Armukestest tädi ja vennapoeg Targaryenid. Kumbki ei saa rõõmustada selle üle, kuidas stsenaristid neid kaheksandas hooajas kohtlesid.Foto: Helen Sloan/AP/Scanpix
Tele
20. mai 2019, 23:30

TOP 10 | „Troonide mängu“ tegelased, kelle lood viimase hooajaga ära käkiti (8)

Televaatajad olid 2011. aastal šokeeritud, kui „Troonide mängu“ peategelasena tundunud Ned Starki pea maha raiuti, ja nende näod vajusid ehmatusest verest tühjaks, kui kaks hooaega hiljem mõrvati veelgi võikamalt Nedi poeg Robb Stark. Nüüd, kui rekordeid püsitanud telesari pärast kaheksat hooaega lõpuks otsa sai, on „Troonide mängu“ ja selle aluseks olnud „Jää ja tule saaga“ kõige andunumad fännid lihtsalt vihased, et nende armastatud tegelaste lood ära rikuti.

On mitu erinevat põhjust, miks „Troonide mängu“ viimane hooaeg nõnda palju kriitikat on saanud. Esiteks jõudis telesari juba kuuendal hooajal ette George R.R. Martini raamatutest ja stsenaristid David Benioff ja D. B. Weiss said varasemast veidi vabamad käed – mis tähendas viimastel aastatel mitmest olulisest teemast üle libisemist. Lisaks oli viimane hooaeg selgelt kiirustatud – Benioff ja Weiss otsustasid sajad niidiotsad kokku põimida vaid kuue osaga, kuigi telekanal HBO oli nõus raha välja laduma veel vähemalt nelja lisaosa eest.

Tulemus oli seega soperdis. Ülitugevalt alanud hooaeg läks järjest allamäge ja lõpetas päris põhjas eelviimase osaga. Eile USAs ja täna mujal maailmas esilinastunud „Troonide mängu“ kulminatsioon oli küll veidi parem, kuid kokkuvõttes ei ole võimalik kuidagi peaaegu kümme aastat fänne lummanud sarja viimase hooajaga rahule jääda. Õhtuleht pani kokku halvemusjärjestuse tegelastest, kelle varasemalt paeluvad lood viimaste osadega totaalselt aia taha läksid.

Juhul, kui see eelnevalt juba ilmselge polnud, siis järgnevad spoilerid „Troonide mängu“ viimasele hooajale. Kes pole veel viimast osa näinud, sel on targem edasi lugemisest loobuda.

10. Varys

Lord Varys leidis oma krõbeda lõpu eelviimase osa sissejuhatuseks. Varasemalt osava manipulaatorina tuntud Varys jäi vahele riigi- või õigem oleks öelda kuningannareetmisega, kui üritas lohemammat Daeneryst esmalt mürgitada ja siis kutsus Jon Snowd avalikult üles mässule. Kunagisest salakavalusest polnud jälgegi.

Põhjus, miks Varys nimekirjas kõrgemal ei paikne, on lihtne – et tema peamine vastane salamanipulatsioonimaailmas, Littlefinger, leidis oma otsa juba eelmisel hooajal, polnud Varysel enam loos suuremat funktsiooni.

9. Sandor Clegane

Eesti keeles Hagija hüüdnime kandev, originaalis Houndina tuntud Sandor Clegane oli surrogaatisaks Arya Starkile – algul vastumeelselt, viimasel hooajal pigem rõõmuga. Selles mõttes sai tema lugu loogilise lõpu – mehe eelviimane tegu enne otsa leidmist oli Aryale käsu andmine, et too põgeneks ja jätaks kogu tapmise tema kanda. Nimelt ootas Sandorit madin oma venna Gregoriga – fännide seas ammu oodatud CleganeBowl.

