Arjen Robben ja Franck Ribery (paremal).Foto: MICHAEL DALDER
Jalgpall
21. mai 2019, 12:17

5 VUTIÄSSA | Ronaldo jääb maailmameistrita, kuid lahkuvad ka teised tšempionid

Peatselt lõppev tippjalgpallihooaeg jääb mitmele mängumehele Euroopa kõige kõrgemas konkurentsis viimaseks. Nende karjäär loojub ning pikaaegse koduklubiga, kellega on võidetud kulda ja karda, jäetakse hüvasti. Õhtuleht toob teieni valiku jalgpalliässadest, kes on otsustanud kõrgest mängust taanduda.

Auf wiedersehen, Robbery!

Ääremängijad Franck Ribery ja Arjen Robben liitusid Saksamaa hiiu Müncheni Bayerniga vastavalt 2007. ja 2009. aastal. Tehnilised ja väledad pallurid said ühise hüüdnime, neid kutsuti Robberyks.

Möödunud nädalavahetusel pidasid nad viimase liigakohtumise Bayerni särgis. Tänu Robbery väravatele kindlustas Müncheni jalgpallitiim seitsmenda järjestikuse Saksamaa meistritiitli. Paremat lahkumispidu oleks prantslasele ja hollandlasele olnud raske soovida. Tõsi, ühe võitjamedali võivad nad oma auhinnakappi veel lisada. Sel laupäeval mängitakse Saksamaa karikafinaal, kus Bayernile astub vastu RB Leipzig.

Tänavuse Saksamaa meistritiitliga sai Riberyst Bundesliga ajaloo kõige edukam pallur. 36aastane Gallia kukk on suisa üheksakordne Saksamaa tšempion.

Üheskoos võitis Robbery kõikvõimalikud autasud. Ilmselt on kõige krooniks 2013. aastal Meistrite liigas triumfeerimine, kui finaalis lõi Dortmundi Borussia vastu 2:1 võiduvärava just Robben. Ja seda 89. minutil!

Kus Robbery karjäär jätkub, pole veel selge.

Kapten suure algustähega

Veidi enam kui viimase kümne aastaga jalgpallimaailma tippu tõusnud Manchester City on sel dekaadil Inglismaal olnud üliedukas. Suurt rolli selles on mänginud suurepäraste liidriomadustega keskkaitsja Vincent Kompany.

Kui tänaseks 33aastane belglane 2008. aastal Hamburgi särgi City vastu vahetas, köitis teda Manchesteri sinise poole tiimi projekt. Olgu, Meistrite liigat nad võitnud pole, kuid Kompany ei pea üleminekut põrmugi kahetsema.

Citys jäädakse kaitsjat kahtlemata igatsema. "Klubi taassündi on panustanud palju inimesi, kuid keegi pole olnud tähtsam kui Vincent. Kümnekonna aasta jooksul on ta olnud väga andeka meeskonna süda," kiitis tiimi tegevjuht Khaldoon Al Mubarak.

Viimastel aastatel polnud Kompany mänguline roll Citys küll enam nii suur kui alguses, kuid siinkohal tuleb süüdistada vigastusi. 11 hooajaga käis ta Inglismaa kõrgliigas platsil 265 kohtumises ja lõi 18 väravat, mis on keskkaitsja kohta tubli arv.

Vincent Kompany. Foto: DAVID KLEIN

Kompany liidriomadusi tõestab ka fakt, et uuest hooajast hakkab ta juhendama Brüsseli Anderlechti, kus tema karjäär alguse sai. Ent neljakordne Inglismaa meister ei piirdu vaid peatreeneritööga, ta on valmis Anderlechti eest ka väljakule jooksma. "Tahan oma teadmisi järgmise generatsiooniga jagada," kostis Kompany.

Maailmameistri võidukas lõpp

Paar aastat tagasi kiideti Torino Juventuse kaitseliini taevani. 38aastane Andrea Barzagli oli Torino müüri tähtis liige, kelle karjäär Itaalia tugevaimas meeskonnas oli üliedukas. 

Järgmisel nädalal mängitakse Itaalia kõrgliiga viimane voor, kuid võitja oli selge juba mõned kuud tagasi. Mõistagi jääb Juventus troonile ning karjääri lõpetav Barzagli saab kaela oma kaheksanda meistrikulla.

Kaitsja liitus Juventusega 2011. aastal Wolfsburgist ja tõusis pärast debüüthooaega Torino satsi põhitegijaks. Tema karjääri krooniks on 2006. aastal Itaaliaga võidetud MM.

Klubi otsus tõi fännide pahameele

Maailmameister Daniele De Rossi oli mõnes mõttes legendaarse Francesco Totti mantlipärija. Mõlemad mehed on sündinud Roomas ja terve profikarjääri esindanud AS Romat. Kui Totti lõpetas kaks aastat tagasi karjääri, siis De Rossi teatas, et lahkub pärast 18 aastat klubist, kuid putsasid ta varna ei riputa. 

De Rossi vahetab tiimi – kuulujuttude põhjal tuntakse tema vastu huvi näiteks Argentinast –, kuna Roma ei tahtnud talle uut lepingut pakkuda. See tõi kaasa klubi ultrafännide pahameele ning toetajatega oli nõus ka peatreener Claudio Ranieri. "Ta on Romas kapten ja legend. Daniele lahkumine oleks pidanud juhtuma teisiti. Oleks minu käest küsitud, mida teha, oleksin öelnud, et peame teda klubis hoidma," kostis juhendaja.

Ent mis tehtud, see tehtud. Fännid võivad küll tiimi ninameeste peale pahased olla, kuid toetajate südamesse jääb nooruses ründajana mänginud poolkaitsja alatiseks. 

Peaks pärast Totti loobumist Roma kapteniks tõusnud De Rossi Itaalia kõrgliiga viimases voorus platsile saama, oleks ta karjääri jooksul Romat esindanud tervelt 459 meistrisarja kohtumises.