimeestele saanud just Korsika etapp. Täpselt aasta enne Toivoneni ja Cresto hukku nõudis Napoleoni sünnisaarel sõidetud ralli ka Attilio Bettega elu.

Lanciaga sõitnud itaallane kaotas neljandal kiiruskatsel auto üle kontrolli ning kihutas vastu lõpuks autosse tunginud puud. Bettega suri silmapilkselt, tema kaardilugeja Maurizio Perissinot vigastada ei saanud. Faktina olgu välja toodud, et Bettega karjääri jooksul navigeeris teda ka Cresto.

Õnnetused, kus on hukkunud nii piloot kui ka kaardilugeja, on küllaltki haruldased. Neid on juhtunud kolm korda. Toivonen ja Cresto olid esimesed, loodetavasti viimased olid George Minot ja Bernard de Lathuy.

Belglased surid 1989. aasta Rootsi rallil rajaga tutvudes, kui nende Volkswagen Golfile sõitis otsa rong. "Legendis oli märgitud, et sellel raudteeülesõidul polnud ühtegi märguannet, kas rong tuleb või mitte. Seal tuli olla eriti valvas," ütles võistluse juht Roland Edlund toona.

Erinevad internetis ringlevad andmed lisavad MM-rallil hukkunute hulka ka ekipaaži Lars-Erik Torphi ja Bertil-Rune Rehnfeldti. Jah, 1989. aasta Monte Carlo etapp sai neile saatuslikuks, kuid rootslased ei olnud seal võistlemas, vaid rallit vaatamas. Duole sõitis otsa kümme korda MM-sarjas poodiumile jõudnud itaallane Alex Fiorio.