Inglismaa jalgpallikoondise peatreener Gareth Southgate.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
19. mai 2019, 18:12

Inglismaa koondise peatreener muretseb: kohalike mängijate roll Premier League'is muudkui kahaneb

Inglismaa jalgpallikoondise peatreener Gareth Southgate on mures, sest kohalike mängijate arv riigi meistriliiga klubide algrivistustes muudkui kahaneb.

Tänavu langes see BBC teatel Premier League'i ajaloo madalaimasse punkti  –30%. Esikuuikusatsides moodustasid inglased 19,9% algkoosseisudest.

Näiteks aasta eest olid samad protsendid 33,2 ja 22,8 ning veel hooaeg varem 33,2 ja 23,1. Viimase kümne hooaja kõrgeimad näitajad on 38% (2011-12) ja esikuuikus 33,4% (2012-13).

"Arvud on selgelt kahanevad," märkis Southgate. "Esmajoones tuleb too langus peatada."

"Pole õige ütelda, et me ei arenda häid mängijaid."

Kui vaadata rahvusvahelist pilti, siis Inglismaa jalgpall justkui õitseb. Nii Meistrite kui ka Euroopa liiga finaalis mängivad ainult Inglise klubid (vastavalt Liverpool ja Tottenham ning Arsenal ja Chelsea). Rahvuskoondis jõudis Southgate'i juhendamisel möödunud suvel MMil poolfinaali. Edukalt on esinenud ka erinevad noortekoondised.

"Minu suur mure on see, et graafik jätkab langemist ning kümne aasta pärast peab Inglismaa koondise peatreener leppima 15 protsendiga," märkis Southgate.

"See võib vabalt juhtuda, sest viimase seitsme aastaga on see ju 15 protsendipunkti kukkunud. Peatumise märke pole, sest raha tuleb liigasse aina juurde. Turg on rahvusvaheline, mis on meile suur oht."

Inglismaa jalgpalliliit loodab Brexiti abil kahandada mitte-kodus-treenitud mängijate arvu meistriliiga meeskondades 17 pealt 13-le. 

Tõsi, novembris osutasid Premier League'i juhid, et pole mingit tõestust, et välismängijate arvu piiramine tuleks Inglismaa jalgpalli kasuks.

Kui Suurbritannia lõpuks reaalselt Euroopa Liidust väljub, koheldakse nende riikide mängijaid samuti nagu praegu kõiki ELi-väliseid jalgpallureid.

"Brexit pakub meile võimalust, sest mingi muudatus tuleb niikuinii," sõnas Southgate. 

"Ma arvan, et jalgpalliliidu ettepanekud on proovinud leida tasakaalu Premier League'i jätkuva edu ja selle vahel, et see toode töötaks meie riigi heaks. Nägime eelmisel suvel, kuidas rahvuskoondis 40+ miljonit inimest mõjutas.

Proovime saavutada seda, mida pole olnud just paljudel riikidel – edukat liigat ja edukat rahvuskoondist. See on üüratu väljakutse."