Suur vastasseis: Jürgen Klopp (vasakul) vs. Mauricio Pochettino.Foto: PA Images/Scanpix
Jalgpall
1. juuni 2019, 00:05

SUUR FINAAL: kes kelle üle kavaldab? (1)

Küsimus on selles, kas FC Liverpool võidab täna õhtul klubi ajaloo kuuenda Meistrite liiga trofee või Tottenham Hotspur oma esimese? Vastuse annab kell 22 Madridis algav pallilahing.

Liverpooli taktikat võib aimata, aga mida teeb Tottenham?

Liverpooli formatsiooni osas ei tohiks küsimusi olla, käiku läheb vana hea 4-3-3, kus keskmine poolkaitsja tegutseb kontrollivas rollis ning kaks ülejäänut pisut kõrgemal. Lahtine on see, kes moodustavad ründetrio, sest Roberto Firmino taastub vigastusest. Nädala keskel lausus peatreener Jürgen Klopp, et on brasiillase mängukõlbulikkuses üsna kindel, kuid pressikonverentsidel öeldut ei tasu 100% usaldada. Mohamed Salahi ja Sadio Mane' alustamine peaks olema kindel, kui nad viimasel hetkel viga ei saa.

Milliseks mäng kujuneb, sõltub suuresti Tottenhami peatreeneri Mauricio Pochettino valikutest. Kas ta kasutab neljast või viiest kaitseliini? Kas ta usaldab äsja ligi kahekuulisest vigastusest taastunud ja mängupraktikata esiründaja Harry Kane'i algrivistusse või mitte? 

Kui meeskonnad märtsikuu viimasel päeval Inglismaa liigas kohtusid, mehitas Pochettino viiese kaitseliini ning Kane oli veel terve ehk platsil. Tolles mängus oli Tottenhami kaitseplaan hoida keskväli kompaktsena – et jätta triole Salah-Firmino-Mane võimalikult vähe ruumi – ja anda Liverpooli äärekaitsjatele Andy Robertsonile ja Trent Alexander-Arnoldile tõusmis- ja ehitamisruumi. 

Mõlemale Liverpooli äärekaitsjale meeldib rünnakule lülituda ning seda näeb ette ka Klopi mänguplaan. Nagu ka Robertsoni ja Alexander-Arnoldi osalemist meeskondlikus kõrges pressis. See omakorda tähendab, et nende taha jääb vaba tsoon, mida Tottenham püüdiski eelmises matšis ära kasutada.

Pochettino meeskonna häda seisnes aga selles, et Liverpooli agressiivne pressing sundis neid enamasti pikka palli lööma. Liverpooli keskkaitsjatele Joel Matipile ja Virgil van Dijkile see meeldis, nad said teisel korrusel Kane'iga korralikult hakkama. Juhtus Inglismaa koondislane aga esimesena pallini küündima, olid Lucas Moura ja Dele Alli valmis vabadesse tsoonidesse spurtima. Arvatavasti püüab Tottenham Madridiski Liverpooli sarnaselt haavata. Isegi kui Kane pole valmis alustama, saab analoogsesse rolli panna pikakasvulise Fernando Llorente, kelle mängutulek oli otsustavas poolfinaalis Amsterdami Ajaxi vastu kuldne lüke. 

Liverpoolilt võib ründefaasis oodata järgmisi käike. Variant a) ülemise trio keskmine mees (Firmino või tema asendaja) langeb pisut madalamale ja tõmbab ühe või kaks Tottenhami keskkaitsjat endaga kaasa. See omakorda tekitab Mane'le ja Salahile avanemisruumi liini taha.

Variant b) Liverpool tekitab ühele äärele ülekaalu, kuid liigutab siis palli kärmelt teisele poole, kus äärekaitsja ja -ründaja peaksid jääma vastase äärekaitsja vastu 2 vs 1 olukorda. Edasi on juba lihtne. Ründaja jookseb otsajoone suunas, röövib Tottenhami kaitsja tähelepanu ning oma mehel on aega ja ruumi tsenderdada. Täpselt nii skooris Liverpool märtsis Tottenhami vastu.

Pole kahtlust, et Pochettino teab neid käike, kuid küsimus on, kuidas need suudetakse kinni panna. Ja loomulikult ei saa välistada Klopi üllatusmanöövreid.

* * *

Võtmemängijad

Liverpool – äärekaitsjad Andy Robertson ja Trent Alexander-Arnold. Kuivõrd nende meeste roll on Klopi taktikast lähtuvalt ühtlaselt kandev nii kaitse- kui ka ründefaasis, siis mõjutab nende esitus väga palju kogu satsi. Robertsoni ja Alexander-Arnoldi töövõime, tsenderduste kvaliteet ja tähelepanelikkus pallikaotuste puhul võivad otsustada võitja saatuse. Faktid: Alexander-Arnold andis lõppenud liigahooajal 12 ja Robertson 11 väravasöötu, mis olid Premier League'is vastavalt kolmas ja viies näitaja.

Tottenham – poolkaitsja Christian Eriksen. Eeldatavasti võtab taanlane koha sisse keskväljal, mitte äärel. Seega saab temast ülesehitusfaasis olulisim lüli kaitse- ja ründeliini vahel. Teisisõnu, mida paremini Eriksen oma ülesandega hakkama saab, seda vähem peavad Tottenhami kaitsjad pressingu alt välja tulemiseks (umbmääraseid) pikki palle taguma.

