Mads Östberg on ka Eestis võistelnud. Siin on ta aastal 2011.Foto: JOOSEP MARTINSON
WRC
9. mai 2019, 16:15

5 PILOOTI | Lõbusad viikingid ja Malcolm Wilsoni poeg ehk Rallimaailma suurimad „erakud“

Kahekordne maailmameister Carlos Sainz on autoralli MM-sarjas startinud 196 võistlusel, millest 188 on tulnud tehasetiimi ridades. Viimane arv tähistab vastava arvestuse rekordit. Ent millisel erasõitjal on enim starte? Õhtuleht annab teile vastuse!

1. Manfred Stohl - 126 rallit

Austerlane kõndis oma isa tallatud rada – Stohli papa Rudi oli samuti rallisõitja. Manfred alustas MM-karjääri üllatavalt raskel rallil, kui läks starti 1991. aastal sõidetud Elevandiluuranniku etapil.

46aastase Stohli karjääri parim aasta oli 2006. Peugeot 307 WRCga kihutanud austerlane jõudis tervelt neli korda poodiumile ja lõpetas hooaja üldarvestuses neljandana. Ühtegi MM-ralli Stohl ei võitnud.

2. Henning Solberg - 123

46aastane lõbus ja enamasti heatujuline norralane on rallimaailma legend, keda aitab eristada oranž auto. Henning on maailmameister Petter Solbergi vend, tema kasupoeg Pontus Tidemand on samuti rallipiloot.

Henning on MM-sarjas poodiumile jõudnud kuuel korral, tema hiilgeajad jäävad kümne või veidi enama aasta taha. Enamasti vaid Fordiga sõitev Solberg pole MM-sarjas enam nii tihe külaline, viimati osales ta rallil tänavu Rootsis.

Henning Solberg. Foto: ADRIAN DENNIS

3. Martin Prokop - 121

Mõeldes Tšehhi rallisõitjatele, tuleb ilmselt paljudel esimese hooga pähe Jan Kopecky. Viimasest on veelgi kogenum 36aastane Prokop, kes on viimased neli aastat osalenud ka Dakari rallil.

Juunior WRC-arvestuses oli Prokop suurepärane – ühe hooaja suutis ta võita, kahel korral oli tšehh kolmas. Näiteks 2007. aastal edestas teda ka Urmo Aava, hooaja parim oli Per-Gunnar Andersson.

Rallimaailma tipus ei suutnud Prokop siiski läbi lüüa. 

4. Matthew Wilson - 92

Jah, te eeldate õigesti. Matthew Wilson on M-Spordi pealiku ja endise rallisõitja Malcolm Wilsoni poeg. Võimaluste vähesuse üle MM-sarjas noorem Wilson kurta ei saanud.

2006. aastal sai inglasest ajaloo noorim katsevõitja WRC-autoga. Malcolm Wilson oli väidetavalt pojale välja mõelnud viieaastase plaani, kus Matthew pidi aasta-aastalt paremaks saama. Tõsi, häid tulemusi ta tuua ei suutnud, pärast 2011. aastat on Wilsonit MM-sarjas osalemas näinud haruharva.

Matthew Wilson 2009. aasta Austraalia rallil. Foto: GREG WOOD

5. Mads Östberg ja Gustavo Trelles - 88

Östberg on mõnes mõttes nagu Henning Solberg – temagi on norralane ja igati vahva sell, kes on MM-sarjas poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud. 2012 võidutses ta Portugalis, poodiumikohti on tulnud suisa 18.

Viiking jagab viiendat kohta uruguailase Gustavo Trellesiga. 63aastane härra on aktiivse rallispordiga küll hüvasti jätnud, kuid Lõuna-Ameerika ralliringkondades on ta teada-tuntud nimi. Korra jõudis Trelles MM-sarjas ka poodiumile.