Venemaa kergejõustiklane Daniil Lõssenko.Foto: BEN STANSALL
Doping
5. juuni 2019, 21:22

JÄRJEKORDNE DOPINGULUGU! Võltsimisskandaalis osalesid fiktiivsed arstid fiktiivsest kliinikust

Venemaa kergejõustikut on viimastel aastatel tabanud ohtrad dopinguskandaalid. Viimase suurema juhtumi keskmesse on sattunud Daniil Lõssenko.

22aastane kõrgushüppaja jäi aasta jooksul dopinguküttidele kolm korda kättesaamatuks, mistõttu määrati venelasele mullu üheaastane võistluskeeld. Samuti võeti talt ära neutraalse sportlase staatus, mida meie idanaabrite atleedid vajavad rahvusvahelisel areenil võistlemiseks.

Inglismaa ajaleht The Sunday Times kirjutab, et dopingujuhtumis on selge roll Venemaa kergejõustikuliidul. Nad üritasid tõestada, et Lõssenko oli haige ning just seepärast ei saanud dopingukütid noormeest kätte. Muidugi, tegelikult polnud kõrgushüppajal häda midagi ja alaliit otsustas dokumente võltsida. Tähtsatele paberitele olid allakirjutanud fiktiivsed arstid. Sunday Timesi andmeil oli väljamõeldud kliiniku aadressil ehitusplats. 

Lõssenko võitis tunamullusel MMil hõbemedali. Eelmisel aastal püstitas ta oma isikliku rekordi, mis on suisa nii hea kui 2.40. Kõigi aegade edetabelis jagab Lõssenko sellega seitsmendat kohta.

Järgmisel nädalal peaks selguma, kas Venemaa kergejõustiklased saavad järgmise aasta Tokyo suveolümpial osaleda või mitte. Mullustel Pyeongchangi talimängudel said startida vaid teatud venelased. Nende ametlikuks nimeks oli Olümpiaatleedid Venemaalt.