Arnett Moultrie üritab takistada Eric McGhee viset.Foto: Martin Ahven.
Korvpall
16. mai 2019, 20:47

Moultriel keesid kired üle, Cramo maabus võidusadamas (1)

"Läheb-läheb, Mike!" kannustas Tallinna Kalev/TLÜ korvpalliklubi omanik Sten-Erik Jantson keskmängijat Michael Buchananit, kui mehemürakas alustas Eesti meistrivõistluste finaalseeriat resultatiivselt. Ehkki avapoolaja suutis Kalev/TLÜ 41:36 võita, pani tiitlikaitsja BC Kalev/Cramo lõpuks oma paremuse maksma.

Kalev/TLÜ suutis avapoolajal Cramoga väga hästi sammu pidada. Esimesel veerandil säras Martin Müürsepa hoolealuste ridades 14 punkti toonud Damarcus Harrison, kes tabas mitu rasket viset.

Müürsepp üritas Cramo hoogu pidurdada erinevate kaitsetaktikatega. Tõsi, katse maa-ala mängida kestis avapoolajal väga lühidalt, kuna Cramo leidis kohe esimesel rünnakul üles täiesti vaba Tanel Kurbase.

Ääremängija kaugvise aga ei tabanud. Paberil finaalseeria selge favoriit eksiski avapoolajal mitmetel vabadel kolmepunktivisetel, samuti patustati rumalate pallikaotustega.

Kalev/TLÜ rünnak nõnda hästi ei sujunud. Palju võeti raskeid viskeid, eriti paistsid sellega silma Harrison ja Eric McGhee. Tõsi, esimese tabavusprotsent oli väga hea, näiteks tabas ta kuuest kaugviskest neli. McGhee tabas väljakult seitsmest vaid kaks.

Väga hea ründemängijana tuntud Arnett Moultrie näis kaitses loid. Cramo korvialune jõud vaidles tihti ka kohtunikega ning pärast ühte olukorda viskas tipptaseme kogemusega Aare Hallikol kopsu üle maksa.

Eelnevalt oli Moultrie Kaido Saksa vastu korvi rünnanud ning näis, et eestlane lõi ameeriklasele Halliko silme all vastu kätt. Jänki protesteeris emotsionaalselt, ent ega vilemees oma otsust muutnud. Tundus nagu oleks Halliko Moultriele tehnilise vea hoiatuse andnud, kuid korvikütt ei rahunenud maha. Kohtunik määraski lõpuks Moultriele tehnilise. Olukorras sai sama karistuse ka Cramo treenerite pink.

Kui Kalev/TLÜ tõi avapoolajal enamasti punkte korvist kaugemalt, siis Cramo ründas vastase kolmesekundiala julgelt. Nende 36 punktist suisa 24 tulid korvi alt, Kalev/TLÜ vastav näit oli 12.

Kolmandaks veerandajaks kruttis Cramo juhendaja Donaldas Kairys oma hoolealuste kaitsemängu agressiivsemaks. Vastaseid üritati hakkida, kuid Kalev/TLÜ ei kaotanud pead.

Müürsepp tahtis Cramot segada kaitsetaktikate muutmisega. Küll mängiti mees-meest, küll maa-ala. Viimast mängiti sealjuures pikemalt kui avapoolajal, ent Cramo polnud selle vastu üleliia suurtes raskustes.

Ühel hetkel kiilus Kalev/TLÜ rünnak aga taas kinni. Punktid olid rasked tulema ning Cramo sai mõnepunktilise eduseisu. Müürsepa juhendatavad nõelusid vahe siiski tasa. Tõsi, viimast veerandit alustati Cramo 61:58 eduseisus.

Kalev/TLÜ alustas otsustavad neljandikku 5:0 vahespurdiga. Moultrie pealtpanek ja Kristjan Kitsingu kaugvise viisid Cramo 66:63 juhtima ning enam juhtohje käest ei lastudki. Tasavägise mängu lõppskooriks jäi 87:78.

Kolme võiduni mängitav finaalseeria jätkub järgmisel esmaspäeval. Kõik kohtumised pallitakse Kalevi spordihallis.