Andrei Ojamets. Foto: Stanislav Moškov
Võrkpall
2. juuni 2019, 19:22

Andrei Ojamets: tegime geimilõppudes otsuseid, mida üldse ei ootaks

Eesti võrkpalli rahvusnaiskond kaotas Euroopa Hõbeliigas koduplatsil Sloveeniale 0:3. Pärast kolme mängu on Eestil seega tabelis võit ja kaks kaotust, kuid peatreener Andrei Ojamets muretsemiseks põhjust ei näe.

„Alati saab paremini mängida, aga Hõbeliigas oli tegemist kindlasti meie parima mänguga,” sõnas juhendaja pärast mängu. „Kui statistikat vaadata, siis täiesti võrdsed numbrid. Võib-olla servivigu tegime veidi rohkem, aga kuni 20 punktini suutsime mängida. Siis aga hakkasid õiged punktid, meil hakkas vastuvõtt ujuma ja tasemevahe tuli välja.”

„Üldiselt oli täna kvaliteeti meie mängus kõvasti rohkem. Suutsime mängu dikteerida ja teha ka ilusaid asju, aga geimilõppudes tegime otsuseid, mida üldse ei ootaks. Aga just 20ndast punktist hakkab õige mäng,” jätkas ta. „Siis lööb välja teine tase. Kui seal suudetakse pea külmana hoida, siis on mäng teistsugune.”

Kus erinevus enim juhendaja hinnangul välja lõi? „Nad olid igas väikeses asjas meis paremad. Pallipuute kvaliteet jättis soovitada, mõned servivead. Selline see kompott ongi,” sõnas Ojamets. „Eks nad sundisid meid ka oma serviga, aga aitasime sellele ise samuti kaasa. Kui võrrelda meie ja nende kaitset... neil ei lenda pall nii tihti tribüünile või niisama tagasi vastaspoolele.”

Eesti resultatiivseimad olid lõpuks Kristiine Miilen ja Kristel Moor, kes tõid mõlemad 15 punkti. Moor tegi seda aga kahe geimiga, kuna teises geimis sai diagonaalründaja ainult kolm tõstet, millest punkte juure ei tulnud.

„Teine geim läkski sinna, et unustasime ära, et meil on Kristel Moor ka. Esimene geim oli ta suurepärane (8 punkti), aga teises sai ta sisuliselt puhata. Kolmandas hakkasime talle jälle tõsta ja siis ta näitas, kes ta on,” leidis peatreener. „Peame otsustavatel hetkedel teda julgemalt ära kasutama, kuna ta suudab lüüa. Isegi siis, kui vastane teab, et just sealt võib tulla.”

Algselt oli Moor koondises üles antud temporündajana, kuid esidiagonaali Kertu Laaki trauma tõttu peab Prantsusmaal mängiv võrkpallur hakkama saama ka diagonaalil. „Temaga saab mängida praktiliselt nagu tempoga. Nägite ise ka, mis kiiruse ja kõrgusega ta ründab. Ja veel vasaku käega. Kertuga selliseid asju teha ei saa,” sõnas juhendaja.

Kristel Moor leidis, et määravaks said valed otsused tähtsatel hetkedel. "Tegelikult oli see minu nägemuses meie poolt seni parim esitus, mäng oli ju tegelikult väga tasavägine kõikides geimides. Ent kõige tähtsamatel hetkedel tegime meie vigu ja nemad mitte, sealt tuligi vahe.

Oleksime pidanud otsutavamalt tegutsema geimi lõppudes, aga meie löögid olid otsivad ja kõhklesime liialt," rääkis Moor, lisades, et suutis saalis olnud publiku tuge rohkem enda kasuks tööle panna kui jaanuaris siinsamas peetud EM-valikmängus. "Seda võin küll öelda, et sain kõvasti tuge publikult ja hakkan harjuma nende kohalolekuga."

Sloveenia peatreener Alessandro Chiappini: "Ootasimegi väga keerulist kohtumist. Me ei näidanud ehk kõige paremat mängu, kuna panite meid kõva surve alla, kuid siiski võitsime. Oleme siiani näidanud praktiliselt ideaalselt mängu, kuna pole kaotanud veel geimigi."

"Olen rahul, et mängijad näitasid võitleja iseloomu. Olime tihti kahe-kolme punktiga maas, kuid ei andnud kordagi alla. Saime olulistel punktidel hästi hakkama, eriti serviga. Meie tehnika ei lagunenud ning selle pealt suutsimegi võidu võtta."