Billy Monger. Foto: euroformulaopen.net
Auto-Moto uudised
20. mai 2019, 10:05

Avariis jalgadest ilma jäänud vormelipiloot tõusis poodiumi kõrgeimale astmele (1)

Kaks aastat tagasi jäi noor vormelipiloot Billy Monger (20) hirmsa avarii tagajärjel ilma oma jalgadest. Pärast õnnetust naases britt aga autorooli ning nädalavahetusel triumfeeris ta Eurovormeli (Euroopa vormel 3) Pau GP-l. 

"Ma ei suuda seda uskuda. Ma poleks kunagi arvanud, et kaks aastat hiljem suudan ma võidusõidu võita. Olen üliõnnelik, " sõnas britt pärast võistlust. "Minu jaoks pole puue mingi piirang. See on väljakutse, millest on võimalik üle olla. Nii ringrajal kui ka igapäevaelus."

Billy Monger. Foto: euroformulaopen.net

Monger kaotas oma jalad 2017. aasta aprillis, kui kihutas briti vormel 4 sarjas Doningtoni GP-l rajalt välja.  

Britt naases autorooli juba sama aasta juulis, kui testis puuetega inimeste jaoks kohandatud Volkswagen Beetle'it. Vormelirooli pääses Monger uuesti mullu veebruaris, kui testis spetsiaalselt tema jaoks kohandatud vormel 3 sarja Carlini masinat. 

Kuna noormehe kiirus polnud kusagile kadunud, soovis Carlini meeskond mehega käed lüüa. Võistlemiseks pidi Mongeri perekond pöörduma Rahvusvahelise Autospordiliidu (FIA) poole, kuna vastavalt reglemendile ei tohtinud puudega inimesed ühekohaliste masinatega võistelda. 

2017. aasta detsembris tuli FIA neile vastu ning järgmisel aastal sai Mongerist esimene puudega võidusõitja briti vormel 3 sarjas. Ta lõpetas hooaja kuuenda kohaga, teenides aastaga kolm poodiumikohta.