Iker Casillas.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
3. mai 2019, 12:21

Arstid murravad pead, kuidas Iker Casillas surmasuhu sattus. Tema suured mängud on aga ilmselt mängitud

Kolmapäevasel treeningul südameinfarkti saanud Hispaania jalgpallistaari Iker Casillase elu pole enam ohus, aga tippsporti ta suure tõenäosusega enam ei naase. Sellele viitavad Casillase agendi kommentaarid, tagasitulekut ei pea reaalseks ka väravavahi tööandja FC Porto.

"Infarkti üle elamine on tähtsam kui maailmameistriks tulemine. See on tema elu suurim võit. Iker tegi oma elu parima tõrje. Ta on võitleja, aga ta ei mängi enam kunagi," ütles Casillase agent Carlo Cutropia väljaandele Marca.

Marca rääkis ka anonüümseks jäänud Porto klubi töötajatega, kes leidsid, et nende kohus on aidata Casillasel terveks saada ja tavaellu naasta, jalgpallurikarjääri jätkumisest nad vähemalt esialgu ei unista. Casillase leping Portugali suurklubiga kehtib 2020. aasta suveni.

37aastase puuriluku eest kantakse hoolt Portugali põhjaosa suurimas erahaiglas. Niipea Casillas hoolekandeasutusest välja ei saa, tema paranemine on aeglane protsess. Mõnda aega ei tohi jalgpallur kasutada ka mobiiltelefoni.

Mitmed Porto mängijad on juba tiimikaaslast vaatamas käinud, aga üldiselt võivad teda lisaks haigla personalile näha vaid pereliikmed. Casillase telenäost abikaasa Sara Carbonero pidi olema Hispaanias tööpostil, aga varsti pärast šokeerivat teadet sõitis ta Portugali.

Agent Cutropia meenutas, mis kolmapäevasel Porto harjutuskorral juhtus. "Ikeril hakkas keset treeningut halb. Tema rindkere, käed ja pea hakkasid tugevalt valutama. Infarkti hetkel polnud ta enam teadvusel. Tal polnud kunagi olnud ühtegi südamehaiguse sümptomit. Ikeril vedas tohutult, et Porto meditsiinitöötajad olid sealsamas. Kui see oleks juhtunud kodus, oleksid tagajärjed olnud ettearvamatud," sõnas ta.

Ajaleht El Pais rääkis spordiarsti Luis Serratosaga, kes ütles, et Casillase tulevikku on keeruline ennustada. Esimesi prognoose võiks teha kuue kuu pärast.

"Põhimõtteliselt pole pärast infarkti tippspordiga jätkamine võimatu, aga ma ei suuda tuua ühtegi näidet, et mõni suur sportlane oleks seda suutnud," lausus ta.

Kuigi võiks arvata, et väravavahil võiks olla võrreldes teistel positsioonidel tegutsevate palluritega lihtsam platsile naasta, siis nii see pole. "Väravavahid peavad taluma kõige enam lööke. Inimestel, kes võtavad trombide tekkimise vastast ravimit, ei soovitata kontaktse spordiga tegeleda. Casillas peab hakkama tarvitama vähemalt kahte sellist rohtu. Iga löök tähendab senisest suuremat paistetust ja halvemal juhul ka verejooksu. Ta peab olema väga ettevaatlik," selgitas Serratosa.

Porto haigla, kus Iker Casillast ravitakse. Foto: Reuters/Scanpix

Hispaania meedia võrdles Casillase juhtumit teiste jalgpallurite Antonio Puerta ja Daniel Jarque omadega, kes surid eelmisel kümnendil südameprobleemi tõttu. Sevillas mänginud Puerta lahkus elavate kirjast 22- ja Espanyoli värve kaitsnud Jarque 26aastaselt. Mõlemad olid paar aastat Casillasest nooremad, aga laias laastus olid nad põlvkonnakaaslased.

Kardioloog Araceli Boraita ütles El Paisile, et Puerta ja Jarque juhtumid olid erinevad. "Südameinfarktil pole midagi pistmist rütmihäirete, Brugada ja Wolf-Parkinson-White'i sündroomiga, mis põhjustavad tavaliselt kokkukukkumist või äkksurma."

Boraita lisas, et tegi paar aastat tagasi Casillase südamele põhjalikke uuringuid, aga kõik oli korras. Väravavahiga on tihedalt kokku puutunud ka Serratosa. "Kolesterooliga polnud tal mingeid probleeme, vererõhk oli samuti normaalne. Ta ei suitsetanud," märkis Serratosa.

Kui Casillas oli terve nagu purikas, siis kuidas tal sai infarkt tekkida? Arstidel pole siiani täit selgust, aga infarkti riski tõstavad stress, kaasasündinud viga geenides ja probleemid ainevahetusega. "Arterite ahenemisest põhjustatud õnnetuste vastu pole keegi kaitstud," ütles Boraita.