Caster Semenya pärast Doha Teemantliiga etapi võitu.Foto: AP/Scanpix
Kergejõustik
3. mai 2019, 22:46

Caster Semenya: ükski inimene ei suuda takistada mind jooksmast (1)

"Ükski inimene ei suuda takistada mind jooksmast," lausus 800 meetri jooksja Caster Semenya pärast Doha Teemantliiga etapi võitu BBC-le.

Ütluse taust peitub üleeilses rahvusvahelise spordikohtu teates, et IAAF-il on õigus karmistada naisjooksjate testosteroonitaseme reeglit.

8. mail kehtima hakkava reegli järgi peaks Semenya ja teised eristuva sugulise arenguga (inglise k "differences of sexual development") sportlased hakkama lubatud testosterooninäidu piiridesse mahtumiseks ravimeid sööma. Või keskenduma pikematele distantsidele, sest karmim reegel kehtib vaid 400, 800 ja 1500 meetri jooksjatele.

Neljapäeval postitas Semenya Twitterisse krüptilise säutsu, mis sisaldas muuhulgas lauset "teadmine, millal minema jalutada, on tarkus". 

Kui reporterid pärast tänast võistlust uurisid, kas ta hakkab ravimeid võtma, vastas Lõuna-Aafrika Vabariigi sportlane konkreetselt: "Kindlasti mitte!"

Ta lisas: "Kõik on jumala kätes. Tema andis mulle elu ja ka lõpetab selle. Jumal andis mulle sportlaskarjääri ja ka lõpetab selle. Ükski inimene ei suuda takistada mind jooksmast.

Kuidas ma saan karjääri lõpetada, kui olen vaid 28aastane? Tunnen end jätkuvalt noore ja energilisena. Mul on veel kümme või rohkemgi head sportlasaastat ees. Pole tähtis, kuidas ma seda teen. Tähtis on, et olen endiselt siin."

Dohas ajaga 1.54,98 saavutatud võit oli Semenyale 800 meetri jooksus 30. järjestikune.

Katari pealinnas üheksanda koha saanud Briti jooksja Lynsey Sharp lausus BBC-le, et on saanud oma Semenya-teemaliste väljaütlemiste pärast.

"Tean Casterit aastast 2008, seega olen teemaga juba 11 aastat tuttav," sõnas Sharp.

"Keegi ei lõika praegusest olukorrast kasu. Ka tema mitte. Kuid see pole võitlus mina versus tema. Olen saanud nii enda kui oma pere kohta tapmisähvardusi. Ma ei taha sellises olukorras olla, asjad on võtnud väga õnnetu pöörde."

Doha Teemantliiga tulemused (kliki pildil):