Magnus Kirdilt võib reedel Tamme staadionil toimuvatel võistlustel eeldatada väga häid tulemusi. Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
30. mai 2019, 17:57

Kas 90 meetrit tuleb ära? Magnus Kirt teeb Tartus hooaja esimese koduvõistluse

Reedel Tartus Tamme staadionil toimuvatel 55. Gustav Sule mälestusvõistlustel astub hooaja esimesel koduvõistlusel publiku ette Eesti eelmise aasta parim meessportlane Magnus Kirt.

Eesti rekordi omanik ja mullu Euroopa meistrivõistlustel pronksi võitnud Kirdi äsja Soomes hooaja avavõistlusel visatud suurepärane tulemus 89.33 annab alust loota, et Tamme staadionil võib sündida Eesti rekord, mis esimest korda ajaloos ületab 90 meetrit.

Tartlastel on põhjust reedel staadionil kohal olla, sest eelmisel aastal sündis just samal võistlusel Kirdi esimene Eesti rekord 88.45, millele järgnes särav hooaeg. Korraldajad on pannud välja eripreemia nii Eesti rekordi (89.75) kui ka mälestusvõistluste rekordi ületamise eest. Mälestusvõistluste rekord 90.88 kuulub 1998. aastast soomlase Aki Parviaineni nimele, see oli tol ajal ka Soome rekord.

Viskekindlust soovib algavaks hooajaks Tartust leida Tanel Laanmäe (isiklik rekord 85.04). Lisaks Eesti kahele tipule on kohal Valgevene esindaja Pavel Mialeška (85.01), Oleksandr Nychyporchuk (81.80) Ukrainast ja 20-aastane tulevikumees Vladislav Paljunin (78.77) Usbekistanist.

Naiste odaviskes tuleb enda nimele kuuluva Eesti rekordi (63.65) ületamise sooviga Tartusse Liina Laasma. Hooaja avastardil oda 60 meetri ja 31 sentimeetri kaugusele saatnud sportlane on selleks kindlasti võimeline. Laasmale pakuvad konkurentsi Valgevene esindaja Julia Makejeva, Eesti tulevikulootused Gedly Tugi, Gerli Israel ja teised.

Ka meeste kuulitõukes ei ole Eesti rekordi uuendamine võimatu, sest Kristo Galeta treeningunäitajad pidavat seda lubama. 11. juunil 1979 Budapestis püstitatud Eesti rekordi (20.53) omanik on varsti juba 40 aastat olnud Heino Sild.

Meeste kaugushüppes hakkavad esikoha pärast heitlema Hans-Christian Hausenberg, Jaak Joonas Uudmäe ja Mikk Mihkel Nurges. Uudmäe teeb kaasa ka kolmikhüppes. Naiste kaugus- ja kolmikhüppes püüab head tulemust Merilyn Uudmäe. Kaugushüppes tuleb tal esikoha pärast rinda pista soomlanna Roosa Määttälä ja Kreete Verliniga ning kolmikhüppes Valgevene esindajate Vialeta Skvartsova ja Irina Vaskouskajaga.

Sule võistlused on pealtvaatajatele tasuta. Võistluse peaala, meeste odavise algab kell 18.45.