Eesti 3x3 koondiste pressikonverents.Foto: Tiit Tamme
Korvpall
28. mai 2019, 15:11

FOTOD | Eesti 3x3 koondised jahivad kõrgeid kohti, eriti nimekas on naiste koosseis (1)

Eesti meeste 3x3 korvpallikoondist esindavad 18. juunil Amsterdamis algaval MMil Martin Dorbek, Rannar Raap, Joonas Järveläinen ja Karl Johan Lips. Miinimumeesmärgiks on pääs kaheksa parema hulka. Tähelepanu väärib ka naiste koondis, mis tänasel pressiüritusel ei osalenud. Nimed on aga võimsad.

Juuni lõpus Minskisse Euroopa mängudele sõidavad Merike Anderson, Kadri-Ann Lass, Janne Pulk ja Annika Köster. 37aastast Andersoni on juba pikalt peetud Eesti parimaks naiskorvpalluriks, 22aastane Lass on ilmselt noorema generatsiooni nimekaim tegija.

"Saime kokku sisuliselt parimad, kes meil võtta on," ütles Eesti 3x3 koondiste treener Siim Raudla tänasel pressiüritusel. "Aga valikus oli veel pallureid ja otsus oli viimase hetkeni lahtine. Naistega on lihtne, sest nende tahe on väga suur ja nad näevad 3x3 korvpallis väljundit. Saalikorvpalli mängivate naiste hulk on meil väiksem kui meestel."

Lisaks Euroopa mängudele osaleb naiste koondis Kiievis EM-kvalifikatsiooniturniiril, suurema eesmärgina peibutab neid augustis toimuva EM-finaalturniiri poodiumikoht, mis tagaks Eesti olümpiakomitee B-kategooria toetuse.

Raudla sõnul pole siiski kindel, kas sama koosseis püüab ka EMi pääset, tulla võib vangerdusi. Samuti ei saa häid tulemusi kantslist kuulutada, sest kõigepealt on vaja ohtralt kokkumängu lihvida, mis on 3x3-s vähemalt sama oluline kui saalikorvpallis.

Järgmise aasta Tokyo olümpial on 3x3 korvpall esimest korda ametlikult olümpiakavas ja sinna pääsemise süsteem on osaliselt sportlikku printsiipi eirav. Nii meestest kui ka naistest saavad olümpiale kaheksa koondist, korraldajamaale Jaapanile on koht kindlustatud. 

Kolm riiki lunastavad pääsme maailma edetabeli alusel, mis võtab arvesse riikides toimuvate võistluste ja seal osalejate arvu. Eesti naised on praegu edetabelis viiendad, aga 1. novembriks, kui nimekiri lukku läheb, loodetakse tõusta kolme sekka. 

"Vahepeal jäi turniiride korraldamine soiku, aga üritame seda igal võimalikul viisil uuesti käima lükata. Oleme pool aastat päris head tööd teinud ja nüüd oleks patt püssi nurka visata," ütles Raudla.

Eesti 3x3 koondiste peatreener Siim Raudla. Foto: Tiit Tamme

Kui naised otse olümpiale ei pääse, pole meestel enam millegi eest võidelda. Olümpiakvalifikatsiooniturniire võivad ühest riigist mängida ainult naised või mehed, mõlemad mitte. Edetabeli kõrgem koht annab eelise naistele. Kui naised saavad kohe olümpiale, jääb meestele võimalus alles.

Praegu pole meeste koondisel mõtet siiski olekseid peas keerutada. Mullu MMil 9. kohaga piirdunud ja seega kõige napimalt EOK rahadest ilma jäänud Dorbek ja Järveläinen loodavad seekord kõrgemale jõuda, Maik-Kalev Kotsari ja Jaan Puideti on välja vahetanud Raap ning Lips.

"Nii Raap kui ka Lips on varem 3x3 korvpalli mänginud. Lips on minu arvates Eestis selles vallas üks potentsiaalikamaid. Ja Raabil on selle formaadi jaoks samuti palju tugevusi. Meil oli Dorbeki kõrvale vaja kaitse lõhkujat ja Raap oskab 3x3 mängus tekkivat ruumi ära kasutada. Usun, et need mehed peaks kokku sobima," lausus Raudla.

Euroopa mängudele sõidab nii-öelda B-koondis, kuhu kuuluvad Egert Haller, Kristjan Evart, Sander Viilup ja Renato Lindmets. Seal heideldakse ainult au ja kuulsuse peale, tegemist pole ametliku tiitlivõistlusega.

Vasakult: Siim Raudla, Renato Lindmets, Egert Haller ja Sander Viilup. Foto: Tiit Tamme