George Besti kuju Belfastis.Foto: PA Images/Scanpix
Jalgpall
25. mai 2019, 11:35

HULLEM, KUI RONALDO!? Jalgpallilegendi auks avatud skulptuur ajas fännid vihale

Jalgpalluritest skulptuuride voolimine on tänapäeval õrn teema. 2017. aastal avati Madeira lennujaamas legndaarne Cristiano Ronaldo kuju, millest sai ülemaailmne naljanumber.

Nüüd rullus sarnane saaga lahti Põhja-Iirimaa pealinnas Belfastis, kus avati Suurbritannia jalgpalliajaloo ühe suurema staari George Besti monument. Ja rahvale meenusid koheselt Ronaldo ja Madeira...

Kurikuulus kuju Cristiano Ronaldost. Foto: Zhang Liyun/SIPA/Scanpix

Windsor Parki staadioni lähedusse rajatud Besti elusuuruses skulptuur on sattunud fännide terava kriitika alla ja sotsiaalmeedias avaldatakse arvamust, et see on isegi jubedam kui Ronaldot kujutav teos.

Paljud kurdavad, et kunstiteos ei ole absoluutselt Besti moodi. Pigem on leitud sarnasusi pikkade juustega Paul Scholesi või Lionel Ritchie'ga. Skulptor Tony Currie kinnitas, et kõik oli Besti lähedastega kooskõlastatud ja nende arvates on sarnasus legendiga piisav.

George Best veetis oma spordikarjääri parimad aastad Manchester Unitedis, kelle ta 1968. aasta Euroopa karikavõitjaks tüüris. Samal aastal sai ta ka suurima individuaalse tunnustuse ehk võitis Ballon d'Ori.

Best kuulub kõigi aegade osavamate jalgpallurite sekka, kuid legendistaatusele andis kõvasti vürtsi ka spordiväline elu. Besti peetakse esimeseks jalgpalluriks, kes tõusis kollase meedia staariks ja väga laia haardega avaliku elu tegelaseks. Juba noorest peast ei suutnud ta eemale hoida alkoholist ja naistest. Alkoholism jälitas teda kuni elu lõpuni.

George Best ausamba avasid Pat Jennings ja Besti õde Barbara McNarry Foto: PA Images/Scanpix

Best suri 2005. aastal kõigest 59aastaselt. Järelhüüetes võrreldi teda Pele, Diego Maradona ja Johan Cryffiga. „Ta oli noorena minu suur eeskuju. Lõpuks said meist sarnased mängijad, kes lõid maagilisi hetki,“ ütles Maradona.

Besti matused võtsid kuninglike peiede mõõtmed, sest tänavatele kogunes legendiga hüvasti jätma enam kui 100 000 fänni.