Andrei Jamsa, Allar Raja, Tonu Endrekson ja Kaspar Taimsoo Rio olümpial. Foto: AP/Scanpix
Sõudmine
16. mai 2019, 16:36

Peatreener uues kuues neljapaadist: medalitele niikuinii ei sõua, läheme katsetama

Eesti sõudekoondis läheb mai lõpus algavatele Euroopa meistrivõistlustele tavapärasest erineva neljapaadiga. Peatreener Matti Killingu sõnul on tegemist eksperimentaalse koosseisuga.

Šveitsis Luzernis toimuval EMil istuvad kuulsusrikkasse neljapaati Jüri-Mikk Udam (25), Sten-Erik Anderson (28), Tõnu Endrekson (39) ja Kaspar Taimsoo (32). Tunamullu samasse paati kuulunud ning MMil pronksile sõudnud Kaur Kuslap (29) ja Allar Raja (35) moodustavad samal ajal kahepaadi. Ühepaati välja ei panda, „üleliigne” Andrei Jämsä (37) pidas targemaks koju jääda ning siin treenida.

Hooaja eel räägiti palju sellest, kuidas sõudjad katsetavad tänavu teistsugust lähenemist ning hakkavad treeningute ja katsevõistluste põhjal pidama edetabelit. Kuulsa exceli punktitabeli järgi pidanuks neljasesse istuma hoopis Endrekson, Anderson, Raja ja Jämsa, kuid nii poleks paadis olnud eessõudjat, mistõttu tuli kombinatsioone ümber mängida. Nõnda sai Jämsä asemel paati Taimsoo. Udam lükati neljasesse, et näha, kas noor mees veab tiitlivõistluste konkurentsis välja või mitte. Ehk sisuliselt minnakse EMile katsetama.

„Seda ütlesin kohe, et päris exceli tabeli järgi me paati kokku ei pane,” selgitas Killing. „Oleme praktiliselt kõik variandid läbi katsetanud, vaid Udam polnud neljases sõitnud. Andersonil on see kogemus varasemast olemas. Pealegi on ta see aasta nii ühe- kui ka kahepaadil väga agar olnud ja näidanud, et temaga tuleb arvestada.”

Peatreeneri sõnul on meie meeste veekilometraaž nii väikene, et EMil medali peale meil niikuinii asja pole. „Oleks meil pjedestaalile ronimise moment, siis sõuaksid parimad parimatega. Praegu otsustasime noorematele veel ühe stardivõimaluse anda.”

„Taimsoo tegi viimastel katsevõistlustel päris head sõidud ja ka Eesti meistrivõistlustel oli ta tihedalt pundis. Hooaja algus on tal tunduvalt parem ja liigub ülesmäge. Neljapaadis on Taimsoo ikkagi suures osas aju, kes annab teistele õige rütmi ja takti kätte. Lisaks oskab ta füüsiliselt häid mehi lõa otsas hoida,” selgitab juhendaja. „Sõudmine pole päris köievedu. Seal tuleb osata nõksutada ja sageli tõmbavad mitte jõumehed õige tehnika ja klapiga jõumeestele ära.”

Killingu sõnul on meie mehed hooaja alguses veepealse liikumise võrdluses teineteisele üpriski lähedal. Kodused tulemused on aga üks asi, rahvusvahelised teine.

„EMil näeme õige pildi ära. On ju ütlus, et külas võid sa esimene poiss olla, aga külas on ka ainult üks maja. Siin pole kellegagi end võrrelda. Omavahel võime ju head ja tugevad olla, aga hoopis teine küsimus on, kuidas võisluspingega hakkama saadakse ja kas loodetud sõit terve distantsi ära kestab,” selgitab Killing.

Šveitsi niisiis medalite järgi ei minda. Suuremaks sihiks on augustis Austrias Ottensheimis toimuv MM, kus jagatakse ka juba olümpiakohti. Kahepaate pääseb Tokyiosse 11, neljaseid kaheksa. Need paatkonnad loodetakse paika panna nädal pärast EMi.

„Selle ajaga jõuame analüüsida, et milliste koosseisudega jätkata. Siis ei tahaks enam eriti katsetada,” sõnab Killing.

Mis puudutab kahepaati kolinud Raja ja Kuslapit, siis nende puhul on peatreener äraootaval seisukohal. „Nad on mõned hooajad tagasi koos kaheses istunud, aga suurel võistlusel me seda katsetanud pole. Nad on neljases teineteise seljataga istunud ehk on mingisugust minekut ka kahesel,” jääb Killing optimistlikuks.

Kuigi esmapilgul võib tunduda, et kõikidest paatidest välja jäänud Jämsäle tehti liiga, siis juhendaja sõnul see nii pole. „Jah, exceli järgi peaks Andrei emmas-kummas paadis olema, kuid tema puhul pole mul kahtlust, et ta hakkama saab,” selgitab juhendaja ning rõhutab veel ühe korra, EMile sooviti saata mehed, kelle suhtes sellist kindlust pole.

Ideaalis võinuks Jämsä tiitlivõistlustele minna ühepaadil, kuid pärnakas pidas arukamaks koju jääda ning treenida. Seda lüket toetab ka Killing: „Ühepaadil sõudmine on natukene teine kui kahesel või neljasel, mis liigub kiiremini, mistõttu on tehnika vähe teine. Me pole ühepaadiks eraldi harjutanud ja praegu pole meil sellist ägedat venda, kes võiks ühesega maailmas võidu sõita.”

Medalile sõudnud neljapaadi koosseisud läbi aegade:

2017 MM-pronks: Kaur Kuslap, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo

2016 OM-pronks: Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo

2016 EM-kuld: Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo

2015 MM-pronks: Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo

2012 EM-kuld: Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo

2011 EM-hõbe: Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo

2008 EM-kuld: Allar Raja, Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Jüri Jaanson

2006 MM-pronks: Allar Raja, Igor Kuzmin, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä 

2005 MM-pronks: Jüri Jaanson, Leonid Gulov, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä