Johanna Talihärm.Foto: Aldo Luud
Talisport
4. mai 2019, 15:52

USAst jah-sõna saanud Johanna Talihärm: see on suurepärane võimalus, pidin selle ära kasutama (3)

Viimastel hooaegadel Eesti laskesuusatajatest kõige stabiilsemaid tulemusi näidanud Johanna Talihärm pani käesoleva aasta plaanid paika. Kuigi Montana State'i ülikooli bakalaureusekraadi sai Talihärm kätte, siis suurema osa suvisest ettevalmistusest teeb ta taaskord ookeani taga.

Talihärm treenib USA kirdeosas asuva Vermonti osariigi suusaklubi Craftsbury juures. Craftsbury's harjutab USA laskesuusakoondise ladvik, lisaks on ka tugevaid murdmaasuusatajaid. Talihärm on Vermontis põhja ladunud ka kahel eelmisel suvel. Vahe on selles, et side Eesti koondisega on varasemast suurem, sest sügisel tuleb Talihärm ülikoolis käimise asemel Euroopasse.

Tallinlanna teine variant oli Otepääle kolimine. Kulud poleks eriti väiksemad olnud, sest Talihärm oleks pidanud talvepealinnas korteri üürima.

"Kui sain USAst jah-sõna, et saan klubi juurde treenima minna, siis olin üsna kindel, et lähen suvel sinna. Otepää ei ole halb variant, aga jõuan seal nagunii palju olla. USA treeninggruppi minna oli suurepärane võimalus ja ma tean, mis mind ees ootab. Kindlasti pole see selline otsus, mis näitab, et ma ei tahaks Eesti koondisega koos treenida. Lihtsalt võimalus tuli ära kasutada," rääkis ta Õhtulehele.

USAsse sõidab Talihärm umbes kuu aja pärast, enne seda jõuab ta mai lõpus osaleda Eesti koondise laagris. Võimalik, et Talihärma saab kodumaal näha ka suvekuudel, aga ülemäära ei taha 25aastane sportlane ennast üle ookeani lendudega väsitada. Tõsi, Vermonti on oluliselt lihtsam reisida kui riigi teises otsas asuvasse Montanasse.

Talihärm kasutab treenimisel hübriidkava - USAs olles kuulab ta sealseid juhendajaid ja Eesti koondise peatreener Indrek Tobreluts tema tegemistesse ei sekku. Koondise juures treenides on oma roll siiski ka Tobrelutsul.

"USAs harjutades pole mul mõtet sinna mingite oma treeningplaanidega minna. Mul on sealsete treeneritega tekkinud päris tugev side. Suure pildi panen ise kokku. Kui olen Eestis, siis harjutan teistega koos. See minu jaoks kasulik ja oluline," selgitas Talihärm.