Päästetöötajad Heyseli tragöödial. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
29. mai 2019, 20:40

Päev, mil hukkus 39 vutifänni ning Inglismaa klubijalgpall

Täna õhtul mängitakse Aserbaidžaani pealinnas Bakuus jalgpalli Euroopa liiga finaal, kus vastamisi lähevad kaks Inglismaa meeskonda – Londoni Arsenal ja Londoni Chelsea. 

Nädalavahetusel lähevad kaks Inglismaa vutisatsi vastamisi ka Meistrite liiga finaalis. Kui praegune ajajärk on Premier League'i meeskondade hiilgeaeg, siis täna, 34 aastat tagasi, sai alguse nende vahepealne allakäik. 

29. mai 1985 pidi olema, kas Liverpooli või Torino Juventuse fännide pidupäev, sest nende lemmikud kohtusid toona veel Heyseli nime kandnud staadionil Meistrite liiga eelkäija Euroopa Karika finaalis. Paraku võtsid sündmused umbes tund enne avavilet traagilise pöörde.

Nimelt puhkes kahe võistkonna poolehoidjate vahel tribüünil kähmlus, mille käigus lintšiti 39 itaallast vastu seinu ja teineteist surnuks. Ligi 600 fänni sai viga. Kuidas säärane asi sai juhtuda?

Põhjus lihtne. Staadioni turvanõuded olid alla igasugust arvestust. Näiteks välisfassaadis olid nii suured augud, et piletita fännid said sealt läbi pugeda ning end omade sekka, 22 000 inimesele ettenähtud seisutribüünile nihverdada. See aga tingis tribüünidel ülerahvastatuse ja konflikti käigus ei olnud inimestel võimalik põgeneda, sest väljapääse oli tolle rahvahulga kohta liialt vähe.

Konflikti kolle peitus selles, et Liverpooli fännisektori kõrvale planeeritud neutraalsest sektorist sai illegaalse piletipoliitika tõttu suures osas Juventuse sektor (ametlik Itaalia klubi sektor oli teisel pool väljakut).

Väidetavalt inspekteerisid UEFA ametnikud mängupaika vaevu 30 minutit, mistap polnudki võimalik selle seisukorrast adekvaatset ülevaadet saada. Nii Juventuse kui Liverpooli klubijuhid nõudsid, et kohtumine peetaks kusagil mujal, ent UEFA ei võtnud neid kuulda.

Kogu traagikast hoolimata ei jäänud mäng ära, vaid lükkus lihtsalt mõnevõrra edasi. Kohtumise võitis Juventus Michel Platini väravast 1:0, kuid see oli tol õhtul täiesti teisejärguline.   

1985. aasta juunis määras UEFA kõikidele Inglismaa klubidele viieaastase eurosarjade võistluskeelu. Liverpooli karistus kestis aasta kauem. See oli Premier League'i klubide jaoks hoop, millest taastumine võttis aega aasta(kümne)id. 

Liverpooli meeskond võitis Meistrite liiga eelkäija Euroopa karika nii 1981 kui ka 1984. aastal. 1982. aastal krooniti Vana Maailma tšempioniks Aston Villa. Inglismaa klubid olid Euroopas oma võimu tipul, kuid too viieaastane keeld muutis asjade käiku. 

Kui keeld 1991. aasta sügisel lõpuks tõsteti, läks kuus aastat enne, kui mõni inglise klubi alagrupifaasist edasi jõuaks. Selle needuse murdis 1996-1997 hooajal Manchester United, kes purjetas toona poolfinaali. Kaks aastat hiljem krooniti Punased Kuradid mälestusväärses finaalis vastu ootusi Meistrite liiga tšempioniks.

Huvilised saavad tippliigade koefitsientidega lähemalt tutvust teha SIIN. Edetabelist on näha, et kuni 1985. aastani kuulus Inglismaa kõrgliiga eurosarjades kindlalt kolme edukaima sarja sekka. Pärast Heyseli katastroofi ja sealt tulenenud võistluskeeldu naasti esikolmikusse alles 1997. aastal. 

Aastal 1995 Heyseli staadion renoveeriti ja nimetati kaks aastat varem surnud monarhi järgi Kuningas Baudouini staadioniks.