Hokisangarite teekond Kasaniemi parki, kus neid tervitas umbes 150 000 fänni.Foto: Reuters/Scanpix
Jäähoki
27. mai 2019, 19:58

ÕL HELSINGIS | Blogi: meie kõigi võit, väikeste rahvaste võit! (34)

Soome jäähokimeeskond krooniti pühapäeva õhtul kolmandat korda maailmameistriks. Järjepanu alistati turniiri favoriidid Rootsi, Venemaa ja Kanada, tõestades peaaegu võimatut. Õhtuleht jälgis, mis vennasrahva pealinnas ehk Helsingis esmaspäeval toimus. 

Hommik. Eestlased on üks omamoodi rahvus. Vahel tundub, et meil on ütlemata raske isegi oma lähedaste õnnestumistest rõõmu tunda, kuid siis tulevad soomlased jäähokis maailmameistriks ja osavalt kinni hoitud õnnehormoon lastakse valla.

Muidugi ei käi see kõigi kohta, aga ka eestikeelne sotsiaalmeedia täitus ööl vastu esmaspäeva siira rõõmuga. Soome on maailmameister! Natukene nagu meiegi oleks tšempionid. Aga miks mitte!? „Elagu, ilmameistrid!“ hüüab eestlasest laevatöötaja varahommikul mööduvatele soomlastele. Ja järgnevast vestlusest õhkuv elevus on täielikult kahepoolne. Meie kõigi võit, väikeste rahvaste võit!

Pühapäevane pidu Helsingi kesklinnas. Foto: AFP/Scanpix

Lõuna. Kuigi alles möödunud ööl vallutasid Helsingi kesklinna umbes 10 000 õnnest joobunud hokihuvilist, siis esmaspäevaks on suurem pohmell vähemalt tänavatelt koristatud. Ilmselt kolis peavalu korraks kontoritesse, korteritesse ja koolidesse.

Õnneks leian ühe uhke Soome hokisärgis vestluspartneri. Pargipingil, õllepurk näpus, ei suuda ta sõnastada ühtegi üdini ladusat lauset. „Kell 2. Pidu. Eile. Täna. Pidu,“ ütleb väsinud, kuid õnnelik härra. Paljud möödujad käivad temaga jutustamas ja muljetamas. „Oled eilsest õhtust saati siin?“ kõlab ühe kaine kaasmaalase küsimus. „Korraks käisin kodus,“ vastab paadunud fänn.

Korraks ilmutab end hoopis teistsugune äärmus. Väljapeetud ärimees tammub kiirel sammul, portfell näpus, kontori suunas. Läikivad kingad, viigipüksid, pintsak, kammitud seitel ja hipsterlik habe. Aga triiksärgi asemel piilub pintsaku alt hoopis Soome hokikoondise särk. Ja see kõik tundub nii õige. Nii peabki olema, vähemalt täna! Rahvuslikul pidupäeval.

Pühapäevane pidu Helsingi kesklinnas. Foto: Reuters/Scanpix

Muidugi peavad ka soomlased igal aastal iseseisvuspäeva, jaanipäeva ja teisigi pühi, mis rahvast ühendavad. Kuid hokikoondise kolm maailmameistritiitlit on rahvusliku identiteedi värskendamise ja hoidmise osas hindamatud. 1995, 2011 ja 2019 on aastad, mis peaaegu igal soomlasel aeg-ajalt meeles mõlguvad.

„Pisike rahvas ja nooruslik hokikoondis. Meil ei olnud staare, aga meil oli meeskond,“ selgitatakse ühes kohvikus. „Hokimehed tuletasid meile meelde, et mitte miski pole võimatu, kui seda teha ühise pingutusega.“

Huvitav mõelda, et väikerahvaste identiteedi alustala ehk ühtehoidmine võib igapäevaelus meelest minna. Õnneks on olemas sangarlikud hokimehed, kes kõigi kirukukellade helisedes kell 14.30 kodumaale maanduvad. Ja nende lennukit eskordivad riigi poolt saadetud sõjaväe hävitajad. Kangelased!

Marko Anttila ehk Mörkö näitab lennujaamas trofeed. Foto: Reuters/Scanpix

Õhtu. Lõpuks saabub kauaoodatud teade: pidu toimub Kaisaniemi pargis! Koduse käsitööna päeva jooksul valminud Mörkö särkides poisid liiguvad juba kella 16 paiku raudteejaama suunas, kuigi hokisangarid peaksid rahva ette astuma alles 19 ja 20 vahel. Kes on Mörkö? Koondise kapten Marko Anttila muidugi. Nüüdsest peale on ta tuntud kui elav legend Mörkö!

Rahvas koguneb ja ootusärevus on suur. 2011. aastal tähistas Helsingi kesklinnas MM-tiitlit umbes 100 000 fänni. Mis saab seekord? Üks on kindel, et teisipäevase pohmelli pärast ei tohiks küll mitte keegi emalt ega tööandjalt noomida saada. Teist päeva järjest on sisuliselt kõik lubatud, kui see vaid enam-vähem seaduse piiridesse jääb.

Õllepudelid ja -purgid tühjenevad libedalt. Esimesed ühislaulud kõlavad samuti mitu tundi enne koondise saabumist. Rahvamassiga ühineb ka üks heledakarvaline koer, kelle pea ümber seotud paelal on vaid üks teadaanne: MÖRKÖ! See mees on praegu Soome kuningas. Ilmselt nõustub trooni loovutamisega isegi Jari Litmanen isiklikult. Aga vaid korraks!

Kulminatsioon. „50 000 on meid siin kindlalt,“ ütleb üks. „Või hoopis kaks korda rohkem?“ küsib teine. Telekas öeldakse samal ajal, et meid on 150 000! Vahet polegi, sest tegelikult on kõik siin. Ja siis astuvad nad lavale, planeedi tšempionid. Edasise kirjaldamiseks polegi vast sõnu vaja. Kui terve rahvus on korraga õnnelik, siis on see tunne lihtsalt vägev.

ÜHESHINGAMINE: Soome televsioonis öeldi, et hinnanguliselt kogunes hokisangareid tervitama 150 000 inimest. Foto: Kaarel Täll
ÜHESHINGAMINE: Soome televsioonis öeldi, et hinnanguliselt kogunes hokisangareid tervitama 150 000 inimest. Foto: Kaarel Täll