Foto: Tiina Kõrtsini
Talisport
15. mai 2019, 12:00

VÕIGAS JUHTUM: alkohoolikuks muutunud Venemaa uisutäht tapeti 17 noahoobiga (10)

Venemaa meedia avaldas täna traagilise loo endisest tippiluuisutajast Kiira Ivanovast, kes tõi naiste üksiksõidus NSV Liidule esimese olümpiamedali. Paraku sattus ta hiljem alkoholikuradi küüsi ja tapeti jõhkralt 38aastaselt.

Gazeta.ru kirjutab, et Ivanova elutee oli ülikeeruline. Lemmikalaga hakkas ta tegelema kuueaastaselt, kui vanaema viis ta harjutama. Piiga esimene treener Irina Anikanova märkis, et hoolealune polnud eriti andekas, kuid ta ei praakinud teda rühmast välja.

Juhtus nii, et Anikanova oli Ivanovale ka ema eest. Tulevase sporditähe isa suri siis, kui tütar oli alles põlvepikkune. Paraku ei jätkunud bioloogilisel emal ei Kiira ega ka teise tütre Jelena kasvatamiseks aega.

Anikanova leidis, et Ivanoval on mõistlikum tõusuteel edasi rühkida tuntud treeneri Viktor Kudrjavtsevi juhendamisel. Kannapööre tuli kasuks ja iluuisutaja kerkis uuele tasemele.

1978. aastal võitis Ivanova juunioride maailmameistrivõistlustel hõbemedali. Järgmisel hooajal krooniti ta NSV Liidu täiskasvanute meistriks, kuid tiitlivõistlustel jäid tulemused pehmelt öeldes tagasihoidlikeks: EMi üheksas ja MMi 18. koht valmistasid suure pettumuse.

1980. aasta Lake Placidi olümpiamängudel piirdus Ivanova 16. kohaga. Peatselt otsustas ta treenerit vahetada ja hakkas harjutama Vladimir Kovaljovi näpunäidete järgi. Esialgu jäi ta rahvusvahelisel areenil vanale tasemele.

Esimese suure kordaminekuni küündis Ivanova 1984. aasta Sarajevo olümpial, kus ta sooritas viis kolmekordset hüpet ja napsas pronksmedali. Tema ilusad etteasted jätkusid 1988. aastani. 1985. aasta EMil ja MMil võitis venelanna hõbeda, nagu ka kolmel järgmisel EMil.

1988. aasta Calgary olümpial oli Ivanova pärast kohustuslikku kava liider, kuid tegi vabakavas mitu ränka viga ja pidi leppima seitsmenda kohaga. Pärast olümpiat otsustas ta uisud varna riputada ja tippspordist taanduda. Tema profikarjäär ebaõnnestus.

Ivanoval oli juba mitu aastat tagasi tekkinud lähedane suhe treener Kovaljoviga ja nad abiellusid, ent abielu triivis kiirelt karile.

1991. aastal hakkas Ivanova esindama Türgit, tehes seda erilise eduta. Tagatipuks jäi naine rasedaks ja oli sunnitud aborti tegema, sest vastasel juhul rikkunuks koostöölepingut türklastega. Peatselt naasis Ivanova Venemaale.

Kodumaal pani isand Saatus ta karmilt proovile, paisates katsumuste kadalippu. Esmalt mattis Ivanova oma vanaema, kes oli ta viinud uisutreeningutele, peatselt kaotas ka õe. Mõistetavatel põhjustel langes Ivanova masendusse.

Ometi üritas endine tippsportlane uuesti laineharjale tõusta ja ta alustas Moskva Dünamos treeneritööd. 2001. aastal otsustasid ülemused Ivanova ametist vabastada – põhjuseks treeneri liigne alkoholilembus. Lapsevanemad kaebasid tihti, et juhendaja saabus jäähalli jokkispäi.

Ivanoval diagnoositi alkoholisõltuvus ja teda raviti narkoloogiakliinikus. Haiglas tutvus ta inimestega, kellel olid sarnased probleemid nagu tal endalgi. 20. detsembril 2001 leiti Ivanova laip – teda oli pussitatud koguni 17 korda.