Tšiili ralli võidumehed: Martin Järveoja (vasakul) ja Ott Tänak.Foto: MARTIN BERNETTI
WRC
14. mai 2019, 13:23

TŠIILI RALLI HINDED | Maagiline Tänak, Lappi ja Mikkelsen ajasid lati kolinal maha

Kes said Tšiili MM-ralli tulemuse üle rõõmustada, kelle jaoks läks Lõuna-Ameerika teine etapp lörri? Õhtulehel on vastused olemas, sest meie hindame WRC-tiimide ridades Tšiilis sõitnud piloote!

Ott Tänaku puhul pole pikka juttu vaja. Võitis Toyota piloot ju ralli ning lisaks sellele ka punktikatse, tänu millele tuleb nädalavahetust tulemuse poolest pidada ideaalseks. Eestlasele läheb kirja 5+ ja kui oleks võimalik, annaks kõrgemagi hinde!

Toyota esinumbri taga lõpetas Sebastien Ogier. Ühest küljest saab valitsev kuuekordne maailmameister resultaadi üle kindlasti rõõmu tunda, sest viis see ju ta MM-sarja liidriks.

Ent Tšiili tõestas taas, kuidas Ogier pole Citroeniga põrmugi rahul. Seda hinnatavam on teine koht ning kiitust väärib ka tõik, et prantslane võitis lahingu Sebastien Loebiga. Kui Ogier'l oli vaja sekundeid võita, suutis ta seda hoolimata kehvavõitu autost teha. Gallia kukk saab hindeks 5.

Täpselt samamoodi hindame ka Loebi. Pole midagi teha – vorm on ajutine, aga klass igavene. Tegelikult tahaks näha, mida suudaks üheksakordne maailmameister, kui ta saaks kaasa teha täishooaja. Kes teab, äkki tõuseks temagi tiitlikonkurentsi.

Samas on täiesti mõistetav, et Loeb ei taha ega viitsi täishooaega sõita. Hyundai soovib temalt eelkõige punkte meeskondliku arvestuse jaoks ning selle ülesandega sai prantslane Tšiilis hästi hakkama.

Elfyn Evans ootas Tšiilist kindlasti paremat tulemust. M-Sport on tänavu oma kiirust tõestanud ning tegelikult pole ju neljas koht midagi hullu. Ent Evans jäi poodiumikonkurentsist enam kui minuti kaugusele ja sellega ei saa küll kuidagi rahule jääda. Waleslasele hindeks 4-.

Evansi selja taga lõpetanud tiimikaaslane Teemu Suninen on pärast hooaja alguses tehtud sõiduvigu suutnud auto kolm korda järjest punktidele tuua. Samas pole tema kiirus olnud märkimisväärne.

Tõsi, soomlane on alles 25aastane ja sõidab esimest täishooaega WRC-autoga, mistõttu ei saa tema suunas liiga kriitiline olla. Suninen saab hindeks 3, millele lisab plussmärgi viies koht. Oleks ta allpool lõpetanud, oleks pluss kadunud nagu tina tuhka.

Esapekka Lappist on kahju. Kohandumine Citroeniga pole kulgenud oodatud rada mööda, ehkki hooaja teisel etapil Rootsis suutis ta vägeva sõiduga poodiumile tulla. Pärast seda on ta aga olnud tagaajaja rollis.

Tšiilis kaotas Lappi võitjale peaaegu neli minutit. See on kohutav ja kahjuks pole muud võimalust kui soomlasele anda 2.

Eelmisel etapil Argentinas rallikarusselli naasnud Andreas Mikkelseni kohta ei saa samuti häid sõnu öelda. Pidevalt auto seadistusega mänginud ja liiga optimistliku legendi kirja pannud norralane kaotas isegi Lappile vaat et minutiga. Vabandust, Andreas, aga sina saad hindeks 1.

Kohtunikelt saadud ajakaristuse tõttu kaheksandalt kohalt kümnendaks langenud Kris Meeke'i rallile vajutas pitseri seitsmendal katsel üle katuse käimine. Seetõttu kaotas ta peaaegu kuus ja pool minutit, mida oli võimatu tagasi teha. Ent eks sõiduvead olegi säärased, et mõnikord nad sind tagumikust ei hammusta, aga teinekord purevad seda nagu konti.

Meeke saab hindeks 2. Miks mitte 1 nagu Mikkelsen? Viimane ei teinud ühtegi väga tõsist sõiduviga, aga oli sellest hoolimata nagu kilpkonn. Põhjaiirlane näitas muidu enam-vähem kiirust, tänu sellele saabki ta kraadi võrra parema hinde.

Sarnaselt Lappile on kahju ka Jari-Matti Latvalast. Ta oli ju kolmandal kohal, enne kui vastu kivi sõitis, autot kahjustas ja katkestas. Vähemalt tuli ta viimasel päeval uuesti rajale ning sai punktikatselt kehvale nädalavahetusele veidigi leevendust.

Maru avarii teinud Thierry Neuville'i puhul tuleb loota, et õnnetus talle mingit märki külge ei jäta. Loodetavasti suudab belglane edukalt tagasi tulla, varem on ta sellega pärast raskeid avariisid hakkama saanud küll. Latvalale ja Neuville'ile hindeks 2 nagu katkestajatele kohane.

MM-sarja individuaalne arvestus:

1. Sebastien Ogier (Citroen) 122 punkti
2. Ott Tänak (Toyota) 112
3. Thierry Neuville (Hyundai) 110
4. Kris Meeke (Toyota) 59
5. Elfyn Evans (M-Sport) 55

Meeskondlik arvestus:

1. Hyundai 178
2. Toyota 149
3. Citroen 143
4. M-Sport 100

Õhtuleht hindas rallisõitjaid skaalal 1 kuni 5+, kus esimene tähistab kõige madalamat võimalikku hinnet. 5+ on võimalik saada vaid rallil kogutud maksimaalse punktiarvuga, katkestajatele läheb automaatselt kirja hinne 2. Ülejäänud hinnetele paika pandud kriteeriumit pole.