Hannes Reichelt veebruaris Ares toimunud MMil.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
28. mai 2019, 08:36

UUS INFO! Seefeldis alanud dopinguskandaali kombitsad puudutavad ka mäesuusatamise maailmameistrit (3)

Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaal "Operatsioon Aadrilaskmine" laienes mäesuusanõlvadele.

Austria politsei kuulas möödunud reedel üle 38aastast Austria mäesuusatajat Hannes Reichelti, kelle nimi on uurimise käigus lauale tulnud. Tõsi, 2015. aasta ülisuurslaalomi maailmameistrit ei seostata veredopinguga, vaid keelatud ravimite tarvitamisega, teatab kohalik ajaleht Kronen Zeitung.

Samal päeval arreteeris Austria politsei endise murdmaasuusakoondise peatreeneri Gerald Heigli, kes mingil veidral põhjusel koostas juba aastast 2005 treeningplaane ka Reicheltile. Mehed tunnevad teineteist kooliajast.

Mäesuusaäss lükkas kõik süüdistused ümber. "Ma ei tea, kust need tulevad. Tean vaid seda, et ma pole midagi teinud," sõnas Reichelt. "Ma pole iial midagi keelatut tarvitanud. Vastupidi, kontrollisin alati isegi köhasiirupit, et kõik oleks korrektne."

Ta lisab treener Heigli kohta: "Ta ei pakkunud mulle kunagi midagi keelatut."

Reichelti advokaat Hans-Moritz Pott kahtlustab vandenõud. "Minu silmis on see sulaselge kättemaks," sõnas Pott. "Pole mingeid tõendeid, on ainult mingid väited. 

Vaadake Hannest, ta on tipptasemel meestest selgelt kõige kõhnem. Olen 100% kindel, et ta pole kunagi midagi keelatut tarvitanud."

Treener Heigli nimi on puhtusest kaugel. Ta töötas Austria suusaliidu heaks 1990ndate keskpaigast kuni 2017. aastani ning sel ajavahemikul räsisid sealset suusatamist mitu dopinguskandaali.

Pärast koondise juurest taandumist jätkas ta näiteks suusataja Max Hauke, kelle politsei tabas Seefeldis keset vereülekannet, nõustamist. Sotši olümpiamängudel EPO tarvitamisega vahele jäänud ja hiljem avalikult dopinguasjadest rääkinud Austria suusataja Johannes Dürr väitis, et Heigl varustas teda Sotši eel EPO ja kasvuhormoonidega.

Heigl ise on alati kõiki süüdistusi eitanud. Austria meedia teatel ei soovinud ta nüüdse vahistamise järel uurijatele midagi rääkida ning viibib seetõttu vahi all.

Seefeldis alanud dopinguskandaaliga seoses on praeguseks avalikud 15 nime seitsmest eri riigist, kuid Austria ja Saksa ajakirjanduse teatel on reaalselt asjaga seotud vähemalt 21 sportlast kaheksast eri riigist. Mõistagi ei pruugi too nimekiri olla lõplik. 

Kahjuks on asjaga seotud ka Eesti suusatajad Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Algo Kärp ning treener Mati Alaver.