Jürgen Klopp on Liverpoolis õnnelik. Kuid kas Nayerni meelitusi on ikka võimalik lõputult tagasi ajada?Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
4. juuni 2019, 12:31

Klopp lükkas tagasi sakslaste unistuste pakkumise. Kas lõplikult? (1)

Saksamaa jalgpallis on võim täielikult Müncheni Bayerni käes. Kuigi paljudele ei pruugi see meeldida, siis faktile vastu ei vaidle keegi. Üleolekut on harjutud kasutama ka mängijate ning treenerite turul. Tavaliselt saab Bayern omale kõik sakslased, keda soovib.

Kuid endiselt pole neil õnnestunud värvata Jürgen Klopi nime kandvat treenerit, kes äsja Liverpooli Meistrite liiga tšempioniks tüüris. Finaali järel võttis sõna ka sakslaste jalgpallijumal Franz Beckenbauer, kes Klopi kiitusega üle valas ja teda Münchenisse kutsus.

Klopp jäi vastates viisakaks, kuid esialgu lükkas ta pakkumise tagasi: „Mulle meeldib Franz – ja mina meeldin talle. Kuid mul on Liverpooliga pikaajaline leping.“ Tõsijutt, inglastega kestab tema leping 2022. aastani ja väidetavalt valmistab Liverpool ette juba ka pikendust ning palgatõusu.

Põnev ajalugu

Tegelikult ulatub Klopi ja Bayerni saaga kaugesse minevikku, sest juba 11 aastat tagasi võttis Bayerni boss Uli Hoeness treeneriga ühendust. Väidetavalt jõuti lepingule üsna lähedale, kuid lõpuks otsustas Hoeness hoopis Jürgen Klinsmanni palkamise kasuks. Tagantjärele teame, et tööle võeti vale Jürgen.

„Valik ei õnnestunud. Samal ajal läks Klopp hoopis Dortmundi ja see osutus tõeliseks jackpotiks,“ meenutas Saksamaa jalgpalli pingsalt jälgiv FC Levadia Jalgpallikooli tegevjuht ja klubi pressiesindaja Indrek Petersoo paari kuu eest Õhtulehe palvel.

Pärast 2008. aastat on Bayerni peatreeneritoolil käinud korralik virvarr. Klinsmann lasti lahti vähem kui aasta pärast palkamist ja tema järel on riigi üht tähtsamat jalgpallialast ametikohta pidanud:

  • Jupp Heynckes (kohusetäitja) 2009 aprill - 2009 juuni
  • Louis van Gaal 2009 juuli - 2011 aprill
  • Andries Jonker (kohusetäitja) 2011 aprill - 2011 juuni
  • Jupp Heynckes 2011 juuli - 2013 juuni
  • Pep Guardiola 2013 juuli - 2016 juuni
  • Carlo Ancelotti 2016 juuli - 2017 september
  • Willy Sagnol (kohusetäitja) 2017 september - 2018 oktoober
  • Jupp Heynckes 2017 oktoober - 2018 juuli
  • Niko Kovac 2018 juuli - ...

Samal ajal on Klopp elanud üsna rahulikku ja edukat elu. 2008. aastal lõpetas ta seitsmeaastase perioodi Mainzi peatreenerina ja kolis Dortmundi Borussiasse, kus ta end tõeliselt ajalukku kirjutas. Just selle sama Bayerni ees nopiti 2011. ja 2012. aasta kevadel Saksamaa meistritiitlid. 2013. jõuti Meistrite liigas finaali, kuid seal jäi Klopp alla just Müncheni suurklubile.

Koondis või Bayern?

„Dortmund oli Klopi saabudes pankroti veerel. Suured sponsorid olid klubist lahkumas ja seis väga-väga nutune. Klopp läks isiklikult turundusosakonda ja küsis omale kõigi suurtoetajate direktorite telefonikontaktid. Ta helistas nad ükshaaval läbi ja rääkis oma visioonist. Paljud jäidki Kloppi uskuma ja olid paari aasta pärast rõõmsad. Klopi jalajälg Dortmundis on palju-palju suurem kui lihtsalt edukal treeneril,“ selgitab Petersoo tausta.

2015. aasta oktoobris kolis Klopp Inglismaale Liverpooli, kuhu palkas järgmisel suvel ka Ragnar Klavani. Vaatamata pikalt kestnud tiitlipõualevõitis sakslane nii fännide kui ka klubi juhtide usalduse. Talle anti aega, et üles ehitada võistkond, mis nüüd ka Euroopa tšempioniks krooniti.

Ajalehe Bild kolumnist Walter M. Straten kirjutas talvel, et Bayerni jaoks ei kordu 2008. aasta võimalus, kui nad kogemata vale Jürgeni valisid, enam iial. „Klopp leidis Inglismaal oma isikliku paradiisi: maailma ühes emotsionaalsemas klubis austatakse teda piiritult. Isegi Dortmundis ei koheldud teda nii,“ arutles vutiekspert Bildi veergudel. Sisuliselt välistas ta Klopi ja Bayerni potentsiaalse koostöö.

Straten jõudis oma mõttelennuga hoopis teise töökohani, mis Klopile võiks huvi pakkuda. Nimelt lõppeb tema leping Liverpooliga 2022. aastal ehk täpselt samal ajal, kui Saksamaa koondise peatreeneri Joachim Löwi kontraht. Straten väitis, et just viimane on ainus kodumaal pakutav amet, mis riigi parimat treenerit huvitada võiks.

Petersoo pigem Strateniga ei nõustunud. „Kas Klopp on olemuselt üldse koondise peatreener? Löw jäi praegu ametisse ja enne EM-finaalturniiri keegi teda kangutama ei hakka. Kõik oleneb ka sellest, millal Klopp jälle tööturul vabaneb,“ mõtiskles ta.

„Igal juhul oleks huvitav näha, kui Klopp peaks koondise ja Bayerni vahel valima! Mina isiklikult ei näe Löwi klubitreenerina ega Kloppi koondise juures. Samas, kui võimalust pakutakse... Kõigil oleks suur au Saksamaad juhendada, maailmameistriks tahaks samuti iga treener tulla.“

Jürgen Klopp

  • 51aastane sakslasest jalgpallitreener
  • 2001-2008 Mainzi peatreener
  • 2008-2015 Dortmundi Borussia peatreener
  • 2015-... Liverpooli peatreener

Tiitlid

  • 2011 Saksamaa meister
  • 2012 Saksamaa meister
  • 2012 Saksamaa karikavõitja
  • 2019 Meistrite liiga võitja