Maik-Kalev Kotsar valiti 22aastaselt esmakordselt Eesti olümpiakomitee järelkasvutiimi liikmeks.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
9. mai 2019, 15:10

Maik-Kalev Kotsar nigelast aastast: motivatsioonipuudust polnud, aga vaimne pool jäi nõrgaks

Eesti korvpallikoondislane Maik-Kalev Kotsar (22) jõudis viivuks kodumaale, aga 1. juunil peab ta USAsse Lõuna-Carolina ülikooli naasma. 210 cm pikkusest Kotsarist saab ülikooli korvpallimeeskonna kogenuim mängija ja treener Frank Martin soovib, et eestlane noorematele eeskuju annaks.

Eelmisel suvel tegi Kotsar kaasa nii saalikorvpalli kui ka 3x3 koondises. Nüüd suur koondis suveperioodil ei mängigi, 3x3 koondise treeneri Siim Raudla kutsest pidi ta loobuma. "Väike võimalus oli 3x3 koondisega liituda, aga treener soovis, et ma oleksin juba suve algusest kohal. Anti üsna selgelt mõista, et nii oleks parem," rääkis Kotsar. 

Lõppenud hooaeg ei kuulunud Kotsari parimate hulka. Kui üldjuhul lähevad ülikoolis pallivate mängijate numbrid aastatega paremaks, siis tema statistika oli mullusega sisuliselt identne.

"Kripeldama jäi päris palju, oleks tahtnud palju paremini. Vigastuste osakaal oli varasemast suurem. Detsembri lõpus sain peapõrutuse ja hüppeliigesega olid väikesed jamad. Oli natuke kurnavam hooaeg kui muidu," meenutas ta.

Maik-Kalev Kotsar (palliga) Eesti koondise särgis. Foto: Stanislav Moshkov

Kuluaarides on sosistatud, et Kotsaril tekkis aeg-ajalt probleeme motivatsiooniga ja seetõttu kahanes ka eestlase kasutegur. "Tegemist polnud motivatsioonipuudusega, asjad olid peas kinni. Oli palju ebakindlust. Vaimne pool jäi nõrgaks, vigastustega oli raske toime tulla. See hoidis mind tagasi," rääkis Kotsar.

Jaanuari alguses tundus, et Kotsar keerab karjääris uue lehekülje. Võidumängus Mississippi State'i üle viskas ta 25 punkti ja treener Frank Martin ütles pärast kohtumist, et on eestlaselt ammu nii julget tegutsemist oodanud. Ent siis läksid asjad allamäge.

"See mäng läks tõesti väga hästi. Visked läksid sisse. Selles mõttes ongi raske analüüsida, mis täpselt juhtus. Saame ülikooli kaudu psühholoogilist abi ja oleme vaimse poolega vaeva näinud. Kooliga on kõik hästi ja kokkuvõttes ka. Aga iseendaga pole korvpalli osas rahul. Oleksin pidanud paremini mängima," ütles viimast ülikooliaastat alustav Kotsar.

Eestis olles keskendub Kotsar puhkamisele, aga ilma liigutamiseta nädalad ei möödu. "Veedan aega sõprade ja perega ning samal ajal hoian ennast vormis. Teen asju enda tunde järgi." 

Lõuna-Carolina senise parima korvialuse jõu Chris Silva ülikoolitee saab läbi ja on võimalik, et Kotsarist saab tiimi põhikeskmängija. "Vaatame, mida treener otsustab. Võin mängida nii tsentri kui ka suure ääre koha peal. Hooaja teises pooles oli meil nii palju vigastusi, et tuli kõigeks valmis olla ja mängida positsioonil, mida parasjagu vaja oli," sõnas eestlane.