Et võitlus vendade vahel teoks saaks, pidi kuninganna Cersei nende vahelt lahkuma. Just seal tehti Houndile stsenaristide poolt enim liiga – vihast ainiti oma venda vahtinud sõdalane lasi Cerseil lihtsalt endast mööda jalutada. Sedasi käitunuks Sandor paar hooaega tagasi, kui tema suurim motivatsioon oligi vennale lapsepõlvejõleduste eest kätte maksta. Arya surrogaatisana on aga mõeldamatu, et ta oma „tütre“ kõige vihasemal vaenlasel lihtsalt minna lasi. Cersei peatamiseks oleks kulunud vaevalt sõrmeliigutus, mis poleks viitnud CleganeBowli kauem kui kolm sekundit.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Audrey Marsh (@aud_paints) on

8. Missandei

Kuninganna Daeneryse parim sõbranna oli viimasel hooajal mitte reaalne tegelane vaid stsenaristide hüpiknukk, mida kasutati ära jutu sobivas suunas lükkamiseks. Seda, kuidas ta Euroni kätte vangi langes, ekraanil ei näidatudki ning siis raiuti tal juba pea maha. Vaesest naisest jäi maha vaid tema vana orjakaelus, mida silitades tema sõdurist kallim Greyworm ja Daenerys korraks leinasid ja siis massimõrva kavandama asusid.

Missandeil olnuks võimalus enda lugu päästa, kui ta oleks enne hukkamist haaranud enda kõrval seisnud Cerseist kinni ja hüpanud kõrgelt linnamüürilt alla, aga Seitsme kuningriigi valitsejale poleks nii kuulsusetu lõpp ju kõlvanud…

7. Bran Stark

„Troonide mängu“ esimeses osas lükkas Jaime Lannister Brani kõrge torni aknast välja. Sarja viimases osas saab sandistatud Branist esimene Kuue kuningriigi valitud kuningas. Uskumatu lugu!

Just nimelt uskumatu. Kui Tyrion Branile trooni – või sellest alles jäänud metallkänkart – pakub, vastab too väikese muigega: milleks ta muidu koosviibimisele tuli. Tegu on sellesama poisiga, kes on viimased hooajad aktiivselt üritanud igasugusest võimust eemale hoida, sest ta on müütiline Kolme silmaga ronk ehk midagi enamat kui võimumängudest huvitatud lihtinimene.

Võib-olla võtab ta ameti vastu, sest tema vihavaenlane Öökuningas on surnud? Või äkki oli varasem apaatia olnud vaatemäng ning tegelikult manipuleeris Bran kogu aeg sündmustega, et kuningaks saada? Kõige tõenäolisem selgitus on ikkagi lihtsalt nõrk stsenaristitöö. Eks näis, kas George R.R. Martin, kui ta kunagi peaks viimase raamatuni jõudma, otsustab midagi teistmoodi kirjutada.

Neljast Starkist kolm lõpetasid sarja valitsejana - vasakult Sansa Põhja-Kuningriigi, Jon Öise Vahtkonna ja Bran Kuue kuningriigi. Vaid Arya läks merele. Foto: Helen Sloan/AP/Scanpix

6. Arya Stark

Fännid olid tagajalgadel, kui Arya Winterfelli lahingu eel otsustas seda seksiasja proovida. See ei puutu praegu asjasse.

Ka see, et pikka aega oma salamõrvarioskusi lihvinud nääps piiga suudab ligi hiilida Öökuningale ja tema võika võimu lõpetada, oli ju tegelikult loogiline, kuigi veidi ootamatu.

Aga see, et Arya, kelle motivatsioon on alates esimese hooaja eelviimasest osast olnud Cersei hukkamine, otsustab kuulata Sandor Clegane’i soovitust pageda, et „mitte saada selliseks nagu mina“ … Arya Stark tappis oma kättemaksuteekonnal kogu Frey’de suguvõsa ja toitis selle viimasele liikmele, perepea Walder Frey’le sisse mehe enda poegadest küpsetatud piruka. Seesama neiu otsustab oma kõige suuremast vaenlasest paarikümne meetri kaugusel olles, et asi pole siiski seda väärt? Ei!

Kuningalinnast pagedes näeb Arya, milleks on hullunud Daenerys võimeline ja otsustab ühe kuninganna asemel tappa hoopis teise. Selleks hiilib ta oma nõbu Jon Snow kõrvale ning… Vahetab temaga paar sõna ja seilab lõpuks seitsme maa ja mere taha. Kuningriigi kõige osavama mõrtsuka loole väga lame lõpplahendus.

5. Daenerys Targaryen

Hullu isa hull tütar. Et end lihtrahva vabastajana kujutanud kuninganna pöördub lõpuks maniakaalseks, oli ette ennustada. Targaryeni suguvõsa värk. Selle tee käimise viis oli aga jabur.

