Helle AroFoto: Martin Ahven
Talisport
27. mai 2019, 11:39

Helsingis elav endine mitmevõistleja Helle Aro: siin on pidu, Soome on segi! (3)

Helsingis õpetajana töötav endine tippmitmevõistleja Helle Aro (neiupõlves Saadlo) ütleb, et soomlased tunnevad hokimeeskonna MM-kullast suurt rõõmu. "Siin on kõva pidu, Soome on segi," nendib ta lõbusalt.

"Hommikul tööle sõites märkasin, et pidutsejate hulgas on palju noori," räägib 1992. aasta Barcelona olümpial Soomet esindanud Aro Õhtulehele. "Eks selles meeskonnas ole ka palju noori mängijaid, seepärast rõõmustavad nende eakaaslasedki rohkem."

Aro lisab muheldes: "Meie koolis pole veel erilist elevust märganud. Kuid rootsi keele õpetaja tuli õpetajatetuppa ja ütles naljaga pooleks, et tal on Rootsi lipp otsa ees ja ta peab nüüd madalat profiili hoidma."

Aro sõnul on hoki Soomes spordiala number üks. "Jäähokist kirjutatakse terve aasta, kergejõustikule nii palju tähelepanu ei pöörata," lausub ta. "Aga eks nad väärivadki tähelepanu. Võtame kas või praeguse kullameeskonna. Ootused polnud ju eriti suured, sest võistkonnas ei ole NHLi mängijaid. Kuid sportlased olid tugevad just võistkonnana. Nad võitlesid igas olukorras ja neil oli ka innustav kapten."

Aro hakkas finaali vaatama siis, kui Soome oli 0:1 kaotusseisus. "Ma käisin Eestis kooli kokkutulekul ja jõudsin koju üsna hilja," selgitab ta, miks ei saanud kohtumist kohe algusest jälgida. "Aga mäng meeldis mulle väga. Nautisin just meeste võitlusvaimu. Rääkisime ka kokkutulekul, et hoki läheb soomlastele korda ja seda jälgitakse palju."