Toyota piloot Ott Tänak Tšiili rallil.Foto: Imago Sport/Scanpix
WRC
5. juuni 2019, 10:31

Autoralli MM-sari tahab vormel 1 kurba saatust vältida

Rahvusvahelise autoliidu FIA rallidirektor Yves Matton ütles, et 2022. aastal autoralli MM-sarja ilmuvad hübriidautod ei tule praegustest kallimad.

"Eesmärk on jääda samasuguste kulude juurde nagu praegu," ütles Matton väljaandele Autosport. "Võimalus on kulusid kokku hoida mõnede teiste auto osade pealt. Me pole veel paika pannud, millised need osad on."

Kui näiteks Citroen ja Hyundai toetavad hübriidautodele üleminekut kahe käega, on näiteks Toyota rallivõistkonna pealik Tommi Mäkinen avaldanud sügavaid kahtlusi, kas moodne tehnoloogia on tiimide jaoks piisavalt taskukohane. Hea näide on võtta vormel 1 sarjast, kus pärast hübriidtehnoloogia kasutuselevõttu on maailmameistritiitlid läinud ainult Mercedesele.

Matton viitas, et praegune olukord, kus WRC-sarjas võitlevad tiitli eest kolm tootjat - Toyota, Hyundai ja Citroen - on alale väga hea.

"Me ei taha, et erinevalt mõnest teisest alast läheksid üldised kulud üles. Proovime teha nii, et tootjatel oleks võimalus oma investeeringud tagasi teenida. Sama kehtib ka autode jõudluse kohta. Tahame kõik hoida samana." lausus prantslane.

"Praegu on kõik tootjad üsna võrdsed. See võimaldab uutel tootjatel sarjaga liituda ning olla kohe kiire ja võitlusvõimeline. Täpselt nagu Toyota 2017. aastal tegi. Tahame näha, et uued tootjad liituks WRC-sarjaga ja oleks võimelised kahe aastaga meistriks tulema," lisas ta.

Rohkem detaile avaldatakse hübriidralliautode kohta järgmisel nädalal toimuval Maailma mootorispordi nõukogul.

***

Mis saab aga 2022. aastal praeguse põlvkonna WRC-autodest? Suures plaanis ilmselt mitte midagi, sest FIA on 2017. aastast valus kogemus. Toona loodi WRC Throphy nime kandnud sari, kus said osaleda eelmise generatsiooni WRC-autodega sõitvad piloodid.

Lõpuks liitus sarjaga vaid kolm regulaarset sõitjat ja meistriks tulnud kreeklane Jourdan Serderidis oli oma tasemelt maailma tippudest kaugel.

"Tuleb tunnistada, et viimane katse taolist võistlusklassi luua ei õnnestunud kuigi hästi. Praegu pole see meie jaoks igatahes prioriteet," lausus Matton, aga lisas, et välistada ei saa midagi.