RÕÕMUS! Rauno Nurgeril jäi seljataha igati korralik hooaeg. Nüüd on aeg astuda järgmine samm.Foto: Jarmo Jagomägi
Korvpall
15. mai 2019, 18:56

Rauno Nurger: usun, et olen võimeline Hispaania meistriliigas mängima, aga...

Eesti korvpallikoondislasel Rauno Nurgeril jäi seljataha esimene tõsine profihooaeg. Ilusad esitused ja soliidne statistika Hispaania esiliigas võivad tulevaks aastaks avada ukse tunduvalt kõrgemale tasemele.

Enne järgmisi samme tõmbab Keilast pärit mürakas juhtme seinast ning keskendub kaks nädalat vaid puhkamisele. Nurger jõudis Eestisse eelmise nädala lõpus ja kavatseb Maarjamaal veeta suurema osa suvest. Mõistetav, sest viimaste aastate jooksul on ta saanud kodus väga vähe olla.

Aastatel 2014–2018 pallis Nurger USAs Wichita State ülikoolis, poolteist nädalat tagasi lõppes täispikk hooaeg Hispaanias Huescas.

„Eesti on ikka minu jaoks kodu,“ ütleb ta kindlalt. „Kuigi viimase viie-kuue aasta jooksul olen siin aastas maksimaalselt kaks-kolm kuud veetnud. Eesti talve pole tõesti ammu tunda saanud. Nüüd olen siin vähemalt kolm kuud, siis vaatame edasi, mis saab.“

Individuaalselt pole põhjust nuriseda

Mullu augustis Huescaga käed löönud Nurgeri stardipositsioon polnud üleliia kiita. Ta tuli küll tugevast ülikoolist, kuid mänguaega nappis. Suurt enesekindlust ei süstinud ka suvised rahvuskoondise eest näidatud partiid. Õnneks sattus pallur õigesse kohta.

Keskmängija lükkas tagasi BC Kalev/Cramo pakkumise, sest oli kindlalt otsustanud Hispaania esiliiga kasuks. Suurim soov oli mängida ning plaan õnnestus. Huescas usaldati teda 100protsendiliselt. Ta kogus enesekindlust ja tõestas, et on mängumees.

„Isiklikus plaanis ei saa väga palju nuriseda,“ tõdeb Nurger, kes viskas 33 mängus keskmiselt 26 mänguminutiga 13,3 punkti ja hankis 6,3 lauapalli. „Enda arvates on muidugi asju, mida saaks paremini teha, aga üldjoontes olen hooajaga täiesti rahul.“

Kiitust jagasid ka Huesca klubi president Antonio Orus ja peatreener Guillermo Arenas.

„Iga mängijaga tehti hooaja lõpus lahkumisintervjuu. Küsiti, mida nemad saaksid paremini teha ja kuidas meiega rahule jäädi. Mina sain ainult positiivset tagasisidet,“ selgitab Nurger, kelle sõnutsi nõudis Arenas kogu hooaja vältel temalt üha rohkem agressiivsust ja mängu enda peale võtmist.

Hooaja teine pool vajus ära

Eestlane jääb üldiselt rahule ka klubiga, kuid üht-teist saanuks paremini teha.

„Palju etteheiteid pole. Eesmärk oli saada väga palju mänguminuteid, see õnnestus. Lihtsalt mõnda asja oleks võinud korraldusliku poole pealt professionaalsemalt teha. Aga midagi halba pole kindlasti öelda. Kõik, mis lepingus oli ette nähtud, ma ka sain,“ ütleb Nurger.

Ka mänguliselt algas Huesca tiimile kõik hästi. Hooaja esimese poole järel jagati 12 võidu ja viie kaotusega koguni teist kohta. Säärane edu oli üllatav isegi klubi juhtidele, kuid paraku ei suudetud laineharjal jätkata.

