Ott Tänak ja Martin Järvoja Tšiili MM-etapil. Foto: Imago Sport / Scanpix
WRC
18. mai 2019, 14:40

Hübriidmootoritele üleminek on WRC-tiimid ärevaks teinud: see läheb ajaliselt liiga napiks (5)

Autoralli MM-sarjas osalevad meeskonnad pole rahul Rahvusvahelise Autospordiliidu (FIA) tööga, kuna leiavad, et FIA on 2022. aasta plaanidega, mil kavatsetakse üle minna hübriidmootoritele, hiljaks jäänud. 

FIA ralliosakonna direktor Yves Matton on varasemalt lubanud, et uute reglementidega tullakse välja juunikuu jooksul. 

Anonüümseks jääda soovinud allikas ühe tehasemeeskonna juhtfiguuride seast leiab, et tiimid võiksid olla uute masinate arendamisega juba ammu poole peal, kuid selle asemel tuleb neil jätkuvalt käed rüpes istuda. 

"Meil lihtsalt pole piisavalt detaile. Meil pole mitte midagi. Oleme lihtsalt äraootaval seisukohal. Järgmisel kuul loodame tõepoolest midagi lõpuks paberile kirja saada, kuid see oleks 2022. aastat silmas pidades ka viimane piir," sõnas ta. 

Toyota peainseneri Tom Fowleri sõnul on hübriidmootoritele üleminek varasemast suurem ja keerulisem muudatus, mistõttu on aeg kriitilisem kui kunagi varem. "Kui oleksime sarnases situatsioonis nagu 2016. aastal, kui arendasime lihtsalt uue generatsiooni masinaid, siis oleks selline ajaraamistik okei. Aga praegu, tulla lagedale täiesti uue tehnoloogiaga? See läheb napiks," leiab ta. 

Matton aga paanikaks põhjust ei näe ja tema hinnangul on praegune ajaraamistik tiimidele arendustöö jaoks piisav. 

"Praegu on veel vara rääkida, mida 2022 endaga täpselt kaasa toob. Oleme tehniliste regulatsioonide osas eesmärgiks pannud juunikuu," sõnas ta ja lisas. "Üks on aga kindel: me läheme üle hübriidile."

"Oleme autotootjatega igapäevaselt ühenduses ja teame ka nende seisukohti. Selline suhtlus on hädavajalik, kuna uued masinad peavad olema ka turundatavad," sõnas Matton.