Meistrite liiga karikas Foto: AFP/SCANPIX

* * *

Põgus ajalootund

FC Liverpool sündis 3. juunil 1892. Huvitaval kombel on Liverpooli juured tihedalt põimunud ümber kange linnarivaali Evertoni, sest klubi toonase presidendi John Houldingu tüli Evertoni juhtkonnaga päädis FC Liverpooli asutamisega.

Paari sõnaga tollest erimeelsusest. Aastal 1878 asutatud Everton kolis 1884. aastal Anfieldi staadionile, mille omanik oli Houlding, kohalik ärimees ja hilisem linnapea. Aastal 1892 soovis ta väljakut Evertonile maha müüa, kuid teine osapool tahtis sõlmida hoopis pikaaegset rendilepingut. Kuivõrd renditingimustes ei jõutud kokkuleppele, otsustas Evertoni juhtkond kolida lähedal asuvale Goodison Parki staadionile.

Houlding ei jäänud tühjale väljakule jõude istuma, vaid rajas uue klubi nimega Everton Football Club and Athletic Grounds Company Limited. Tõsi, meistrivõistluseid hallanud Football League ei aktsepteerinud säärast nimevargust, mispeale Houlding muutis nime Liverpool FC-ks. Uue klubi esimene matš toimus 1. septembril 1892 Rotherham Towni vastu (7:1 võit).

Kui Evertoni nime Houlding ei saanud, siis värvid (sinine ja valge) esiti jäid. Sinivalged särgid asendusid punastega aastal 1896. Praegu tuntud üleni punasesse riietusid Liverpooli mehed aastal 1965, sest toonase peatreeneri Bill Shankly arvates nägid tema mängijad niiviisi hirmsamad välja kui valgete pükste ja sokkidega.

Esimest korda krooniti Liverpool Inglismaa tšempioniks aastal 1901, tänaseks on tiitleid 18. Kuldajastu oli vahemikus 1976–90, mil võideti kümme meistritrofeed. Samasse perioodi jääb ka klubi neli Meistrite liiga (või selle eelkäija) võitu viiest.

Tottenham, algupärase nimega Hotspur Football Club sündis 5. septembril 1882. Selle asutas grupp koolipoisse, kes olid Hotspuri kriketiklubi liikmed, sooviga ka talvekuudel sporti teha. Aprillis 1884 lisandus klubi nimesse „Tottenham“, sest Londonis oli teinegi Hotspuri-nimeline meeskond, kelle post hakkas ekslikult Põhja-Londonisse saabuma.

Klubi muutus professionaalseks 1895. aasta detsembris ning võitis kevadel 1901 esimest korda Inglismaa karikavõistlused. 

Tottenhami kuldaeg oli aastatel 1960–63, mil nad võitsid Inglismaa meistritiitli, kaks karikat ja aastani 1999 eksisteerinud eurosarja UEFA karikavõitjate karikas (esimene võidukas Inglise klubi eurosarjas). Kui riigi tšempioniks nad polegi rohkem tulnud, siis euroedu maitsti ka 1972. ja 1984. aasta kevadel praeguse Euroopa liiga eelkäijas (jällegi esimese Inglise klubina).

Tottenham oli 1992. aastal üks Premier League'i asutajatest. Nad pole sealt kordagi välja langenud, kuid küündisid esimest korda medalini alles kolm aastat tagasi.

Tulenevalt rohkearvulisest juudikogukonnast Kirde- ja Ida-Londonis, oli klubi eelmisel sajandil juutide seas väga populaarne. Tänapäeval see enam märkimisväärne pole, kuid aeg-ajalt kostub vastasfännidelt Tottenhami aadressil antisemiitlikke loosungeid. Tottenhami kolm viimast presidenti (sh praegune) on olnud juudipäritolu.

* * *

Teekond finaali

Liverpool

Alagrupiturniir: kolm võitu ja kolm kaotust, pääses Pariis Saint-Germain'i järel edasi tänu sellele, et lõi kuue mänguga Napolist kaks väravat rohkem (see oli järjekorras seitsmes viigilahutaja).

1/8-finaal: kahe mängu kokkuvõttes 3:1 vs Müncheni Bayern
1/4-finaal: 6:1 vs FC Porto
1/2-finaal: 4:3 vs FC Barcelona

Tottenham

Alagrupiturniir: kaks võitu, kaks viiki, kaks kaotust; Milaano Interiga võrdselt punkte, kuid pääses Barcelona järel edasi, sest lõi omavahelistes mängudes ühe võõrsilvärava Interi nulli vastu.

1/8-finaal: kahe mängu kokkuvõttes 4:0 vs Dortmundi Borussia
1/4-finaal: 4:4 vs Manchester City (edasi tänu võõrsilväravatele)
1/2-finaal: 3:3 vs Amsterdami Ajax (edasi tänu võõrsilväravatele)

* * *

Statistilisi noppeid

  • Liverpooli väravate vahe tänavuses Meistrite liigas on 12 mänguga 22:12, Tottenhamil 20:17.
  • Liverpool võitis lõppenud liigahooajal mõlemad omavahelised matšid 2:1.
  • See on teine kord, kui Meistrite liiga finaalis kohtuvad kaks Inglise klubi. Esimene oli aastal 2008, kui Manchester United alistas penaltiseerias Londoni Chelsea.
  • Tottenhami suurimad väravakütid Meistrite liigas on Harry Kane ja Lucas Moura viie ning Heungmin Son nelja tabamusega. Liverpooli ründetrio Mohamed Salad, Roberto Firmino ja Sadio Mane on sahistanud võrdselt neli korda.
  • Liverpooli peatreener Jürgen Klopp on kaotanud kuus finaali järjest, neist kolm eelmise klubi Dortmundi Borussiaga, kolm Liverpooliga.