Daenerys on selgelt tegelaskuju, kes võitnuks enim pikemast viimasest hooajast. Praegu nägi tema hullumine välja välkkiire: keegi ei armasta mind, mu armuke on tegelikult mu vennapoeg ja ei taha seetõttu enam minuga magada, mu teine lohe/laps hukkus, mu parima sõbranna pea lõigati maha ja nüüd sai minust massimõrvar. Selleks kõigeks kulus napilt üle kolme osa, millest omakorda enamik aega oli tähelepanu teistel tegelastel. Veidi rohkem hingetõmbeaega ja mee oleks näinud, kuidas iga kaotus ja pettumus tema olemust muudab. Sari pakkus aga hoopis kiirrongi, mis muutis Daeneryse rahva kuningannast peaaegu hetkega miljonilinna hävitanud mõrtsukaks.

4. Jon Snow

Mees, kelle tegemisi ja läbielamisi on läbi sarja ajaloo ilmselt enim kajastatud, oli viimasel hooajal kõige lihtsam kompu – ilus vaadata, aga reaalselt ei tee ta suurt midagi. Jon Snow dialoog koosnes lõpus peaasjalikult kahest teemast: kuidas ta ei taha vaatamata vereõigusele Seitsme kuningriigi valitsejaks saada ja kuidas Daenerys on tema kuninganna.

Seda viimast kordas ta ka oma kõige dramaatilisemal hetkel – kui ta blondi kaunitari elu lõpetas. Muidugi tegi ta seda kõige klišeelikemal moel ehk keset embust naist pistodaga susates.

Jon Snow lõpplahendus tundus esmapilgul vähemalt igati sobilik: mees saadeti Daeneryse tapmise eest tagasi Öisesse Vahtkonda, kus ta end niikuinii kõige kodusemalt tundis. Öisesse Vahtkonda, mida tehniliselt pole enam vaja, sest ebalased on surnud ja müüritagused metslased nüüd rahuvalvajate sõbrad. Öisesse vahtkonda, mis on formaalselt ikka Kuue kuningriigi karistuspataljon, aga mis tegelikult paikneb uue Põhja-Kuningriigi aladel ehk tegelikult võiks Winterfelli kuninganna Sansa iga hetk oma nõbu külla kutsuda ja ta vabastada. Karistus missugune.

3. Cersei Lannister

Raamatutes on kirjas ettekuulutus, kuidas Cersei elu lõppeb: „Valonquar (väikevend – toim.) mässib oma käed ümber su lumivalge kaela ja pigistab sinust hinge välja.“ Kõik eelnevad ettekirjutused nagu naise abielu kuningas Robert Baratheoniga ning tema laste hukk olid saanud tõeks, nii et fännid ootasid, kumb vend, Jaime või Tyrion, Cersei elu lõpetab.

Selle asemel jäi ta Kuningalinna keldris paari pähe kukkunud telliskivi alla. Nagu sarja viimane osa näitas, võinuks Cersei ja parajasti verest tühjaks jooksnud Jaime astuda kolm sammu vasakule ning vähemalt kuninganna jäänuks ellu. Samas oli hukk teatavas mõttes poeetiline – terve sarja võimu ja sellega kaasnenud glamuuri nautinud Cersei lõpetas abituna põranda all.

Tema tegelaskuju vastu tehtud suurimad kuriteod pärinevad hoopis varasemast ajast. Cersei veetis terve hooaja kuningalossi aknast välja vaadates ja õelas ootuses veini juues. Kõik eelnevad aastad kulusid Cersei kui seriaali suure „paha“ välja kujundamisele, kes liigutas malenuppe laual vastavalt oma vajadustele. Lõpuks passis ta aga omapäi lossis ja ootas, et hukk temani tuleks. Seda võiks nimetada liigseks enesekindluseks, mis võiks Cersei loomusega sobida, aga on kujuteldamatu, et manipuleerimises nõnda kogenud naisel polnud varuplaani oma naha päästmiseks.

