Filipiini keskkonnaaktivistid avaldavad meelt, tillukesel prügikonteineril on kirjas „Kanada rämps“Foto: EPA/Scanpix
Maailm
3. juuni 2019, 18:46

SÄH, VÕTKE OMA RÄMPS TAGASI! Malaisia, Tai ja Filipiinid ei taha enam olla Lääne prügikastid (17)

Kagu-Aasia riigid plaanivad saata töötlemiseks kõlbmatu prügi lääneriikidele tagasi, kirjutab ajakiri TIME. Seni kasutasid jõukamad maad arenevaid riike ja nende veel väljakujunemata keskkonnapoliitikat enda kasuks ära.

Rikkamad rahvad saadavad juba aastakümneid oma plastjäätmeid vaesematesse maadesse, kus seda töödeldakse. Kuid viimasel ajal on prügi sihtkohad hakanud protesteerima, kuna Lääs viskab neile lihtsalt määrdunud või muul põhjusel töötlemiseks kõlbmatut rämpsu ja eeldab, et nemad sellega midagi ette võtaksid.

Riikide nagu Malaisia, Taimaa ja Filipiinide rannikud on kaetud haisvate prügikonteineritega ning nende valitsused leiavad, et ühel hetkel on keskkonnakahju hullem (ja kulukam) kui tulu, mida riigid läänemaailma prügi sorteerimisest ja töötlemisest teenivad.

Peamiselt saadavad oma prügi Kagu-Aasiasse 12 jõukat riiki, nende seas Kanada, USA, Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Hispaania, Belgia jt. Miks nad seda teevad?

Lühidalt vastates: arenevates riikides ei ole regulatsioonid ja prügi käitlemise seadused nii ranged. Prügi käitlemine neis maades ei toimu päris sellisel viisil, nagu peaks, kuid „vähemalt“ ei pea heal järjel riigid sellega oma käsi määrima. Kui ise ei saa, siis anname kellelegi teisele, kes (veel) saab ning prügi seisukord on juba vastuvõtja probleem.

Varem oli Lääne prügi suurtöötlejaks Hiina, kuid isegi nemad leidsid, et keskkonnakahjud korralikult reguleerimata tegevusest olid katastroofilised ning keelasid prügi impordi 2018. aasta alguses ära. Äri võtsid üle Kagu-Aasia maad, kelle ametlikud numbrid vastu võetud prügi hulkadest on mõnedel andmetel vaid jäämäe – või antud juhul prügimäe – tipp. Kuid nüüd mõistavad riigid, et äri kasumlikkus on kaheldav ja lühiajaline. Prügist lekkinud kahjulikud ained ei reosta vaid loodust, vaid seavad ohtu ka elanike tervise ning põllumajanduse.

Jaanuaris saatsid Filipiinid Lõuna-Koreale tagasi 51 konteinerit töötlemiskõlbmatut prügi. Aprillis sai Hispaania Malaisialt tagasi viis konteinerit, Malaisia keskkonnaminister Yeo Bee Yin lubas, et sajatonnine tagasisaadetis ootab lähiajal ka Austraaliat, kes saatis neile massiliselt puhastamata plastmasspudeleid. Yini sõnul olid pudelid nii mustad, et neis elutsesid vaglad. Möödunud reedel saatsid Filipiinid Kanadasse tagasi 59 prügikonteinerit, ähvardusega, et kui Kanada neid vastu ei võta, viskavad Filipiinide laevad need lihtsalt Kanada vetesse.