Alex Danson.Foto: Joe Toth/BPI/REX
Spordivaria
24. mai 2019, 11:57

Olümpiavõitja karm vigastus: kaotasin kõnevõime, see oli nii õudne! (2)

Maahoki olümpiavõitja Alexandra Danson ei elanud küll üle hirmsat õnnetust, kuid pärast pea vastu seina löömist hakkas tema tervis tugevalt streikima. Ühel hetkel läks asi suisa nii hulluks, et ta ei saanud enam rääkida.

34aastane inglanna oli oma kihlatu Alexiga puhkusel. Mees, "kes pole tegelikult eriti vaimukas", viskas aga sedavõrd hea nalja, et Danson hakkas lõkerdama. Kui ta oma pea taha viskas, põrkus see betoonseinaga, mistõttu sai Dansoni aju vigastada. Ta pole veel traumast täielikult taastunud, ehkki tundub, et kõige raskem aeg on möödas, kirjutas BBC.

"Mäletan, kuidas jõudsime õnnetuse õhtul oma korterisse tagasi. Läksime magama, aga ärkasin iga tunni tagant üles. Järgmisel päeval läksime jooksma. Sportlastena oleme harjunud etendama, et kõik on korras. Käitusime valesti," meenutas Danson.

Paari päeva pärast jõudis paar koju. Danson tundis end väga halvasti, tal olid kohutavalt tugevad peavalud ja oli valguse ja müra suhtes väga tundlik. "Tagasi tulles olin kuu aega pimedas toas," kostis ta.

Poolteist kuud pärast Keenias veedetud puhkuselt naasmist käis Danson Suurbritannia maahokinaiskonnaga keraamikat värvimas. "Läksin sinna vaid tunniks ja mäletan ainult seda, kuidas rääkisin ühe võistkonnakaaslasega, kuid ühel hetkel ei suutnud ma sõnu suust välja saada.

Muidugi oli see väga õudne, samas ei tahtnud ma teisi hirmutada. Värvisin oma munahoidjat edasi ja läksin hiljem võimalikult kiiresti koju. Olin väga haige. Läksin lõpuks haiglasse."

Danson ei mäleta, kui kaua ta haiglas oli. Pärast arstide hoole alt pääsemist tundis ta elevust ning lootis, et ehk saab ta nüüd täisväärtuslikku elu elada. Samas oli juba kojusõidul selge, et kõik päris korras pole. Teeaukudest ja lamavatest politseinikest üle sõitmine valmistas talle suurt valu.

Naise sõnul oli vigastuse kõige raskem aeg paar kuud pärast haiglast väljasaamist. "Olin 24/7 voodis. Mul oli raske isegi vannituppa kõndida. Ma ei talunud valgust, heli ega midagi muud. Vesteldes pidin rääkima väga aeglaselt.

Praegu on mu tervis oluliselt parem. Tõsi, peavalud valmistavad endiselt probleeme, valgus on üsna ere ja vali müra teeb mu enesetunde halvaks," rääkis Danson.

Edukas sportlane on väga tänulik ka oma kihlatule, kes oli naisele suureks toeks. Danson, kes peaks arstide sõnul vigastusest täielikult paranema, ja Alex peaksid abielluma tänavu septembris.