Lisaks väärib märkimist Cersei ja Daeneryse kohtumine ehk hetk kui viimane seisis koos kõigi oma tähtsamate nõuandjate ja väejuhtidega Kuningalinna müüride ees. Cerseil olid nende poole suunatud võimsad Skorpion-ammud, mille ühest noolest piisas hiljutises merelahingus terve laeva hävitamiseks. Ja ometi otsustas Cersei kinni hoida diplomaatianormidest ja sõnumitoojaid säästa. Seesama Cersei, kes oli saatis alles hiljuti palgamõrvar Bronni oma vendi tapma…

Cersei Lannister - alati vankumatu ja salakaval. Välja arvatud lõpus, kui ta oli armetu. Foto: AP/Scanpix

2. Brienne Tarthist

Leedi Brienne löödi kaheksandal hooajal lõpuks ometi rüütliks, mida ta nii väga vääris. Tegu on pika puuga kõige õilsama tegelasega terve sarja peale. Ning kuidas stsenaristid seda tähistasid? Tehes temast lihtsalt emotsionaalse naise, kes nutab taga oma esimest armastust.

Kui CleganeBowli ootus kõrvale jätta, oli kaheksanda hooaja eel üks põhilisi fännide suul olevaid klatšiküsimusi armukolmnurk Brienne’i, Jaime Lanisteri ja metslase Tormundi vahel. Kokku said esimesed kaks, veetsid armatsedes kaks ööd ja siis tõttas Jaime tagasi oma tõelise armastuse ehk Cersei juurde. Karvasesse hommikumantlisse mässitud Brienne jäi teda õuel lunima ja taga nutma. Kõigi kuningriikide peale kõige õilsam rüütel muutus pärast mehega magamist koheselt ahastavaks naiseks. Päriselt?!

Viimases osas sai selgeks, et Brienne on saanud oma staatusele vastava rolli ning vastutab nüüd lõunas kuningas Bran Starki heaolu eest. Samal ajal krooniti uue Põhja-Kuningriigi valitsejaks Sansa Stark – naine, keda Brienne oli lubanud igavesti kaitsta. Kuidas stsenaristid sellise prohmaka läbi lubasid, on keeruline mõista.

1. Jaime Lannister

Oleksid ja poleksid… Jaime Lannister võinuks olla ette kuulutatud Valonqar, kes tapab oma armastatud õe Cersei. Ta võinuks olla legendaarne Azor Ahai, kes pidi ainsana suutma Öökuninga alistada. Lõpuks oli ta armuvalus poisike, kes hukkus oma õest armukest päästes.

Üks moodus kogu „Troonide mängu“ kokku võtta on rääkida Jaime’i teekonnast pimedusest valgusse. Algul oli ta ülbik, kes soovis vaid oma õega seksida ja oli valmis selle saladuse kaitsmiseks kasvõi lapse mõrvama. Vaikselt aga järjekindlalt muutus mees üha moraalitundlikumaks – alates Catelyn Starkile antud lubadusest igal juhul tema tütred päästa, kuni otsuseni õde Cersei maha jätta, et austada oma vannet seista inimsoo eest võitluses surnutega.

Kohe, kui Öökuningas hukkus, hakkasid mehe niuded aga sügelema – rüütel Brienne’iga müramisest ei piisa ja Jaime otsustab keset ööd tõtata oma õe ja nende veel sündimata lapse juurde. Viimase kaheksa hooaja moraalsed õppetunnid ununevad hetkega.

Tagatipuks väidab armuvalus Jaime, et teda ei huvitanud kunagi karvavõrdki lihtrahva kannatused. Idiootne ülestunnistus, millega unustasid stsenaristid ära, et meest kutsutakse kuningatapja just seetõttu, et ta mõrvas kuningas Aerys Targaryeni enne kui too jõudis tappa terve portsu süütuid linnaelanikke. 

Boonus. Euron Greyjoy

Euron Greyjoy saaga oli kohutav algusest lõpuni – seega ei saanud õudne lõpp seda ka kuidagi rikkuda. Läbini õel ja salakaval, aga samas silmini pime ja rumal, tema kõige suurem oskus oli ebareaalse kiirusega liikuda täpselt sinna, kus stsenaarium teda vajas.

Daeneryselt on tarvis üks lohe ära võtta? Euron laseb ta snaipri kombel hiidammuga maha. Nädal aega hiljem ei suuda mees kordades rohkemate relvadega enam viimast lohet tabada.

Jaime Lannister tuleb mingil seletamatul põhjusel pistodaga läbi torgata? Laevahuku üle elanud Euron ujub loetud minutitega paar kilomeetrit, et jõuda täpselt õigel ajal õigele rannale ning vastast pussitada. Milleks seda klouni üldse vaja oli?!