Teises voorus kaotati 17 mängust 11 ja jäädi seetõttu esimesena play-off´i ukse taha. Kusjuures Nurger jäi eemale vaid ühest matšist, kui ta tuli veebruaris rahvuskoondisele appi. Samal ajal peetud liigamängus kaotati Palenciale, kes kogus Huescast ühe võidu rohkem ja pääses viimasena kohamängudele.

„Täiesti võimalik, et see mäng saigi otsustavaks,“ sõnas Nurger muiates, „aga arvan, et mulle olid koondisemängud kasulikumad kui see üks liigamäng.“

Hispaania esiliigat iseloomustabki väga ühtlane tase. „Viimane võib vabalt võita esimest. Vahepeal oligi nii, et kui kaotasime üks-kaks mängu, langesime kohe viis-kuus kohta allapool. Iga punkt oli väga tähtis,“ täpsustab Nurger.

Huvi mitmelt rindelt

Pole välistatud, et eestlasest keskmängija pallib ka tuleval hooajal Hispaania esiliigas, kuid väga suure tõenäosusega ta Huescas ei jätka. Nurger on oma aktsiaid nõnda palju tõstnud, et tema vastu tuntakse huvi mitmelt poolt Euroopast.

„Nii palju kui oleme agendiga rääkinud, siis tahaksime tagasi Hispaaniasse minna. Üritame välja selgitada, mis on mulle parim. Võimalused meistriliigasse saada oleks olemas, aga samas tahaks praegu rohkelt mänguaega saada,“ räägib Nurger tulevikuplaanidest.

„Võimalik, et üritame saada koha esiliigasse, aga ülemiste meeskondade hulka. Võib-olla õnnestuks siis tiimiga meistriliigasse tõusta.“

Õhtuleheni jõudsid hooaja teises pooles kuulujutud, et Nurgerist olevat huvitatud Barcelona ning lepingupakkumise tegi ka Malaga Unicaja. Kas kõlakad vastavad tõele?

„Need on puhtalt kuulujutud,“ naerab Nurger. „Konkreetset pakkumist ma pole veel saanud. Agendi sõnutsi on teatud piirkondadest lihtsalt huvi tuntud. Uuritud on nii Saksamaalt kui ka Itaaliast. Aga üritame praegu piirduda Hispaaniaga.“

Vaatamata 25 eluaastale tunneb ta end endiselt väga noorena ning usub, et kiirustada pole tarvis.

„Usun, et oleksin võimeline Hispaania meistriliigas mängima, aga arengule oleks kõige parem, kui saaksin ka järgmisel hooajal väga palju minuteid,“ resümeerib Nurger.

***

USAs saab end muretult musklisse süüa

Enne Huescaga liitumist pallis Rauno Nurger neli hooaega tugevas Wichita State'i ülikoolis. Kuigi mänguminuteid nappis, hindab ta toonast elu võrreldes Hispaania aastaga tunduvalt raskemaks. 

„USAs on treenimine vähe teistsugune, lisaks pidi seal ka õppima. Push´itakse rohkem. Jõusaali on rohkem, trennid on palju intensiivsemad. Kogu sealne elu võtab palju rohkem läbi,“ võrdleb Nurger kaht kogemust. 

Tõsi, ookeani taga olid ka võimalused märksa paremad, eelkõige treeningutega seonduv. 

„Külmkapp oli pidevalt proteiinikokteile, vitamiine, batoone ja muud sellist täis. USAsse minnes kaalusin umbes 91 kg, pärast esimest aastat olin üle 100 kg. Seal toidetakse korralikult...“ ütleb Nurger muiates. 

Praegu kaalub keskmängija umbes 105 kg, ideaalis tahaks 208sentimeetrine pallur viis kilogrammi juurde leida. Pärast puhkust alustabki Nurger jõusaalis kõva tööd. 

Kuula, mida Nurger "Viienda veerandaja" eetris veel rääkis: