Manchester City meeskond võis pärast edukat hooaega uhkelt tähistada.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
21. mai 2019, 08:56

Inglismaa ründelegendi analüüs: praegune City on parim meeskond, mis Premier League'is iial mänginud (2)

Inglismaa jalgpallimeistriks tuli teist aastat järjest Manchester City, kes tegi fantastilise hooaja lõpu ning edestas Liverpooli ühe punktiga. Endine Inglise jalgpallikoondise ründaja Alan Shearer (48) analüüsis BBC vahendusel, mis teeb Pep Guardiola meeskonnast niivõrd erilise ja eduka satsi.

Õhtuleht tõlkis Sheareri jutu oma lugejatele:

"On palju elemente, mis teevad Mancester City'st parima Premier League'i meeskonna, mida olen eales näinud. Aga kõige rohkem avaldab mulle muljet nende nälg ja kirg," alustas Shearer, kes veetis suurema osa profikarjäärist Newcastle Unitedis.

"Nad tahavad alati rohkem. Rohkem väravaid ja rohkem karikaid. Ja see, kuidas nad nendeni lähevad, eristab neid teistest moodsa aja headest Inglise tiimidest..

Olen mänginud nii hooajal 1998-99 kolm suurt trofeed võitnud Manchester Unitedi kui ka liigahooajal 2003-04 alistamatuks jäänud Arsenali vastu, seega tean täpselt, kui head nad olid. Aga City teeb midagi uut, mida me pole varem näinud.

Too Unitedi meeskond oli briljante ründesats, kes hävitas kiirusega. Arsene Wengeri esimestel aastatel oli Arsenal edukas omal viisil. Nad hoidsid palli, kuid olid võimelised välkkiire söödumänguga vastase kaitsest läbi murdma.

Alan Shearer. Foto: Reuters/Scanpix

Mõlema mainitud meeskonna vastu oli jube mängida, aga see, kuidas City teeb oma vastase elu keeruliseks on täiesti uus tase. Teame, kui hea on Pep Guardiola meeskond palliga, aga väga eriliseks muudab nad hoopis see, kui järeleandmatult nad vastaselt palli tagasi jahivad.

Hiljutine karikafinaal Watfordiga oli heaks näiteks. Nad olid 3:0 ees, kuid jahtisid jätkuvalt üliinnukalt palli ja muudkui karistasid vastasmeeskonda (matš lõppes 6:0 – M.T.).

Harjusime sellise vaatepildiga ära, kui Guardiola juhendas Barcelonat, aga nüüd on ta sarnase lähenemise kohandanud Premier League'i jaoks. 

Ei saa väita, et konkurentsi polnud

Esimene hooaeg kulges keeruliselt, Pep ei võitnud midagi, kuid kahe järgmise aastaga on ta võitnud kodusest kuuest karikast viis. Ja stiilselt.

Selle ja eelmise hooaja City on Premier League'i ajastu (alates 1992 – M.T.) parim tiim. Ma ei julge ütelda, et parim, mida olen oma elus näinud, sest kasvasin üles 1970ndate ja 1980ndate suurepäraste Liverpooli tiimide ajal.

City pole veel Euroopas domineerinud nii nagu Liverpooli tegi noil kümnenditel, aga Premier League'i kontekstis on nad juba erakordsed.

Statistika toetab seda väidet. Nad lõid teel kolme karikani 61 mänguga 169 väravat ja purustasid sellega enda rekordi. Kahe liigahooaja peale on nad kogunud fenomenaalsed 198 punkti (eraldi võetuna 100 ja 98, mis on Premier League'i ajaloo kaks paremat saaki – M.T.).

Kusjuures keegi ei saa väita, et neil pole olnud konkurentsi. Premier League'i tugevust näitab seegi, et neli meie klubi on eurosarjade finaalis ning ükski neist pole City.

Pealegi oli meil liigas tänavu vingeim tiitliheitlus, mida mäletan. Liverpool viis asja viimase mängupäevani ja survestas seeläbi ka City uuele tasemele. Raske on näha, et keegi peatab lähiajal City koduse valitsusaja, sest praegu küündib nende taseme lähedale ainult Jürgen Klopi meeskond.

Spurs peab suure suure vahe kinni nõeluma. Nagu ka Chelsea, kes võib-olla ei saa suvel kedagi osta. Arsenal on kaugel maas ja Manchester United veel kaugemal.

Halb uudis jälitajatele on see, et näen reaalselt, et City areneb veel. Nad soetavad suvel kolm-neli mängijat, et hoida sats värske. Muidugi jäävad nad Vincent Kompany'd igatsema, kuid saavad temata hakkama.

Järgmine missioon – vallutada Euroopa

Piisas laupäeval [karikafinaalis] kiigata City pingile, et mõista, kui tugevad nad on. Nende toonased vahetusmängijad maksavad kokku ligemale 285 miljonit eurot. Teisel poolajal sekkusid pingil Kevin de Brune, Leroy Sane ja John Stones...

Guardiola isegi ei pidanud kasutama oma parimat väravalööjat Sergio Agüerot, kes lõi tänavu 31 väravat, kuid meeskond võitis ikka 6:0.

Paljud klubid on kulutanud üüratuid summasid, kuid City on teinud seda erakordselt arukalt. See lubas neil suurema osa hooajast neljal rindel edu jahtida. Kusjuures kolmel see õnnestus.

See tähendas, et nad pidid peaaegu üheksa kuud mängima nii, et neil oli kaks matši nädalas.

Säärase kalendriga toime tulekuks on vaja mõistagi sügavat koosseisu, aga ka silmapaistvat mentaliteeti.

See pärineb treenerilt. Ta ei puhka ning meeskond samuti.

Järgmine eesmärk on Meistrite liiga võit, sest inimesed saavad Guardiolale ette heita seda, et ta pole Euroopas ilma Lionel Messita triumfeerinud."

Shearer esindas Inglismaad 63 mängus ja lõi nende jooksul 30 väravat.