Rimas Kurtinaitis.Foto: Stanislav Moshkov
Korvpall
11. mai 2019, 11:00

Väga kogenud Leedu korvpallitreener: NBAs ei otsusta treeneritarkus sisuliselt midagi (1)

Poole hooaja pealt taas Moskva Himki korvpallimeeskonna etteotsa asunud Rimas Kurtinaitis andis VTB Ühisliiga kodulehele intervjuu. Juttu tuleb mitmel huvitaval teemal. 

Kogenud 58aastase treeneriga vesteldi enne eilset Himki ja Astana veerandfinaalmatši. Kurtinaitise hoolealustel õnnestus Kasahstani klubi ka kolmandat korda alistada, mis tähendab, et poolfinaalis minnakse vastu Kaasani Unicsiga.

Mäletatavasti madistas Unics veerandfinaalis Kalev/Cramoga. Kurtinaitis kinnitas, et tal oli veidi aega ka seda seeriat piiluda, et tulevasest poolfinaalvastasest aimu saada. Meenutuseks: Eesti meisterklubi jäi alla 0:3. 

"Esimene mäng oli päris võrdne. Aga Kalevil on sama probleem, mis Astanal: rotatsioon pole piisavalt lai. Lisaks pole kumbki harjunud play-off´i pingega," arutles Kurtinaitis.

Ta jätkas: "Himki ja Unics on harjunud kolm korda ühe nädala jooksul tähtsat matši mängima. Astana ja Kalevi kohta seda öelda ei saa. Nad on kodustes liigades teistest üle ja seal neile eriti vastupanu ei pakuta."  

Leedulasest juhendaja lisas, et kogemustel on väga suur osakaal.

Kurtinaitis tunnistas, et tema suurimad eeskujud treeneritena on Zeljko Obradovic, Ettore Messina ja Šarunas Jasikevicius. "Jah, nad on väga karmid, aga see toobki tulemuse," selgitas Himki loots. 

Jasikeviciuse võimalikule NBAsse siirdumisele annab Kurtinaitis aga üsna sirgjoonelise paremhaagi. 

"See on suur küsimus, sest NBAs ei otsusta treeneritarkus sisuliselt midagi. Sealne stiil on hoopis teistsugune. Liiga reeglid on seatud nii, et mängijad saaksid individuaalselt särada. Kui sul on tiimis pallurid, kes oskavad üks-ühe vastu mängida, siis oled edukas. Euroopa taktika seal ei toimi," rääkis ta. 

Kurtinaitis toob õpetliku näitena välja David Blatti: "Ta tegi Clevelandis väga head tööd, aga klubi polnud ikka mingil põhjusel rahul. Ilmselt sellepärast, et ta üritas meeskonnas distsipliini rakendada. Kuidas saakski neid miljonäre ohjata?"

Ta lisas: "Ma ei usu, et Šarunas peaks kohe NBAsse peatreeneriks minema. Ta on väga talendikas, tark ja suure potentsiaaliga, kuid ta peaks enne USA korvpalli paremini tundma õppima." 

Täispikka intervjuud saab inglise keeles lugeda SIIT!