Purukspommitatud Raqqa elanikud üritavad kuidagi eluga edasi minnaFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
3. juuni 2019, 16:49

ISISe-vastane armee tunnistab, et nende käe läbi sai surma ka tsiviilelanikke (5)

Terrorirühmituse ISIS vastu võitlevad liitlasväed andsid 31. mail välja pressiteate, milles tunnistasid, et nende korraldatud õhurünnakutes hukkus üle 1300 tsiviilelaniku.

Kuigi esialgu võiks seda võtta kui sõja julma paratamatust – pomm ei tee kukkudes vahet, kas sihtmärgi läheduses liigub ka mõni mitteterroristist tavainimene – siis paraku osutavad erinevad sõltumatud organisatsioonid sellele, et n-ö omade käe läbi hukkunuid on kordades rohkem, kui armee tunnistab.

Sõjakolletes hukkunute arvu jälgiva organisatsiooni Airways andmeteil võib liitlasvägede õhurünnakutes hukkunud olla 8000-13 000 tsiviilisikut. Ainuüksi Süüria linna Raqqa vabastamisel terrorirühmituse käest 2017. aastal sai Amnesty Internationali andmeil surma vähemalt 1600 tavakodanikku.

Võrdluseks siiski: aastail 2014-2015 kaotas ÜRO andmeil ainuüksi Iraagis ISISe käe läbi elu vähemalt 18 800 tsiviilelanikku. Väljaspool Süüriat ja Iraaki, kus rühmitus põhiliselt tegutsenud on, korraldasid nad kümneid terroriakte. Liitlasväed on sõjategevuses terroristide vastu kaotanud kusagil 11 000 võitlejat.

Selle aasta märtsis kuulutasid liitlasväed ISISe Süürias lõplikult lüüasaanuks. Kuid ÜRO andmetel viibib Põhja-Süürias endiselt 20 000–30 000 Islamiriigi võitlejat, kes on muutnud strateegiat ning peavad partisanisõda. Parem ei ole olukord ka Iraagis, kus võitu Islamiriigi üle tähistati juba 2017. aasta detsembris. Islamiriigi rakukesed tegutsevad ühtlaselt kogu Iraagis.