OLEMAS! Koondislased said Kuldliigas esimese võidu kätte. Foto: Aldo Luud
Võrkpall
2. juuni 2019, 22:14

GALERII | SUPER! Vollekoondis suutis raske mängu enda kasuks kallutada (2)

Seni võrkpalli Euroopa Kuldliigas vaid kaotusi tunnistanud Eesti meestekoondis sai kolmandas matšis lõpuks silmad pähe, kui koduväljakul alistati Hollandi rahvusesindus 3:2 (25:22, 25:23, 19:25, 20:25, 16:14).

Kohtumise alguses kulgeti pikalt paarisrakendina (2:2, 4:4, 6:6, 8:8), kuniks südi kaitsemängu toel Eesti viimaks 11:9 ette pääses. Holland üritas pommservidega kärmelt vahet tagasi mängida, kuid meie õnneks virutasid vastaste kahurid pallid võrku ja auti (Holland tegi avageimis 7, meie 5 serviviga), mistõttu pääses Eesti ette juba 16:12.

Pärast seda enam tagasi ei vaadatud ning 25:22 geimivõit kuulus Eestile. Avageimi üheks emotsionaalsemaks hetke võis pidada pallivahetust seisul 17:13, mil Markkus Keel ja Hindrek Pulk seisid kaitses järjest vankumatult ning tagatipuks ehitas Pulk üksinda Hollandi ründajatele veel bloki ka ette.

Teise geimi alguses pakkus ühe ilunumbri Hollandi koondise tempomees Tim Smit, kelle esiti auti kerinud vintserv kukkus libero Silver Maari üllatuseks lõpuks täpselt tema nina ette joonele. Ilunumbrite eest aga topeltpunkte ei anda ning Eesti oli see, kes stardipakkudelt paremini minema sai, minnes juhtima 6:3.

Suurema osa geimist suutis Eesti kättevõideldud kahe-kolmepunktilist edu hoida, kuid geimi lõpp otsustati endal ise huvitavaks teha. Tammemaa, Pulk ja Treial virutasid kolmel järjestikusel puhul palli auti ning ühtäkki oli tablool 20:20 viigiseis. Kuigi Holland sai hamba verele ning haistis ka geimivõitu oli Hindrek Pulk see, kes teise geimi 25:23 lõpetas.

Kolmanda geimi alguses sai Holland kärmelt kolm blokipunkti, mille pealt ehitati endale 7:3 eduseis. Kui Nimir Abdel-Aziz seejärel veel kaks ässa pani oli selge, vastastel on tõsi taga. 

Eelmistes geimides oivaliselt töötanud kaitsemäng hakkas samuti lekkima, mistõttu kaotusseis ei vähenenud ega vähenenud (6:11, 10:16, 13:18, 15:20). Geimi lõpetas Kristo Kolli rünnakuviga, 19:25.

Vaatamata tagasilöögile ei teinud peatreener Gheorghe Cretu neljandaks geimiks muudatusi. Juhendaja usaldus enda hoolealustesse tasus ära, kuna Eestis oli see, kes Henri Treiali blokipunktide toel 6:4 algedu ehitas. 

Mängumootori tööle saanud Eesti jätkas samas rütmis ning kahepunktiline edu püsis (8:6, 10:8, 13:11). Seda aga seisuni 16:13. Seejärel suutsid Raadik ja Keel teha kaks "sooja palli" (ebapuhas tõste - K.J) järjest ning mõni hetk hiljem oli Holland peal 17:16. 

Seejärel saatis peatreener Henri Treiali asemel platsile Andri Aganitsa, kuid soovitud pööret see geimi ei toonud. Geim vastastele 25:20. 

Otsustav geimis sai paremini kohapealt minema Holland, kes asus kärmelt 6:3 juhtima. Andri Aganitsa pingutused tõid meid seejärel lähemale 5:6, kuid järjekordne serviviga nurjas kogu raske töö. 

Sellele järgnes 5:7 seisult aga tõeline maratonpall, mille jooksul sai Eesti rünnata neli-viis korda, kuniks Holland ise palli lõpuks auti virutas. Siis algas tõeline närvide mäng, kus Eesti oli kerges tagaajaja rollis. 7:8, 8:9, 9:10, 10:11. 

Esimest korda tuli viik tabloole seisu 11:11, pärast mida pääses Eesti viiendas geimis ka esimest korda juhtima. See polnud aga otsustav äraminek, sest Holland võitles taas välja 14:14 viigi. Seejärel vilistati aga Hollandi blokk võrku ning matši lõpetas (asendus) kapten Andrus Raadik!

Eesti alustas koosseisus Markkus Keel, Hindrek Pulk, Andrus Raadik, Kristo Kollo, Henri Treial, Timo Tammemaa ja libero Silver Maar. Koondise põhimängijad Kert Toobal, Oliver Venno, Renee Teppan, Robert Täht, Ardo Kreek ja Rait Rikberg liitusid koondisega eile, kuid veel koosseisu ei kuulunud.