Raido Ränkel (vasakul) ja Marko Kilp moodustavad kahekesi murdmaasuusatamise A-koondise, kuid päriselus on tegu vaid formaalsusega.Foto: Fotod: Aldo Luud / Kollaaž: Mart Treial
Talisport
17. mai 2019, 12:03

Rahahädas suusakoondislased jätkavad treenimist, aga... (3)

Kolmapäevane Õhtuleht kirjutas, et halvimal juhul ei osale tuleval hooajal murdmaasuusatamise MK-sarjas ühtki Eesti meest.

Alakomitee kinnitas küll hiljuti A-koondisesse Raido Ränkeli (29) ja Marko Kilbi (25), kuid mingisugust raha suusaliidul praegu neile pakkuda pole. Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaali tõttu pole enam ka eratiimi Team Haanja, kuhu Ränkel ja Kilp kuulusid.

Eile õhtul arutasid mehed koos treener Anti Saarepuu (36) ja endise tiimikaaslase Karl Erik Rabakukega (21) olukorda ning otsustasid harjutamist jätkata.

"Keegi loobuma ei hakka, aga ühtset meeskonda ka otseselt pole," selgitab Saarepuu. "Eks üritame laagriteks raha leida, aga seni treenib igaüks ise. Marko ja Raido Võrumaal, Karl Erik on rohkem Otepääl. Mina annan lihtsalt näpunäiteid."

Anti Saarepuu. Foto: Aldo Luud

Ta jätkab: "Proovime MK-hooaja alguseni kuidagi jätkata. Aga kui hooldemehi pole, siis pole mõtet MK-le minna. Võtame suve rahulikumalt ja otsime võimalusi mõneks laagriks. Praeguse seisuga võime mäestikulaagrist ainult und näha, katet lihtsalt pole. Aga töötame, et vähemalt augustis kuskil käia."

Kui halb see oleks, kui tulebki terve suvi Eestis treenida? "Eks talvel ole näha," ütleb Saarepuu.

"Teised riigid, ma tean, on juba juunis lumel või keskmäestikus. Treenida saab [Eestis] ikka, aga mõned protsendid annad kindlasti kohe ära. See pole väga hull, kui suvel suusale ei saa, aga mäestikus tahaks küll käia."

Kui Ränkel on avalikult teatanud, et tema plaan B on laskesuusatamine, siis Kilp relva poole ei kiika. "Marko keskendub murdmaale," sõnab Saarepuu. "Ta tahaks 2021. aastal Oberstdorfi MMil klassikasprinti sõita. Seal on talle sobiv rada ja see on praegu tema siht."

Saarepuu ise otsib aktiivselt tööd ja on avatud kõikidele pakkumistele.

Sprindile keskenduva Kilbi karjääri parim tulemus pärineb 2017. aasta novembri Ruka MK-etapilt, kus ta saavutas klassikasprindis 11. koha. Pyeongchangi olümpial oli ta 18., kuid tänavusel Seefeldi MMil piirdus eelsõiduga.

Nii lühemaid kui pikemaid distantse suusatav Ränkel tegi praeguse karjääri parima tulemuse täpselt samal võistlusel, kui oli poolteist aastat tagasi Ruka MK-etapi klassikasprindis 15. Seefeldis said mehed paarissprindis 12. koha.