Kõigest 14aastane Youssoufa Moukoko on Saksamaal juba staariks kerkinud. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
21. mai 2019, 17:00

IMELAPS! Kas Dortmundis kasvab aegade suurim jalgpallitalent? (3)

Dortmundi Borussia jalgpalliklubi noortetiimis kasvab tõeline supertalent – 14aastane imelaps Youssoufa Moukoko. Ajalehe Bild kirjutas juba aprillis, et poisist tehti miljonär. Nüüd võib imelaps oma nimele võtta aga Saksamaa U17 vaneuseklassi meistrivõistluste kõigi aegade väravarekordi.

Kõigepealt ulmelisest lepingust. Nimelt sõlmis ta aprillis kontrahti rõivatootjaga Nike ning ainuüksi allkirjastamise hetkel jõudis 14aastase poisi või mõne tema pereliikme kontole miljon eurot. See pole aga kaugeltki kõik, sest pikaajaline leping on väidetavalt koguväärtusega 10 miljonit eurot!

Kamerunis sündinud Moukoko omab Saksamaa passi ja lööb igapäevaselt kaasa Borussia U17 vanuseklassi meeskonnas. Saksamaa U16 koondises on tal kirjas neli mängu ja kolm väravat. Veelgi müstilisemana kõlab aga fakt, et debüüdi tegi ta antud koondise eest 12 aasta ja 9 kuu vanusena. 

Nüüd aga võimalikust rekordist. Väravaid meeldib Moukokole lüüa, sest tänavu on ta noorte Bundesligas 23 mänguga skoorinud 39 korda. Kõigi aegade tipptulemus selles vanuseklassis kuulub kunagisele Schalke talendile Donis Avdijajle, kes lõi 25 kohtumisega 44 tabamust. Seega pole Moukokol enam pikk tee minna, kuigi hooaja lõpp on lähedal.

Kuigi Moukokost räägitakse kui ühest jalgpallimaailma suuremast talendist, siis just Avdijaj näide peaks üsna õpetlik olema. Täiskasvanute Schalke eest käis ta lõpuks väljakul üheksas liigamängus, kuid suuremat läbilööki sakslaste tippklubis ei tulnud. Laenuperioodi Grazi Sturmis kujunes edukaks, kuid pärast viimast aastat hollandlaste Willem II võistkonnas on ta praguseks töötu.

Kusjuures, 2014. aastal tundis noore talendi vastu elavat huvi inglaste Liverpool, kuid Schalke nõudis Avdijaj eest enam kui 40 miljonit eurot.

Moukoko ei lase end aga eelkäija keerulisest karjäärist segada ja tema sõnastas oma sihid üsna konkreetselt: „Ausalt öeldes on mu eesmärgid teenida Dortmundis profileping, võita nendega Meistrite liiga ja seejärel võita Ballon d'Or (auhind maailma parimale jalgpallurile - toim).“

Väidetavalt püüavad poissi enda ridadesse meelitada peaaegu kõik Euroopa tippklubid.