PARIM: aega võttis, aga asja sai ehk Judd Trump on viimaks maailmameister!Foto: SIPA/Scanpix
Spordivaria
7. mai 2019, 16:55

Algas ajastu nimega Trump. Lõpuks ometi!

Üks paremaid snuukrimängijaid, kes kunagi maailmameistriks ei tule – just nii kirjeldati Judd Trumpi paari nädala eest. Esmaspäeva õhtuks oli aga tuul täielikult pöördunud, sest 29aastane britt tõusis legendide sekka.

Sheffieldis toimunud MMi finaalis nähti üht kõigi aegade säravamat esitust: Trump tegi neljakordsele tšempionile John Higginsile tuule alla skooriga 18:9. Asi polnud Higginsi kehvas vormis, vaid Trump oli lihtsalt hiilgav.

„Judd domineeris finaali viisil, mille sarnast polnud ma varem näinud,“ tõdes seitsmekordne ilmameister Stephen Hendry pärast turniiri. Ta meenutas ka jaanuaris toimunud Mastersit, mille finaalis sai Trump 10:4 jagu Ronnie O'Sullivanist. „Võimalik, et saabunud on tema ajastu.“

Kõigi aegade suurimaks snuukritalendiks peetav O'Sullivan on samuti heas mõttes hämmingus. „Judd Trumpi parim mäng on klassi võrra kõrgemal kui Stephen Hendryl, John Higginsil või minul,“ tõdes Raketi hüüdnime kandev viiekordne maailmameister.

Tundub, et enam ei kahtle ükski ekspert ega konkurent, et Trump tuleb ka tulevikus maailmameistriks. Kuid veel äsja jagus kõhklejaid kõikjale.

Trump tõusis superstaarina snuukritaevasse 2011. aastal, kui võitis Hiina lahtised meistrivõistlused ja üllatas kõiki MMi finaali pääsemisega. Toona jäi ta Sheffieldis Higginsile alla 15:18. Noort Trumpi nimetati O'Sullivani mantlipärijaks ja talle ennustati ülisäravat tulevikku. Tuleb märkida, et snuukrimaailmas ei võrrelda peaaegu mitte kellegi talenti O'Sullivaniga. Trumpi puhul tehti erand.

John Higgins ja Judd Trump. Foto: via www.imago-images.de/Scanpix

Pinged üha kogunesid ja turniirivõidud tulid raskelt. Seitse aastat järjest ei õnnestunud Bristolist pärit mehel MMi poolfinaalist kaugemale jõuda. Kuni nüüd saabus viimaks tähetund.

Muidugi ei jäänud Trump nende aastate jooksul päris kuivale, kuid MM on snuukrimaailmas eriline. Ülipikk võistlus paneb sportlase vaimu proovile viimase piiri peal ja seeõttu otsustabki tihtipeale kogemus. Selgub, et alles nüüd oli Trumbil seda piisavalt.

Sheffieldi turniiri võidutšeki väärtuseks on 500 000 naela. Ühtlasi sai Trumbist esimene snuukrimängija, kes on ühe hooajaga kasseerinud enam kui miljoni. Mis ta kogu selle rahaga peale hakkab? „Ma tõesti ei tea veel. Aga kui see kõik minu pangakontole jõuab, lähen metsikuks!“

Vanameister Higgins pettumust ei tunne: „Ma ei oodanud finaalipääsu. Ja seal tuli mulle vastu peatamatu masin!“

Finaali ajalooliselt kõrgest taseme tõestamiseks võtame appi paar numbrit. Enam kui 100punktiseid seeriaid tegi Trump seitse korda, koos Higginsiga jõuti kahepeale koguni 11ni. Need on profisnuukri rekordid.

„Võimalik, et nägime aegade parima tasemega finaali. Judd Trump oli kõige selle südameks,“ tõdes kuuekordne maailmameister Steve Davis.

Judd Trump. Foto: PA Images/Scanpix