KAUP KOOS: Kristjan Ilves ja Norra suusaliidu spordidirektor Ivar Stuan lõid täna Tallinnas ametlikult alanud koostöö märgiks käed. Keskel jälgib olukorda Norra kahevõistluskoondise peatreener Peder Sandell.Foto: Stanislav Moškov
Talisport
5. juuni 2019, 17:38

Kristjan Ilves liitub maailma tippkoondisega: see on väga suur motivatsioonipauk! (7)

Eesti parim kahevõistleja Kristjan Ilves (22) teeb treeninguprotsessis põhimõttelise muudatuse ning temast saab maailma eliiti kuuluva Norra koondise täieõiguslik liige.

Esialgu on tegu aastase pilootprojektiga, mis pikeneb õnnestumise korral 2022. aasta Pekingi olümpiamängudeni. Kui kõik klapib, laieneb eestlaste ja norralaste koostöö ka neidude ja noorte tasemele.

Norra koondise peatreener Peder Sandell lubas täna Tallinnas toimunud pressikonverentsil, et Ilvest koheldakse MK-sarja üldvõitja Jarl Magnus Riiberi ja teiste norralastega võrdselt. „Ta saab sama paketi. Minu töö on esitada talle arenguks väljakutseid,“ sõnas Sandell.

Norra koondise peatreener Peder Sandell. Foto: Stanislav Moshkov

Ilves täpsustas, et teatud mööndused siiski on. „Ma ei saa suusa alla mustrit, mis on Norras välja töötatud. See on saladus. Nad ei väljasta seda ühelegi välismaalasele. Minu jaoks on see aus väljaütlemine, saan sellest aru,“ ütles ta.

„Aga suuski määritakse samamoodi. Samuti minnakse augustis Fischeri tehasesse mulle suuski valima ja neid katsetama. Kõik muutub professionaalsemaks. Mulle hakatakse ka hüppekombesid tegema, ise pean ainult materjali ostma. Nende olümpiakomitee välja arendatud materjali ma ei saa, sest nad on sinna nii palju raha investeerinud.“

Halva hooaja hea külg

Täna avalikult allkirjastatud diil hakkas hargnema jaanuarikuus Otepää MK-etapi ajal vanade tuttavate Allar Levandi ja Norra suusaliidu spordidirektori Ivar Stuani vestlusest. Kaks nädalat hiljem arutas Stuan Genfi lennujaamas asja Ilvese ja tema treenerist isa Andrusega. Osapooled mõistsid kiirelt, et koostööhuvi on kahepoolne ning telgitagune töö kokkuleppe nimel algaski juba jaanuaris.

Küllap mõtleb nüüd nii mõnigi lugeja, et mis huvi on norralastel konkurenti arendada, sest asjaosaliste kinnitusel pole see pelgalt rahateenimisprojekt. Arvudest ei räägita, kuid alajuht Rauno Loit märkis, et majanduslikult on tegu õiglase tehinguga. Norralaste tagamõte on lihtne: et rohkem riike oleks pildil. Seetõttu tegid nad lõppenud hooajal analoogset koostööd šveitslase Tim Hugiga (31), kes teatas eile karjääri lõpetamisest. 

„Loodame, et suudame Kristjanit ja Eesti kahevõistlust aidata,“ lausus spordidirektor Stuan. „Kristjani potentsiaal on suur. Me ei saa lubada olümpiamedalit, aga tema tulevik on alles ees. Oleks suurepärane, kui saaksime kolme-nelja aasta pärast öelda, et suutsime Kristjani uuele tasemel aidata.“

Norra suusaliidu spordidirektor Ivar Stuan. Foto: Stanislav Moshkov

Norra kahevõistluse taseme kirjeldamiseks piisab paarist faktist. Nende koondise liider Jarl Magnus Riiber (21) võitis möödunud MK-sarja mäekõrguse edu ehk 625 (!) punktiga jaapanlase Akito Watabe ees ning riikide arvestuses saavutas esikoha samuti Norra. Staatuse kinnitamiseks võitsid norralased Seefeldi MMil võistkonnavõistluse.

Ilvese hooaeg seevastu kulges üle kivide ja kändude. Ta kurnas end sügisel MK-sarja alguseks ära ega suutnudki tollest august välja ronida. „Ilmselt ma ei istuks siin, kui mul olnuks hea hooaeg. Igal halval asjal on hea külg. See on nüüd see hea,“ märkis Ilves, kes seni treenis isa Andruse ja suusatreener Anatoli Šmiguni näpunäidete järgi. Tõsi, viimasega lõppes koostöö rahumeelselt juba hooaja keskel.

Ta jätkab: „Hooaja lõpus oli motivatsioon väga all. Ei suutnud mõtelda, kuidas alustan jälle aprilli lõpus – mai alguses treenimist. Õnneks see diil susises ja sain siit väga suure motivatsioonipaugu. Võimalus treenida maailma parimatega annab väga palju indu ja tahtmist.“

Norralased on avatud ja sõbralikud

Norrasse Ilves ei koli, kuid keele kavatseb selgeks õppida. „Üürisin hoopis Otepääle korteri ja elan nüüd seal,“ sõnas Elvast pärit noormees. „Käin koondisega ainult Norras ja mujal laagrites. Nagu aru sain, siis seal on mulle ööbimine ja toit tagatud. Saan Norrast plaanid, aga koduse töö teeb ikkagi isa. Tema tähtsus ei kao ära.

Norra treener ütles ka, et on hästi oluline, et kogu aeg oleks suhtlus minu, isa ja tema vahel. Eriti kui olen Eestis, et ta saaks tagasisidet treeneri silmade läbi. Et poleks nii, et teen midagi oma peaga ja keeran siis untsu.“

Tuju oli tänasel pressikonverentsil hea. Pildil vasakult Kristjan Ilves, Peder Sandell ja Ivar Stuan. Foto: Stanislav Moškov

Juunis treenibki Ilves veel koos noorema venna Andreasega kodumaal. Norralastega liitub ta 8. juulil, kui minnakse Saksamaale Oberhofi suusahüppeid harjutama.

Võistlustel hakkab Ilves praeguse seisuga käima üksi, see tähendab isa ja muude eestlastest abilisteta. „Tundub natuke hirmutav, aga arvan, et suudan tänu sellele rohkem sotsialiseeruda ja tiimiga kohaneda. Mul on norralastega sama hotell ja boks. Olen nagu Norra koondise liige, ainult et kannan Eesti riideid.

Norralased on väga avatud ja sõbralikud. Mul on juba noorest saati nendega väga palju sidemeid. Jarl Riiber on väga hea sõber ja mõne teisegagi saan väga hästi läbi. Sotsiaalset poolt ma ei karda, olen ka ise avatud inimene. Spordidirektorgi viskas nalja, et kui hakkad meie poistele ära panema, siis saab treener lihtsalt vähem palka. Nad on lõbusad, usun, et võtavad mind omaks.“