Lennart Johansson.Foto: POOL New
Jalgpall
5. juuni 2019, 21:50

Suri jalgpallilegend, kelle juhtimisel toimus kogu maailma sporti muutnud sündmus

Eesti Jalgpalli Liit (EJL) mälestab meie hulgast 89aastasena lahkunud UEFA aupresidenti Lennart Johanssoni.

Teenekas rootslane oli UEFA president 17 aastat, juhtides organisatsiooni ka 1992. aastal, mil EJL astus Euroopa jalgpallipere liikmeks, kirjutab EJL pressiteates.

„Johansson viis UEFA ühest ajastust teise: tema presidendiks oleku ajal kasvas Euroopa jalgpall 19 riigi võrra ja suurenes väiksemate alaliitude roll; loodi UEFA Meistrite liiga kontseptsioon, mis muutis tegelikult kogu maailma sporti; meeste EM-finaalturniiril osalejate arv kasvas kaheksalt 16ni, mis peegeldas sportliku taseme ühtlustumist ja andis võimaluse suuremal hulgal poolehoidjatel turniirile kaasa elada; märkimist väärib finantsstabiilsus ja jalgpalli väärtuste hoidmine," meenutas EJLi president Aivar Pohlak.

„Eestiga seonduvalt oli Johanssonil oluline roll 1996. aastal Tallinnas ära jäänud MM-valikmängu Eesti - Šotimaa uuesti pidamises, mis oli õiglane lahendus, kuid mis toona polnud kaugeltki iseenesest mõistetav," lisas Pohlak.

Johansson sündis 5. novembril 1929 Stockholmi eeslinnas Brommas. Aastatel 1984-1991 oli ta Rootsi Jalgpalliliidu ja aastatel 1990-2007 UEFA president, hiljem UEFA aupresident.

Laupäeval A. Le Coq Arenal peetav Eesti - Põhja-Iirimaa EM-valikmäng algab Johanssoni mälestuseks leinaseisakuga.