Venemaa (punases) võitis alagrupiturniiril kõik seitse mängu. Kas nad purjetavad võiduka lõpuni?Foto: REUTERS/SCANPIX
Jäähoki
22. mai 2019, 18:10

Hokieksperdid: Venemaa on teerull, kes sõidab kõigist üle (12)

Jäähoki MM krutib end õigele põnevusnivoole homme, kui Slovakkias mängitakse veerandfinaalid. Õhtulehega vestelnud hokieksperdid ennustavad alagrupiturniiri põhjal, et pühapäeval kroonitakse ilmatšempioniks Venemaa.

Kes on senise põhjal suurim kullasoosik?

Jäähokiliidu president Rauno Parras: „Venemaa. Kuigi ka Kanada mängis eile USA vastu päris hästi. Esiteks on Venemaal väga muljetavaldav koosseis. Teiseks mängib see muljetavaldav koosseis äärmiselt ühtset jäähokit.

Nad mängivad meeskonnana. Mingites mängudes on ühed mehed välja paistnud, teistes mängudes teised. Meeskonnana on oma tulemused ära tehtud. Mulle tundub, et nende keemia toimib väga hästi, vaatamata sellele, et meeskonnas on suured tähed, kelle ühtse rusikana mängima panek ei pruugi olla lihtne ülesanne. 

Rootsi on ka kindlasti tugev meeskond, aga eile Venemaa vastu läksid nad väga selgelt lati alt läbi (4 : 7 kaotus – M. T.). Kas see midagi veerand- ja poolfinaalides tähendab, on raske öelda.“

Rauno Parras. Foto: ALDO LUUD

Eesti hokikoondise väravavaht Villem-Henrik Koitmaa: „See on lihtne vastus – Venemaa. Kui NHLi praegu poleks ja kõik mehed tuleksid, siis väga palju paremat koosseisu Venemaa ei saakski välja panna. See räägib juba enda eest.

Kui teistel meeskondadel võiks mõned mehed juures olla, siis Venemaa on põhimõtteliselt täie võimsusega kohal. Seda alagrupiturniir ka näitas, nad võitsid kõiki ikkagi kindlalt. Kui esimestes mängudes tulid mingid kaitse- ja kokkumänguvead, siis turniiri edenedes need kadusid. Ka viimane alagrupimäng Rootsi vastu näitas, et Venemaa on teerull, kes sõidab kõigist üle. Aga iga mäng on erinev. Kas nad võidavad MMi, ei tea veel keegi öelda, kuid kindlasti on nad favoriit number üks.“

Villem-Henrik Koitmaa. Foto: Stanislav Moškov

Alagrupiturniiril oli 14 mängu, mille üks meeskond võitis kuue või enama väravaga. Kas 16 koondist on liiga palju?

Parras: „Minu arust ei ole. Päris tipus on ehk seitse riiki. Aga kuidas peaksid need, kes püüavad neile kandadele astuda, arengus järele jõudma, kui neil ei teki võimalust oma taset kontrollida ja tugevamate järgi sättida?“

Koitmaa: „Olen ise ka mõelnud sellele. See on kahe otsaga asi. Ühest küljest loob see nõrgematele võimaluse mängida tugevamate koondiste vastu, tänu millele saavad need väiksemad riigid alale populaarsust juurde.

Teisalt, kui atraktiivne on publikule, kui Kanada võidab kedagi 8 : 1 või Venemaa 10 : 0 Itaaliat. Kommenteerisin ise seda mängu, no ei olnud meeldiv. Konkurentsi mõttes võiks meeskondade arvu alla tõmmata. Tagantpoolt võiks kaks meeskonda küll maha võtta, kui mitte neli või isegi kuus. Aga samas on olnud ka turniire, kus Prantsusmaa võidab Venemaad.“

Mida põnevat või märkimisväärset veel alagrupiturniiril silma jäi?

Parras
: „Inglismaa, kes tõusis üle-eelmisel aastal I divisjoni B-grupist aste kõrgemale, läks sealt otse läbi ja mängis nüüd kõrgeimal tasemel nii head jäähokit, et suutis Prantsusmaa välja küpsetada. 

Minu jaoks on see äärmiselt sümpaatne areng. See tõestab minu hinnangul seda, et 16 satsi pole liiga palju. On riike, kus hoki nimel tehakse arendamiseks tõsist tööd ja neil on nüüd võimalus suures mängus kaasa lüüa.“

Koitmaa: „Itaalia ja Suurbritannia püsimajäämiste näitel – tähtis pole see, kuidas mängid kõik seitse mängu, vaid kui hästi mängid tähtsal hetkel. Nad ei lasknud end turniiri käigus saadud suurtest kaotustest heidutada, vaid võtsid otsustavates mängudes võidud. Itaalia võidukoefitsient oli enne mängu 9,5, Suurbritannial 10. Need räägivad enda eest.

Miks ei võiks näiteks USA teha oma parima mängu veerandfinaalis Venemaa vastu ja nad välja lükata?! Hoki on mikromomentide mäng. Alati ei lähe nii, nagu varem tundub. Päevad pole vennad ja väiksemad võivad suuremaid üllatada.“

***

A-alagrupi lõppseis: Kanada 18 punkti, Soome 16, Saksamaa 15, USA 14, Slovakkia 11, Taani 6, Suurbritannia 2, Prantsusmaa 2.

B-alagrupi lõppseis: Venemaa 21, Tšehhi 18, Rootsi 15, Šveits 12, Läti 9, Norra 6, Itaalia 2, Austria 1.

Veerandfinaalide paarid:

  • Kanada-Šveits (kell 17.15, ETV2)
  • Tšehhi-Saksamaa (kell 21.15, ETV+)
  • Venemaa-USA (kell 17.15, ETV+)
  • Soome-Rootsi (kell 21.15, ETV2)

NB! Poolfinaalides läheb kõige kõrgema reitinguga nelja hulka pääseja vastamisi madalaima reitinguga meeskonnaga. Kaks keskmise reitinguga tiimi kohtuvad omavahel. Sellist süsteemi kasutatakse MMil esimest korda.

Reiting: 1. Venemaa, 2. Kanada, 3. Tšehhi, 4. Soome, 5. Rootsi, 6. Saksamaa, 7. USA, 8. Šveits.