Andrus Värniku medalid Eesti spordimuuseumis.Foto: Eesti spordi- ja olümpiamuuseum
Kergejõustik
10. mai 2019, 13:39

Värniku maha müüdud medalid ei läinud Eesti spordisõprade jaoks kaduma

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi keldrigaleriis avati näitus „Meie oma odavise“, kus lisaks meie odaviske valitud lugudele saab näha nii Andrus Värniku kui Magnus Kirdi tiitlivõistluste medaleid.

Näitusel on lühilugudena avatud olulisemad etapid meie odaviske ajaloost. Spordimuuseumi kuraator Rait Männiku sõnul on odaviske näol tegemist ühe eestlaste jaoks läbi aegade edukaima distsipliiniga. „Seda enam on intrigeeriv, et tänaseni ei ole eestlased odaviskes olümpiamängudel medalini jõudnud, ja see näitus ongi natuke läbi selle vaatevinkli üles ehitatud,“ rääkis Männik.

Esemetena on näitusele välja pandud erinevaid odasid, treeningvahendeid, jalanõusid, riietust, medaleid ja muud põnevat läbi aastakümnete. Näituse keskseteks esemeteks on Magnus Kirdi 2018. aasta Euroopa meistrivõistluste pronksmedal ja Andrus Värniku 2005. ja 2003. aasta maailmameistrivõistluste kuld- ja hõbemedal.

„Eriti hea meel on selle üle, et Andrus Värniku medalid, mille müük eelmisel aastal meediast läbi käis, pole Eesti spordisõprade jaoks kaduma läinud, vaid tänu heade inimeste panusele leidnud tee spordimuuseumi näitusesaali. Igaühel on nüüd võimalik neid oma silmaga näha, suuri võitusid taaskord läbi elada ning neist osa saada,“ sõnas Männik.

„Loodame ju kõik, et juba lähiaastatel saab meie odaviske edulugu Magnus Kirdi abil juurde uusi ja veelgi säravamaid peatükke,“ viitas Männik näituse aktuaalsusele.

Näitus jääb avatuks sügiseni. Spordimuuseum ootab külastajaid Tartus Rüütli 15 kolmapäevast pühapäevani kell 11-18.